Υπεύθυνος και ο πεζός σε περίπτωση τροχαίου

Απόφαση του Αρείου Πάγου «ανάβει το κόκκινο φως» στους πεζούς που επιχειρούν να διασχίσουν κάθετα το δρόμο εκτός διάβασης, αποδίδοντας τους μερίδιο ευθύνης σε περίπτωση ατυχήματος.
Ακόμη κι αν ο οδηγός του οχήματος που προκάλεσε το ατύχημα δεν είχε την απαιτούμενη άδεια και παραβίασε τις διατάξεις του ΚΟΚ, σύμφωνα με τον Άρειο Πάγο, ποσοστό συνυπαιτιότητας έχει και ο πεζός που λόγω εσφαλμένης εκτίμησης προσπαθεί να διασχίσει κάθετα το οδόστρωμα και να μην περάσει από τη διάβαση πεζών.
Αυτό αναφέρεται μεταξύ άλλων στο σκεπτικό της απόφασης του Αρείου Πάγου, που θεωρεί συνυπαίτια κατά 30% μία 83χρονη γυναίκα η οποία πριν από οκτώ χρόνια τραυματίστηκε, λίγο πριν ανέβει στο πεζοδρόμιο, από μοτοποδήλατο σε κεντρικό δρόμο της Αλεξανδρούπολης. Ο οδηγός του μοτοποδηλάτου βλέποντας την ηλικιωμένη γυναίκα, προσπάθησε να την αποφύγει, μειώνοντας την ταχύτητά του αλλά δεν τα κατάφερε. Η 83χρονη η οποία είχε υποστεί πολλά κατάγματα, υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και ενώ παρουσίασε προσωρινή βελτίωση η υγεία της, τελικά δύο μήνες μετά πέθανε.
Με την απόφαση του Αρείου Πάγου, θεωρείται υπαίτιος κατά 70% ο οδηγός του μοτοποδηλάτου ο οποίος δεν αντιλήφθηκε έγκαιρα την ηλικιωμένη και λόγω απειρίας αλλά και αμέλειας, δεν μπόρεσε να αποφύγει το ατύχημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...