Κατά 80% μειωμένο το κονδύλι για το πυροσβεστικό σώμα

Μειωμένα κατά 80% θα είναι τα κονδύλια του πυροσβεστικού σώματος. Αυτό πολύ απλά θα σημαίνει σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό, μειωμένος αριθμός υδροφόρων οχημάτων, ακατάλληλες κτιριακές εγκαταστάσεις, ανεπαρκής εκπαίδευση του προσωπικού και κακή συντήρηση του εξοπλισμού. Αναφορικά με το ανθρώπινο δυναμικό, 10.000 μόνιμοι πυροσβέστες θα δουν το μισθό τους να συρρικνώνεται κατά 30% σε σχέση με το 2010. Πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν και 5.500 συμβασιούχοι πυροσβέστες που θα βρεθούν στον αέρα εξαιτίας του νέου σχεδίου νόμου που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο υπουργικό συμβούλιο. Την ίδια ώρα, πρόκειται να μειωθούν κατά 50% οι δαπάνες για την εκπαίδευση των πυροσβεστών. Συγκεκριμένα το κονδύλι για την εκπαίδευση θα μειωθεί από τις 105.000 ευρώ που ήταν το 2010 σε 50.000 ευρώ.

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος, Φίλιππου Παντελεάκου στον «Ελεύθερο Τύπο» τα χρήματα είναι ελάχιστα για κάτι τόσο σημαντικό όσο η εκπαίδευση. Την ίδια ώρα, επισημαίνει ότι μέχρι σήμερα οι συμβασιούχοι πυροσβέστες τα «εκτός έδρας» της αντιπυρικής περιόδου που πέρασε. «Έχουμε φτάσει στο σημείο να διεκδικούμε τα κεκτημένα μας δικαιώματα. Υπάρχουν συνάδελφοι που παρότι δούλεψαν ολόκληρο το καλοκαίρι υπό αντίξοες συνθήκες, ακόμη και δεκαέξι ώρες υπηρεσίας την ημέρα, παραμένουν απλήρωτοι».

Μειωμένος και ο εξοπλισμός...

Προβλήματα δημιουργούνται όμως και αναφορικά με τις υποδομές και τον εξοπλισμό. Τα 220 κτίρια που στεγάζουν τις υπηρεσίες της πυροσβεστικής σε όλη τη χώρα θα πρέπει πλέον να συντηρούνται με 120.000 ευρώ το χρόνο. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση δείχνει να αδυνατεί να δώσει λύση στο θέμα της συντήρησης των ιδιόκτητων πυροσβεστικών ελικοπτέρων που βρίσκονται και πάλι καθηλωμένα μετά από απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου καθώς αυτό έκρινε ότι η ανάθεση έγινε χωρίς τη σχετική προκήρυξη διαγωνισμού και συνεπώς χωρίς να γίνει επιλογή της πιο συμφέρουσας προσφοράς. Επιπλέον ορισμένα από τα πέντε ελικόπτερα έχουν σοβαρές βλάβες. Με αυτά τα δεδομένα η πυροσβεστική κινδυνεύει να μείνει χωρίς διαθέσιμα ελικόπτερα την ερχόμενη αντιπυρική περίοδο κατά την οποία ως φαίνεται μειωμένα κατά 20% θα είναι και τα πυροσβεστικά οχήματα. Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τους πυροσβέστες, θα δημιουργούσε τεράστια υπηρεσιακά κενά.

Στον «Ελεύθερο Τύπο» επισημαίνεται επιπλέον ότι επί υπουργίας Χρυσοχοΐδη προμηθεύτηκαν 120 μοτοσικλέτες με σκοπό τη δημιουργία ομάδας ταχείας επέμβασης σε δασικές φωτιές. Από τις 60 μηχανές που προορίζονταν για την Αθήνα μόνο δυο είναι επιχειρησιακά ενεργές καθώς δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για τη συντήρησή τους, ούτε για την συγκρότηση της ομάδας.
ΠΗΓΗ:ΤVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...