Τους ξεσπίτωσε η πυρκαγιά

Xωρίς σπίτι έμεινε ένα ζευγάρι συνταξιούχων ανήμερα τα Χριστούγεννα από φωτιά που ξέσπασε να κατέστρεψε σε σημαντικό βαθμό τη προκατασκευασμένη κατοικία τους, τις ηλεκτρικές συσκευές και όλο τους το νοικοκυριό. Από καθαρή τύχη δε θρηνήσαμε θύματα καθώς αν η φωτιά εκδηλωνόταν λίγη ώρα αργότερα, στα υπνοδωμάτια του σπιτιού θα κοιμούνταν τα εγγόνια τους! Η κυρία Νικολέτα Κουσκουλή με τον σύζυγό της είχαν ετοιμαστεί να υποδεχθούν για τα Χριστούγεννα τις δύο κόρες τους και με τις οικογένειές τους, που ζουν στην Αθήνα. Προκειμένου να μπορέσουν να φιλοξενηθούν άνετα, ο παππούς με την γιαγιά θα έμεναν σε ένα μικρό σπιτάκι που βρίσκεται δίπλα από την κύρια κατοικία, που χρησιμοποιείται περισσότερο βοηθητικά.

Η οικογένεια έκανε μαζί Χριστούγεννα και το βράδυ της ίδιας ημέρας βρίσκονταν όλοι μαζί στο μικρό σπιτάκι και έβλεπαν τηλεόραση. Λίγο νωρίτερα η γιαγιά είχε πάει στο σπίτι με τις κόρες της και είχαν στρώσει τα κρεβάτια προκειμένου να κοιμηθούν τα παιδιά, όταν θα κουράζονταν.


Η ώρα ήταν λίγο μετά τις 10.00 το βράδυ όταν η μία κόρη της οικογένειας πετάχτηκε δίπλα στο σπίτι. Αυτό που αντίκρισε ήταν τρομερό. «Κάτι την οδήγησε φαίνεται. Φεύγει από το σπιτάκι και σε λίγα λεπτά ακούμε μια δυνατή φωνή. Άνοιξε την πόρτα και ένα πυκνό σύννεφου καπνού την τύλιξε.

Αμέσως έκλεισε και έτρεξε να ενημερώσει ότι κάτι καιγόταν. Πεταχτήκαμε έξω. Εγώ κράτησα την αναπνοή μου και μπήκα μέσα να δω αν υπήρχε ρεύμα στο σπίτι, να ανοίξω τον διακόπτη. Ανοίξαμε την πόρτα της βεράντας στο δωμάτιο που βρίσκεται το τζάκι γιατί καταλάβαμε ότι από εκεί ερχόταν η φωτιά. Πνιγμένοι στους καπνούς, αρχίσαμε να πετάμε ό,τι υπήρχε μέσα και καιγόταν και με το λάστιχο καταφέραμε και σβήσαμε το δωμάτιο. Αλλιώς δεν θα έμενε τίποτα...».

Το σπίτι, που είναι λυόμενο, φτιαγμένο από ξύλο και εύφλεκτα υλικά, πολύ εύκολα θα μπορούσε να τυλιχθεί στις φλόγες αν καθυστερούσαν λίγο ακόμη. Τότε η καταστροφή θα ήταν ολοκληρωτική. «Δεν προλαβαίναμε να καλέσουμε πυροσβεστική. Ήρθαν και οι γείτονες και συγγενείς και την σβήσαμε. Ήρθε και ένας ηλεκτρολόγος που ζει δίπλα μας για να διακόψει το ρεύμα να μην προχωρήσει άλλο το κακό.

Αν δείτε, η φωτιά πήγαινε από καλώδιο σε καλώδιο και έφτασε στην τηλεόραση. Έλειωσαν όλα τα καλώδια. Όταν μπορέσαμε και μπήκαμε μέσα, διαπιστώσαμε ότι η φωτιά είχε ξεκινήσει από το κλιματιστικό. Είχε πιάσει φωτιά, είχε πέσει πάνω στην πολυθρόνα που βρισκόταν ακριβώς από κάτω και έτσι είχε εξαπλωθεί».
Οι ιδιοκτήτες του σπιτιού εκτιμούν ότι η φωτιά προήλθε από βραχυκύκλωμα ενώ τους προβληματίζει το γεγονός ότι εκείνη την ημέρα είχε γίνει δύο φορές διακοπή ρεύματος. Αυτό ίσως να συνέβαλε και να προκάλεσε το βραχυκύκλωμα στο κλιματιστικό, που ήταν σε λειτουργία.

Από τον πυκνό μαύρο καπνό το σπίτι έχει υποστεί πολύ μεγάλες ζημιές. Σε όλους τους χώρους έχει απλωθεί ένα πυκνό στρώμα μαύρης σκόνης, έχουν λιώσει πόρτες και παράθυρα κυρίως στον χώρο του καθιστικού από όπου ξεκίνησε η φωτιά αλλά και στην κουζίνα, έχουν καταστραφεί οι ηλεκτρικές συσκευές και η ηλεκτρολογική εγκατάσταση ενώ κάηκαν χαλιά αλλά καταστράφηκαν και ρούχα. Μεγάλες ζημιές έχουν υποστεί και οι τοίχοι, κυρίως όσοι ήταν από ξύλο.
Η οικογένεια, που με αγώνα είχε καταφέρει και είχε στήσει το νοικοκυριό της, έμεινε χωρίς στέγη και αναγκάζεται από τα Χριστούγεννα να ζει στο μικρό σπιτάκι της αυλής. Μέρες αγάπης αυτές που διανύουμε, οι δύσκολες στιγμές που ζει το ηλικιωμένο ζευγάρι θα πρέπει να μας ευαισθητοποιήσουν όλοι.
Θα πρέπει όλοι, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, να βρεθούμε στο πλευρό τους για να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους και να επιστρέψουν στο σπίτι τους, καθώς είμαστε στην καρδιά του χειμώνα και έχουν ανάγκη να αποκατασταθεί άμεσα το σπιτικό τους...
ΠΗΓΗ:dete.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...