Στις 366.000 οι αιτήσεις τακτοποίησης ημιυπαίθριων χώρων μέχρι το τέλος του 2010

Σε 366.735 ανήλθε ο αριθμός των αιτήσεων που κατατέθηκαν στις πολεοδομικές υπηρεσίες μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010 για ρυθμίσεις των ημιυπαίθριων και άλλων χώρων που έχουν αλλάξει χρήση. Στις 28 Δεκεμβρίου οι αιτήσεις ήταν 362.867 και στις 6 του μηνός 283.567. Στις 26 Νοεμβρίου ήταν 237.835.
Ο αριθμός αυτός των αιτήσεων και των αντίστοιχων χώρων που αντιπροσωπεύουν εκτιμάται ότι θα αποδώσει έσοδα γύρω στα 800 εκατ. ευρώ.
Η παράταση στην προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών για τη ρύθμιση των ημιυπαίθριων χώρων λήγει στις 28 Φεβρουαρίου.
Συνολικά, υπολογίζεται ότι οι χώροι που θα ενταχθούν στη ρύθμιση είναι γύρω στο 1,5 εκατομμύριο και τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν σε 2,5 δισ. ευρώ.
Η παράταση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, σημαίνει ότι ο στόχος του ΥΠΕΚΑ μπορεί να καλυφθεί, αν και, όπως σχολιάζουν εκπρόσωποι της αγοράς ακινήτων, η προσέλευση στη φάση αυτή αφορά συγκεκριμένες κατηγορίες, που εντοπίζονται σε κατασκευαστές, οι οποίοι επωφελούνται από το μέτρο για να πουλήσουν και νοικοκυριά που θέλουν να… ξεμπερδέψουν με το κλειστό δωμάτιο.
Σε καμιά περίπτωση αυτός ο γύρος δεν αφορά τους ιδιοκτήτες των βορείων προαστίων, τις μεζονέτες και τα υπόγεια που έχουν μετατραπεί σε play rooms.
«Αν η Πολιτεία ήθελε να μην υπάρχουν αυθαίρετα, θα μπορούσε να επιβάλλει οι μεταβιβάσεις που κάνουν οι δικηγόροι και τα δάνεια που χορηγούν οι τράπεζες να δίδνονται με βάση τα εγκεκριμένα σχέδια της Πολεοδομίας και όχι εκείνα που συνοδεύουν τα συμβόλαια», τονίζει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πολιτικός μηχανικός, που δραστηριοποιείται στα βόρεια προάστια της Αττικής.
Ο ίδιος προσθέτει ότι «οι πελάτες του κρατούν στάση αναμονής ενόψει μιας πιο ευνοϊκής ρύθμισης στο πλαίσιο του υφιστάμενου νόμου για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων κτισμάτων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...