Ξεκινά η λειτουργία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου

Προειδοποιήσεις, σχετικά με ενδεχόμενους κινδύνους για την οικονομία ή το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ε.Ε. και συστάσεις για την αντιμετώπισή τους, θα έχει την αρμοδιότητα να απευθύνει το νεοσύστατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου (European Systemic Risk Board, ESRB), το οποίο αρχίζει τη λειτουργία από τον τρέχοντα μήνα.
Το Συμβούλιο έχει επικεφαλής τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Ε.Κ.Τ.), Jean-Claude Trichet, και καλύπτει όλες τις χώρες της Ε.Ε., με στόχο να επιτύχει την καλύτερη επίβλεψη των ευρωπαϊκών οικονομιών και την επίτευξη της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Ευρώπη.
Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Financial Times», ο αντιπρόεδρος της Ε.Κ.Τ. και μέλος του Συμβουλίου, Vitor Constancio, αναφέρει παραδείγματα προειδοποιήσεων, τις οποίες θα είχε απευθύνει στο παρελθόν το Συμβούλιο, μεταξύ των οποίων, όπως είπε, θα ήταν και η έγκαιρη προειδοποίηση για την απώλεια ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας, που οδήγησε στην αύξηση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της.
«Θα μπορούσαμε, επίσης, να είχαμε προειδοποιήσει για τη φούσκα ακινήτων στην Ισπανία και την Ιρλανδία και για τα δάνεια σε ξένο νόμισμα στην Ανατολική Ευρώπη. Αυτά είναι παραδείγματα πραγμάτων που θα είχε κάνει το Συμβούλιο για να εμποδίσει τις κρίσεις. Αν ένα σώμα, όπως το Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου, με πολλά μέλη, εκδίδει συγκεκριμένες συστάσεις, τότε θα πρέπει να υπάρξουν δράσεις» είπε ο αντιπρόεδρος της Ε.Κ.Τ..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...