Αναπάντεχη μείωση στο spam εκπλήσσει τις εταιρείες ασφάλειας

Μόνο υποθέσεις μπορεί να κάνει κανείς για τους λόγους που οδήγησαν σε μείωση των ανεπιθύμητων διαφημιστικών email κατά περίπου 75% τους τελευταίους μήνες. Πάντως οι εταιρείες ασφάλειας που παρακολουθούν τα δίκτυα των «υπολογιστών ζόμπι» δεν αποκλείουν νέα καταιγίδα spam. Σύμφωνα με την εταιρεία MessageLabs, μόλις 50 δισεκατομμύρια μηνύματα spam απεστάλησαν στη διάρκεια του Δεκεμβρίου, συγκριτικά με 500 δισεκατομμύρια τον Αύγουστο. Ακόμα πιο απότομη είναι η πτώση που καταγράφεται από την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων.
Τα στοιχεία δημοσιεύονται στη μηνιαία έκθεση της Symantec για το φαινόμενο του spam.
Από τις διαφημίσεις για Viagra μέχρι τις αγγελίες για σημαντικές οικονομικές ευκαιρίες, τα μηνύματα spam αποτελούν την πλειονότητα των email που καταφθάνουν στα γραμματοκιβώτια των χρηστών.
Τα περισσότερα από τα ενοχλητικά μηνύματα αποστέλλονται από τα λεγόμενα botnet, δίκτυα μολυσμένων «υπολογιστών-ζόμπι», οι οποίοι λειτουργούν ως αναμεταδότες εν αγνοία των χρηστών τους.
Η δραματική μείωση οφείλεται σε ανεξήγητη μείωση της δραστηριότητας των botnet: Το δίκτυο Rustock, το οποίο ευθυνόταν για το 48% του spam όταν βρισκόταν στις δόξες του, είδε το ποσοστό του να πέφτει στο 0,5% του παγκόσμιου συνόλου.
Δύο ακόμα μεγάλα botnet φαίνεται ότι έπεσαν σε λήθαργο: το Lethic έπαψε να εκπέμπει από τις 28 Δεκεμβρίου και το Xarvester στις 31 Δεκεμβρίου.
Μια υπόθεση είναι ότι οι υπεύθυνοι των botnet έχουν αρχίσει να φοβούνται τις διωκτικές αρχές: Τον περασμένο Νοέμβριο, η εξάρθρωση του δικτύου Pushdo πιστεύεται ότι οδήγησε σε σημαντική μείωση του spam.
Μια ακόμα εξέλιξη είχε έρθει το Σεπτέμβριο, όταν το δίκτυο Spamit ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις δραστηριότητές του λόγω «πολυάριθμων αρνητικών συμβάντων».
«Η απόφασή τους να σταματήσουν έκανε την κατάσταση πιο δύσκολη για τους [άλλους] spammer» σχολίασε στο BBC ο Βίνσεντ Χάνα της οργάνωσης Spamhaus.
Από την πλευρά του, ο Καρλ Λέοναρντ της Websense εκτιμά ότι οι χάκερ ίσως εγκαταλείπουν την τακτική του spam και στρέφονται στην παραβίαση υπηρεσιών όπως το Facebook και το Twitter.
Κανείς από τους ειδικούς δεν απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο οι υπεύθυνοι των botnet να είναι ασυνήθιστα ήσυχοι επειδή ετοιμάζουν νέες επιθέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...