Οι κουμπάροι βρέχουν τους γαμπρούς στη Θεσσαλονίκη!

Tα «Βρεξίματα των γαμπρών» από τους κουμπάρους θα αναβιώσουν για άλλη μια χρονιά, στις 7 Ιανουαρίου, ανήμερα του Αι-Γιαννιού, στη Νέα Μεσημβρία Θεσσαλονίκης.
Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Μεσημβρίας, Λευτέρης Μαργαρίτης, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι πρόκειται για έθιμο που έφεραν οι πρόσφυγες από τη Μεσημβρία της Μαύρης Θάλασσας το 1925 και αναβιώνει από τότε.Όπως είπε, έχει διπλό συμβολισμό: τον εξαγνισμό από την «κραιπάλη» του ελεύθερου βίου, μια και οι γαμπροί βρέχονται την επομένη του αγιασμού των υδάτων και την αντοχή στα οικογενειακά βάρη. Τα «θύματα» είναι γαμπροί που έχουν παντρευτεί μέσα στο 2010.Στη Μεσημβρία της Μαύρης Θάλασσας οι κουμπάροι έριχναν τους γαμπρούς στη θάλασσα για να σκληραγωγηθούν, ωστόσο στη σύγχρονη εκδοχή του εθίμου τούς βάζουν απλώς κάτω από μια βρύση.
Ο κ. Μαργαρίτης δήλωσε ότι ο νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ψωμιάδης αποδέχθηκε και φέτος την πρόσκληση και θα παίξει τον ρόλο του κουμπάρου.Μετά τα «Βρεξίματα» θα στηθεί παραδοσιακό γλέντι στην πλατεία του χωριού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...