Από το πλαστικό χρήμα στο … πλαστό χρήμα !

Το ποσοστό των πλαστών χαρτονομισμάτων που βρίσκεται σε κυκλοφορία μειώθηκε κατά 13% το πρώτο εξάμηνο του 2010, όπως δείχνουν τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΚΤ. Όμως σε αντίθεση με τα επίσημα στοιχεία καταστηματάρχες, υπάλληλοι και πολίτες υποστηρίζουν πως υπάρχει αύξηση, καθώς ο αριθμός των κάλπικων χαρτονομισμάτων που φτάνουν στα χέρια τους ολοένα και αυξάνεται.
Κι αν μέχρι πριν από λίγα χρόνια το πλαστό χρήμα κυκλοφορούσε κυρίως με τη μορφή χαρτονομισμάτων μεγαλύτερης αξίας (από 50 ευρώ και πάνω), η οικονομική κρίση φαίνεται πως χτύπησε και εδώ! Πλαστά χαρτονομίσματα των 5,10 και 20 ευρώ εντοπίζονται καθημερινά σε συναλλαγές ανυποψίαστων πελατών με καταστήματα, ενώ εμφανίστηκαν και… κίβδηλα κέρματα 1 και 2 ευρώ!
Εντονότερο φαίνεται πως είναι το πρόβλημα στις απλές καθημερινές συναλλαγές. Ιδιοκτήτες και υπάλληλοι σε βενζινάδικα, καφετέριες, ψιλικατζίδικα, περίπτερα, πρακτορεία του ΟΠΑΠ, μικροπωλητές και πωλητές λαϊκής έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με το «ψεύτικο» χρήμα.
Οι γείτονες της Ελλάδας φαίνεται πως πρωτοστατούν στην παραχάραξη χαρτονομισμάτων. Οργανωμένα κυκλώματα στην Βουλγαρία, Ρουμανία και Αλβανία έχουν στήσει επιχειρήσεις με τεράστια κέρδη, τυπώνοντας και διοχετεύοντας ψεύτικο χρήμα στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυρίως στις κοντινές χώρες, όπως είναι η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία.
Τελευταία και αρκετοί Τούρκοι βάζουν όλη τους την «τέχνη» στην κατασκευή πλαστών χαρτονομισμάτων αλλά και κερμάτων.
Ειδικά τα κέρματα είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν, καθώς είναι πιστά αντίγραφα των γνησίων ευρώ, ακόμη και στο βάρος. Λόγω της μικρής τους αξίας, κανείς δεν τα ελέγχει και διοχετεύονται πολύ εύκολα στην αγορά. .
ΠΗΓΗ:politis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...