Συλλογή φόρων από ιδιώτες προτείνουν οι Financial Times

Τις πρακτικές που ακολουθούσε η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία ως προς τη συλλογή των φόρων θυμίζει σε άρθρο του ο σχολιαστής της εφημερίδας Financial Times, Τζον Πίντερ, προτείνοντας την ανάθεση του συγκεκριμένου έργου σε ιδιώτες.
Υπενθυμίζει, ωστόσο, ότι ορισμένοι «φοροεισπράκτορες» επί Αυγούστου και Διοκλητιανού εκτελέστηκαν γιατί χρησιμοποίησαν βία και παράνομες μεθόδους για να πλουτίσουν παρανόμως εις βάρος των φορολογουμένων ρωμαίων πολιτών.
Υπενθυμίζει, επίσης, ότι «υπάρχει σύγχρονο προηγούμενο, εκείνο της Ιταλίας, όπου ιδιωτικές εταιρίες αναλάμβαναν, κατόπιν διαγωνισμού, να εισπράττουν μέρος των φόρων, βγάζοντας ελαφρά κέρδη κυρίως από την την περίοδο ανάμεσα στην συλλογή και την απόδοσή τους στο κράτος».
Τέλος, όσον αφορά τους σημερινούς εφοριακούς υπαλλήλους, ο αρθρογράφος προτείνει την απόλυσή τους με γενναιόδωρη αποζημίωση. Μετά από μια περίοδο εφαρμογής του ιδιωτικού συστήματος, θα μπορούσε να δημιουργηθεί από την αρχή ένα νέο μη διεφθαρμένο σύστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...