«H ελληνική κρίση παρασύρει τις κυπριακές τράπεζες»

Με τον τίτλο «Το ελληνικό “τσουνάμι” παρασύρει τις κυπριακές τράπεζες», η γαλλόφωνη βελγική οικονομική εφημερίδα «L’ ECHO» παρατηρεί, σε σημερινό της δημοσίευμα, ότι η Κύπρος, από τον Ιανουάριο του 2008 που προσχώρησε στη ζώνη του ευρώ, καταγράφει εμφανή επιδείνωση του χρηματοπιστωτικού της τομέα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «ΕCHO», το «τσουνάμι» που προκλήθηκε από την Ελλάδα, εξαπλώθηκε ταχύτατα στην Κύπρο μέσω των τραπεζών, καθώς, όπως σημειώνεται, οι κυπριακές τράπεζες, που αντιπροσωπεύουν το σημαντικότερο κομμάτι του οικονομικού ιστού της νήσου, συνδέονται άρρηκτα με τη μοίρα των ελληνικών τραπεζών.
Στη συνέχεια, στο δημοσίευμα παρατηρείται πως η δυσπιστία των επενδυτών έναντι στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα γονάτισε τις δύο κύριες τράπεζες της Κύπρου.
Τέλος, επισημαίνεται ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Κύπρου αγγίζει το 6% του ΑΕΠ, έναντι πλεονάσματος 3,4% το 2007 και ότι παρότι η χώρα βγήκε από την ύφεση (-2,8% στα τέλη του 2009), η ανάπτυξή της παραμένει αδύνατη (1,8%) και κινδυνεύει να φανεί ανεπαρκής για να ανορθώσει τα δημόσια οικονομικά της, γεγονός που οδήγησε χθες τον οίκο αξιολόγησης Moody’ s να ανακοινώσει ότι σκέφτεται να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου από «Α+» σε «Α».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...