Φόρος εισοδήματος …ακόμη και χωρίς εισόδημα!

Φόρο εισοδήματος, ακόμα και αν δεν έχουν εισόδημα, θα κληθούν να πληρώσουν φέτος χιλιάδες φορολογούμενοι! 
Αντίθετα με όσα γνώριζαν ως τώρα μισθοσυντήρητοι και επιτηδευματίες, το νέο έντυπο δήλωσης φόρου εισοδήματος (Ε1) που θα τους ταχυδρομηθεί σε λίγες εβδομάδες, αποτυπώνει δεκάδες «πρωτότυπους» τρόπους, με τους οποίους το υπουργείο Οικονομικών τους αναγκάζει να πληρώσουν φόρο, ακόμα και για εισοδήματα που δεν είχαν!
Με το νέο σύστημα, από τα τετραγωνικά και την αντικειμενική αξία της κατοικίας που δηλώνει πως διέμενε το 2010 κάθε φυσικό πρόσωπο, θα προκύπτει τεκμαρτό εισόδημα με βάση το οποίο και θα φορολογείται το 2011. Ακόμα και αν νοικιάζει το σπίτι ή φιλοξενείται, η εφορία θα υπολογίζει όπως θέλει εκείνη το εισόδημά του, για να τον φορολογήσει!

Ακόμα χειρότερα είναι αν δηλώσει πως το έχει αγοράσει και πληρώνει δάνεια αφού, παρά τις φοροεκπτώσεις που τυχόν θα έχει, τα ποσά που πληρώνει συνυπολογίζονται ως «ετήσια αντικειμενική δαπάνη» του. Και αν ακόμα παραμείνει μετά από όλα αυτά αφορολόγητος, θα χάνει το δικαίωμα να δικαιολογήσει εύκολα μελλοντικές του αγορές, με αποταμιεύσεις περασμένων ετών.

Με βάση όσα προβλέπονται στο ειδικό φυλλάδιο οδηγιών που θα αποστείλει το υπουργείο Οικονομικών στα 8 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις της χώρας:

* Από φέτος υποβάλλονται υποχρεωτικά μέσω διαδικτύου οι δηλώσεις από τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες,
* από την 1η Μαρτίου «τρέχουν» οι προθεσμίες υποβολής για τους ελεύθερους επαγγελματίες και
* από τις 2 Μαϊου για μισθωτούς και συνταξιούχους.

Με βάση το έντυπο θα πρέπει να «αυτοκαταγγελθούν» όσοι ήδη έχουν πέσει στα δίχτυα της εφορία. Ειδικά για τους επαγγελματίες, εάν τους επεβλήθησαν πρόστιμα, θα πρέπει να δηλωθούν οι παραβάσεις και έτσι θα χάνουν το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ. Θα προκύπτει δηλαδή φόρος έστω και για 1 ευρώ κέρδους.

Το νέο έντυπο ζητάει στοιχεία και για όσους «μετακομίζουν» κεφάλαια στο εξωτερικό. Θα συμπληρώνουν ειδικό «κουτάκι» για να δηλώσουν αν έχουν βγάλει λεφτά έξω, αν εισπράττουν ενοίκια από ακίνητα που βρίσκονται στο εξωτερικό. Ενώ θα δηλώνονται και οι καταθέσεις του εξωτερικού που επιστρέφουν στην Ελλάδα. Όλα αυτά θα καταλήγουν σε Έλεγχο «Πόθεν Έσχες».

Στο «δόκανο» των αλλαγών πιάνονται πλέον και όσοι μέχρι τώρα είχαν ιδιαίτερης μεταχείρισης από την εφορία (αθλητές, καλλιτέχνες, δικηγόροι κ.α.). Οι κωδικοί όπου δήλωναν ξεχωριστά ως τώρα τα εισοδήματά τους καταργούνται και όλα μαζί θα φορολογούνται με βάση την «ενιαία» φορολογική κλίμακα με έως 45% (λόγω κλίμακας), αντί μόλις 5% (αυτοτελώς). Σε ειδικό κωδικό θα δηλώνεται το άθροισμα των αποδείξεων της χρονιάς (2010), ο αριθμός τους (πόσες είναι) και η συνολική αξία τους.

ΠΗΓΗ:politis.gr

.

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...