Τα τελικά σχέδια του Βερολίνου για το Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης

Τις τελευταίες λεπτομέρειες του γερμανικού σχεδίου για το Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης αποκαλύπτει η σημερινή έκδοση του περιοδικού Der Spiegel.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα, στόχος του Βερολίνου είναι οι χώρες που θα προσφεύγουν στο μηχανισμό να αναλαμβάνουν αυστηρές δεσμεύσεις, μέχρι και την επιβολή «φρένου χρέους» κατά το πρότυπο της Γερμανίας (Schuldenbremse).
Οι Γερμανοί θέλουν, ο υπό σύσταση μηχανισμός να μπορεί να αγοράζει ομόλογα υπερχρεωμένων χωρών, προκειμένου να μη χρειάζεται η συνδρομή της ΕΚΤ.
Το δημοσίευμα του Spiegel αναφέρει ότι ο μηχανισμός δεν θα είναι ένα αυθύπαρκτο Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο δίπλα στην ΕΚΤ, όπως προέβλεπαν τα «σχέδια επί χάρτου» του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που είχαν διαρρεύσει πριν από τα Χριστούγεννα, αλλά ένα «διακρατικό εργαλείο των χωρών-μελών της Ευρωζώνης». Σε περίπτωση που ισχύσει αυτό, τότε όλες οι αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται ομόφωνα, κατά συνέπεια κάθε μέλος θα έχει δικαίωμα βέτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...