Έντονες αντιδράσεις Βερελή και Παπαθανασίου μετά τα πορίσματα της Εξεταστικής για τη Siemens

Από τους Χρίστο Βερελή και Γιάννη Παπαθανασίου ήρθαν οι πρώτες αντιδράσεις για τα πορίσματα των κομμάτων στο πλαίσιο της Εξεταστικής Επιτροπής που διερεύνησε την υπόθεση των μαύρων ταμείων της Siemens. Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι επιτεύχθηκε ο κεντρικός στόχος, δηλαδή να μείνουν ανέλεγκτοι τα κομματικά ταμεία και αυτοί που έπρεπε, ενώ ο πρώην υπουργός της ΝΔ έκανε λόγο για εξυπηρέτηση κομματικών σκοπιμοτήτων.
Σε μία ιδιαίτερα αιχμηρή δήλωσή του, ο πρώην υπουργός Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ επί κυβερνήσεων Σημίτη, Χρ.Βερελής, υποστηρίζει πως η «Εξεταστική ξεκίνησε για 'Μπεν Χουρ' και κατέληξε σε 'Αμποτ και Κοστέλο'», ενώ υπογραμμίζει ότι «επιτεύχθηκε ο κεντρικός στόχος, τα κομματικά ταμεία και αυτοί που έπρεπε, να μείνουν ανέλεγκτοι».
Ο κ. Βερελής σημειώνει στη δήλωσή του ότι βρίσκεται στη λίστα των προτεινόμενων για παραπομπή σε Προανακριτική Επιτροπή για δύο λόγους:
Πρώτον, επειδή ήταν υπουργός Μεταφορών, παρ' ότι είναι γνωστό ότι στον ΟΣΕ και στον ΟΤΕ δεν υπέγραψε προγραμματικές συμβάσεις ή αλλαγές τους, ενώ αντίθετα αγωνίστηκε για να αποτρέψει ζημιές, ενώ ο ίδιος έγκαιρα ζήτησε να κηρυχτεί έκπτωτη σύμβαση με την Siemens, γεγονός που προκάλεσε τη μήνιν της γερμανικής εταιρείας.
Δεύτερον, «γιατί ο κατάλογος συντάχθηκε με κριτήρια face control σε μία κυνική ατμόσφαιρα σκοπιμοτήτων», συμπληρώνει ο βουλευτής, υπονοώντας ότι δεν είναι αρεστός στο κόμμα του και στο σύστημα.
Στη λογική αυτή κρίνει ότι έγινε δυσάρεστος όταν το Δεκέμβριο του 2008, μιλώντας για τη θλιβερή κατάσταση που επερχόταν για την οικονομία, πρότεινε να υπάρξει υπουργός Οικονομίας κοινής αποδοχής, η οποία επικρίθηκε δημόσια.
Ο κ. Βερελής υπενθυμίζει ότι έκανε τη μάλλον ασυνήθη για τα πολιτικά ήθη κίνηση να παραιτηθεί το Μάιο του 2009 από το βουλευτικό του αξίωμα (σ.σ. για τη διερεύνηση της υπόθεσης ΜΑΝ) για να δικαιωθεί στη συνέχεια, κάτι που «το λησμονούν ορισμένοι».
Καταλήγει ευχαριστώντας τους βουλευτές των κομμάτων που ευθέως διαφώνησαν με την παραπομπή του, σημειώνοντας ότι περιφρονεί την έννοια της παραγραφής κι ότι η πορεία του στην πολιτική «δεν υπήρξε στρογγυλή».
Από την πλευρά του, ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου, σημειώνει ότι ουδεμία συμμετοχή είχε στην απομάκρυνση του εισαγγελέα Γιώργου Ζορμπά, ούτε επέβαλε καμία θεσμική μεταβολή στην Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος -όπως του αποδίδεται στο πόρισμα της πλειοψηφίας- αφού η απομάκρυνση αυτή και οι αλλαγές συντελέστηκαν πολύ πριν αναλάβει υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών.
Συμπληρώνει ακόμη ότι αυτά είναι δημόσια γνωστά στην πλειοψηφία, εκφράζοντας τη λύπη του «για τη συμπεριφορά των συναδέλφων της πλειοψηφίας που συμφώνησαν στο πόρισμα αυτό προς το πρόσωπο του, που κρίνεται ως άθλια και αντιδημοκρατική».
Υπογραμμίζοντας ότι δεν χειρίστηκε ποτέ και καμία από τις επίμαχες συμβάσεις του Δημοσίου με τη Siemens, καταλήγει ότι «πρόκειται για μια απόφαση πέραν κάθε λογικής, η οποία όχι μόνο δεν εξυπηρετεί το σκοπό της διαφάνειας, αλλά γελοιοποιεί το σύνολο της διαδικασίας».

Τα πορίσματα

Στο πόρισμά του, το ΠΑΣΟΚ αποδίδει πολιτικές ευθύνες κατά τομέα έρευνας και ζητεί περαιτέρω διερεύνηση για τυχόν άλλες ευθύνες:

Ειδικότερα, για τον ΟΤΕ αποδίδει ευθύνες στους Αναστάσιο Μαντέλη, Χρίστο Βερελή, Γιάννο Παπαντωνίου και Νίκο Χριστοδουλάκη που μετείχαν στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και Μιχάλη Λιάπη και Γιώργο Αλογοσκούφη από την περίοδο διακυβέρνησης από τη ΝΔ.

Για τον ΟΣΕ στους Χρίστο Βερελή και Μιχάλη Λιάπη, ενώ για τη προμήθεια του C4I στους Γιάννο Παπαντωνίου από την περίοδο του ΠΑΣΟΚ, καθώς και τους Γιώργο Βουλγαράκη, Βύρωνα Πολύδωρα, Προκόπη Παυλόπουλο και Χρήστο Μαρκογιαννάκη από την περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ.

Για τις προμήθειες στα εξοπλιστικά στον Άκη Τσοχατζόπουλο, για τις προμήθειες στο υπουργείο Πολιτισμού στον Μιχάλη Λιάπη και για το σκέλος της «συγκάλυψης» στους πρώην υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη και Γιάννη Παπαθανασίου, εξαιτίας της απομάκρυνσης του πρώην εισαγγελέα Γιώργου Ζορμπά και της υποβάθμισης της Αρχής για το «ξέπλυμα» χρήματος σε απλή επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών.

Η ΝΔ στο πόρισμά της προτείνει η εξέταση να αφορά στον Κώστα Σημίτη, αλλά και στους πρώην υπουργούς και υφυπουργούς των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ Άκη Τσοχατζόπουλο, Γιάννο Παπαντωνίου, Νίκο Χριστοδουλάκη, Ευάγγελο Μαλέσιο, Αναστάσιο Μαντέλη, Χρίστο Βερελή, καθώς και τον νυν υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου (για τη συμμετοχή του στο ΔΣ του ΟΤΕ επί κυβερνήσεων Σημίτη).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...