Αναβολή για την... τελική λύση

Ισχνές είναι οι πιθανότητες να καταλήξουν οι 17 υπουργοί οικονομικών στα νομικά κείμενα της τελικής, ή καλύτερα “συνολικής λύσης” πριν από την τακτική Σύνοδο Κορυφής του Μάρτη, όπως επιβεβαίωσαν τόσο ο πρόεδρος του eurogroup Ζ.Κ.Γιουνκερ, όσο και ο κοινοτικός επίτροπος Ο.Ρεν. “Θα έχουμε στοιχεία και λεπτομέρειες της συμφωνίας, όμως νομικά κείμενα δε θα δούμε πριν το Μάρτη”, δήλωσε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ.
Παρ’ όλα αυτά οι δύο άνδρες μετέφεραν την δέσμευση των 17 κυβερνήσεων να επιταχύνουν τι σχετικές διαπραγματεύσεις. Αργά το βράδυ της Δευτέρας πηγή του ελληνικού υπουργείου οικονομικών ανέφερε σε συζήτηση με δημοσιογράφους πως μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες πιθανότατα να χρειαστούν ίσως και δύο συναντήσεις των υπουργών του eurogroup πριν από την έκτακτη Σύνοδο των ηγετών στις 4 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τον Όλι Ρεν το πακέτο της λύσης θα περιέχει απαραιτήτως 4 στοιχεία:

1) την επιτάχυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής των κρατών μελών και την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων,

2) την ενίσχυση του προσωρινού ταμείου, αλλά και του μόνιμου ταμείου ώστε να καλύπτει και τα πιο σκληρά σενάρια κρίσης χρέους,

3) τη βελτίωση της θέσης των τραπεζών μετά από τα επόμενα πολύ σκληρά στρες τεστς (που μετατίθενται για την άνοιξη και

4) μέχρι το καλοκαίρι θα πρέπει οι 27 να καταλήξουν στις λεπτομέρειες της οικονομικής διακυβέρνησης.

Όπως επιβεβαίωσαν καλά πληροφορημένες πηγές προσκείμενες στον Γιώργο Παπακωσταντίνου, η επιμήκυνση της αποπληρωμής των ελληνικών δανείων επαναβεβαιώθηκε, ως πολιτική βούληση, αποφασίστηκε όμως να ενταχθεί στο γενικότερο πακέτο της λεγόμενης συνολικής λύσης και να περάσει από τα κοινοβούλια των εταίρων με αυτό τον τρόπο και όχι ως μεμονωμένη πρόταση. Αργά ή γρήγορα όμως θα γίνει πραγματικότητα.

Σε γενικές γραμμές μετά τις σαφείς ενδείξεις ότι το Βερολίνο εγκαταλείπει την άκαμπτη στάση του και δέχεται να συζητήσει μια θωράκιση του νομίσματος και της ευρωζώνης, η συζήτηση μπήκε γρήγορα στην πραγματική της βάση: -“do ut des” - η Γερμανία δεσμεύεται να κάνει ότι είναι απαραίτητο, όμως μόνο μετά από την επιβολή αυστηρών γενικών κατευθύνσεων στους προϋπολογισμούς των κρατών μελών.

Από νωρίς ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκαγκ Σόιμπλε, απαντώντας στην προτροπή του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο να υπάρξει τελική απόφαση για αύξηση των κονδυλίων του προσωρινού Μηχανισμού Στηριξης στη σύνοδο κορυφής της 4ης Φεβρουαρίου, αντέτεινε ότι: «Μεμονωμένες προτάσεις δεν κάνουν την κατάσταση πιο εύκολη, μάλλον την περιπλέκουν… Δε βλέπω απολύτως κανένα λόγο βραχυπρόθεσμα να ενισχύσουμε το Ταμείο». Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν κι οι δηλώσεις δυο παραδοσιακών συμμάχων της Γερμανίας – της Ολλανδίας και της Αυστρίας.

Γιούνκερ και Ρεν πάντως άφησαν ανοιχτό το παράθυρο για συζήτηση επί όλων των επιμέρους θεμάτων, όπως η αύξηση του ποσού, η μείωση των επιτοκίων και η αγορά ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά, χωρίς ωστόσο να δεσμεύονται για χρονοδιαγράμματα και συγκεκριμένα νούμερα.

Παρά τις μικρές διαφορές, αργά ή γρήγορα συμφωνία θα επιτευχθεί δήλωσε ο κοινοτικός επίτροπος. Ενδεικτική του θετικού κλίματος ήταν και η τοποθέτηση του Ζ.Κ. Γιούνκερ που ερωτηθείς σχετικά, απέκλεισε και την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους...
ΠΗΓΗ:Real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...