Δεν θα μεταβεί στα κατεχόμενα η Α. Μέρκελ

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ κατά την επίσκεψή της στην Κύπρο στις 11 Ιανουαρίου δεν θα μεταβεί στο κατεχόμενο τμήμα της νήσου. "Τέτοιο θέμα ουδέποτε τέθηκε", δήλωσε ο Γερμανός πρέσβης στη Λευκωσία Γκότφριντ Τζάιτς. Μιλώντας σε συνέντευξη τύπου ο Γερμανός πρέσβης ευχήθηκε "η Κύπρος να βρει καλή λύση στο πρόβλημά της".Η ημερήσια διάταξη των συνομιλιών της κ. Μέρκελ με τον πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια, είπε ο Γερμανός πρέσβης, θα περιλαμβάνει το Κυπριακό, το Μεσανατολικό, καθώς και ζητήματα που αφορούν την Ευρωζώνη, τη διεύρυνση της ΕΕ και τις σχέσεις της ΕΕ με το ΝΑΤΟ.Είπε ακόμη ότι ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου έχει δηλώσει ότι η επίσκεψη γίνεται σε σημαντική χρονική στιγμή, "κάτι που από μόνο του λέει πολλά", σημείωσε.

Αναφορικά με τη θέση της Γερμανίας για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικά για την Τουρκία ο Γερμανός πρέσβης είπε ότι έχουν αρχίσει οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, οι οποίες, όπως σημείωσε, είναι "με ανοικτό τέλος".Δεν είναι μόνο στο χέρι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρόσθεσε, αλλά και της Τουρκίας, η οποία πρέπει να εναρμονιστεί με τους κανόνες και τόνισε ότι είναι μεγάλο πλεονέκτημα για την Κύπρο ότι έχει ενταχθεί στην Ένωση.

Σε ερώτηση, για τη θέση της χώρας του στο άνοιγμα τουρκικών αεροδρομίων και λιμανιών σε κυπριακά αεροπλάνα και πλοία με αντάλλαγμα το άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας, ο Γερμανός πρέσβης περιορίστηκε να δηλώσει ότι αυτό είναι ευθύνη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Η κ. Μέρκελ, εκτός από τη συνάντησή της με τον πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη και θα επισκεφθεί το Ινστιτούτο Γκαίτε στη Λευκωσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...