«Σιωπηρές» αύξησεις επιτοκίων από τις τράπεζες

Σε αναπροσαρμογή των επιτοκίων τους προς τα πάνω θα προχωρήσουν σιωπηρά ή φανερά οι εγχώριες τράπεζες τις πρώτες μέρες του χρόνου, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ισοτιμίας» , παρά το γεγονός ότι το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει μείνει αμετάβλητο εδώ και αρκετούς μήνες στο 1% και το διατραπεζικό επιτόκιο Euribor κινείται πτωτικά στα αντίστοιχα επίπεδα. Την αρχή έκανε η Eurobank EFG, η οποία χθες αύξησε έως και 0,50% τα κυμαινόμενα επιτόκια των πιστωτικών καρτών και των καταναλωτικών της δανείων, επικαλούμενη τη συνεχιζόμενη αύξηση του κόστους χρήματος και τη διατήρηση συνθηκών περιορισμένης ρευστότητας στην ελληνική αγορά.

Ανάλογες κινήσεις έχουν ήδη πραγματοποιήσει σιωπηρά ή θα υποχρεωθούν να υλοποιήσουν το επόμενο διάστημα και οι υπόλοιπες μεγάλες τράπεζες επιβαρύνοντας όλες τις κατηγορίες των επιτοκίων χορηγήσεων.

Κάποιες τράπεζες επικαλούνται – όχι φανερά - ειδικά για την κατηγορία των καταναλωτικών δανείων και των πιστωτικών καρτών την απουσία οποιαδήποτε εξασφάλισης για τις τράπεζες, δεδομένη της αναστολής πλειστηριασμών που ισχύει μέχρι τις 30/6 για ποσά μέχρι 200.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να υποχρεούνται σε τιμολόγηση του ρίσκου που λαμβάνουν.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος για τις ελληνικές τράπεζες, αρκεί να επισημανθεί ότι ταυτόχρονα με την ανακοίνωση της Eurobank, μια κυπριακή τράπεζα η «Ελληνική» , ανακοίνωνε μείωση των επιτοκίων της, λόγω της υποχώρησης τις τελευταίες εβδομάδες του διατραπεζικού επιτοκίου Euribor τριμήνου.
ΠΗΓΗ:politis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...