Θα τους «πνίξουν» οι ασφάλειες τώρα

Οι πλημμυροπαθείς της Κουηνσλάνδης και των άλλων περιοχών της Αυστραλίας, που επλήγησαν από τις βιβλικές πλημμύρες των τελευταίων εβδομάδων, απειλούνται από οικονομικό τσουνάμι. ΟΙ ασφαλιστικές εταιρείες στις οποίες ασφαλίζουν τα σπίτια τους, ενδέχεται να μην τους αποζημιώσουν για τις δομικές ζημιές που έχουν υποστεί τα σπίτια τους και την οικοσκευή τους (έπιπλα, ηλεκτρικά είδη και άλλα είδη νοικοκυριού) αν το συμβόλαιό τους δεν προβλέπει αποζημίωση για ζημίες από πλημμύρες. Η τύχη των πλημμυροπαθών και, στην ουσία, η επιβίωσή τους, θα εξαρτηθεί από την ερμηνεία του συμβολαίου τους από τις ασφαλιστικές εταιρείες και τον ανθρωπισμό που θα θελήσουν να επιδείξουν έναντι των ανθρώπων που έχασαν τα σπίτια τους, τα υπάρχοντά τους και προσφιλή τους πρόσωπα.

Η πληρωμή ή μη αποζημίωσης θα εξαρτηθεί από τον καθορισμό του όρου «πλημμύρα» από τα ασφαλιστικά συμβόλαια που έχουν τα θύματα των πλημμυρών. Πολλά συμβόλαια καλύπτουν τις βλάβες που προκαλούν σε κατοικίες και το περιεχόμενό τους πλημμύρες που προκαλούν καταρρακτώδεις βροχές. Όμως, πολλά συμβόλαια δεν προβλέπουν αποζημιώσεις για ζημιές από πλημμύρες που προκλήθηκαν από υπερχείλιση ποταμών ή υδραγωγείων.

Στο παρελθόν, ασφαλιστικές εταιρίες αποζημίωσαν, αθόρυβα, πελάτες τους – θύματα πλημμυρών που προκάλεσαν υπερχείλιση ποταμών και υδραγωγείων.
Παράγοντες της βιομηχανίας Ασφαλειών εκτιμούν, ότι η έκταση των ζημιών που προκάλεσαν οι πλημμύρες στην Κουηνσλάνδη, μάλλον αποκλείει την πληρωμή αποζημιώσεων στις χιλιάδες ιδιοκτητών σπιτιών που έπαθαν ζημιές.

Ο κλάδος των ασφαλειών εκτιμά, ότι το κόστος των ζημιών στην Κουηνσλάνδη ενδέχεται να είναι θα είναι πολλαπλάσιο του κόστους των περυσινών πυρκαγιών στη Βικτωρία, τις ανεμοθύελλες που σάρωσαν το Νιουκάστλ το 2007 και το χαλάζι που σφυροκόπησε πέρυσι περιοχές της Βικτωρίας.

Κατά μία εκτίμηση το κόστος των ζημιών που υπέστησαν σπίτια στην Κουηνσλάνδη θα πλησιάσει τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Υπενθυμίζεται, ότι στο παρελθόν οι ασφαλιστικές εταιρίες δεν ασφάλιζαν σπίτια έναντι πλημμυρών, διότι δεν υπήρχαν χάρτες πλημμυροπαθών περιοχών της χώρας ή περιοχών που απειλούνται άμεσα από πλημμύρες.

Σύμφωνα με στοιχεία του Συμβουλίου Ασφαλιστών, πριν 4 χρόνια μόνο 12% του συνόλου των ασφαλισμένων είχαν ασφαλίσει τις περιουσίες τους έναντι πλημμυρών. Σήμερα το ποσοστό έχει αυξηθεί σε 50% διότι, εν τω μεταξύ, οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες έχουν χαρτογραφήσει περιοχές της χώρας που κινδυνεύουν από πλημμύρες.

Εκπρόσωπος του περιοδικού Choice δηλώνει, ότι οι διαθέσιμες πληροφορίες για «ευάλωτες» περιοχές δεν είναι απόλυτες και προσθέτει, ότι ακόμη και στις ευάλωτες περιοχές πολλοί ιδιοκτήτες αποφεύγουν να ασφαλίσουν τα σπίτια τους έναντι πλημμυρών, διότι το κόστος της ασφάλειας ανεβαίνει, σε πολλές περιπτώσεις, κατά 1000%.

Υπάρχει, εξηγεί η εκπρόσωπος, και το πρόβλημα, ότι κάποιες ασφαλιστικές εταιρίες αρνούνται να ασφαλίσουν ακίνητες περιουσίες σε «επικίνδυνες» περιοχές της Κουηνσλάνδης.

Ο θησαυροφύλακας Γουέϊν Σουάν, και άλλοι πολιτικοί παράγοντες της Αυστραλίας κάνουν θερμές εκκλήσεις στις ασφαλιστικές εταιρείες να δείξουν «ανθρωπισμό» στα θύματα των πλημμυρών.

Ο κ. Σουάν κάλεσε τις ασφαλιστικές εταιρίες να λάβουν υπόψη τους, ότι οι πελάτες που έπαθαν ζημιές από τις πλημμύρες είναι πελάτες, που ασφαλίζονται επί δεκαετίες ολόκληρες και «αξίζουν ανθρώπινης μεταχείρισης» και υπέδειξε το διάλογο μεταξύ ασφαλιστικών εταιρειών και πελατών τους για «την άρση παρανοήσεων» όσον αφορά στις διαφορές τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...