Τραγωδία στο Ιόνιο με 22 αγνοούμενους μετανάστες

Ναυτική τραγωδία εκτυλίχθηκε 30 ναυτικά μίλια δυτικά της Κέρκυρας, όταν το βράδυ του Σαββάτου το τουρκικό πλοίο «Χασάν Ρέις», το οποίο μετέφερε 263 παράνομους Αφγανούς μετανάστες προς την Ιταλία, άρχισε να μπάζει νερά και τελικά κόπηκε στα δύο. Το παραπλέον Ολλανδικό πλοίο «Μομέντουμ Σκαν» έσπευσε να περισυλλέξει τους ναυαγούς και τους μετέφερε στο λιμάνι της Κέρκυρας, όπου όμως διαπιστώθηκε ότι έλειπαν 22 επιβάτες.

Μέχρι στιγμής, οι έρευνες για τον εντοπισμό τους, στις οποίες συμμετέχουν C-130, ελικόπτερα SUPER PUMA , πλοίο ανοικτής θαλάσσης του Λιμενικού και άλλα παραπλέοντα σκάφη, δεν έχουν αποδώσει.

Μεταξύ των ναυαγών είναι γυναίκες και παιδιά, οι οποίοι διακομίστηκαν για προληπτικούς λόγους σε νοσοκομείο, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν 11 τραυματίες, που χρήζουν νοσηλείας. Οι υπόλοιποι θα μεταφερθούν σε ξενοδοχείο. Οι Τούρκοι διακινητές βρίσκονται μεταξύ των διασωθέντων και συνελήφθησαν από το Λιμενικό.

Το χρονικό του ναυαγίου

Οι λιμενικές αρχές ενημερώθηκαν, στις 19.50 το απόγευμα του Σαββάτου, από το Κέντρο Άμεσης Δράσης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κερκύρας για τηλεφώνημα που δέχθηκαν από αλλοδαπό υπήκοο, σύμφωνα με τον οποίο, επέβαινε σε σκάφος μαζί με άλλους περίπου 263 επιβάτες, με προορισμό την Ιταλία, το οποίο κινδύνευε να βυθιστεί.

Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών στην περιοχή, όπου έπνεαν άνεμοι εντάσεως 6-7 μποφόρ, δεν κατέστη δυνατός ο απόπλους πλωτού περιπολικού σκάφους του Λιμενικού Σώματος για παροχή συνδρομής, καθώς και τριών αλιευτικών σκαφών. Όμως, εκπέμφθηκε επείγον σήμα προς όλα τα διερχόμενα - παραπλέοντα πλοία να σπεύσουν προς βοήθεια.

Στις 22.45, ενημερώθηκε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Κέρκυρας από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας & Διάσωσης ότι το σκάφος «Χασάν Ρέις» εξέπεμψε σήμα κινδύνου περίπου 30ν.μ. δυτικά του νησιού. Άμεσα ενημερώθηκε το ρυμουλκό «Δίας», το οποίο στις 00.55 απέπλευσε προς το σημείο για έρευνα και διάσωση, συνοδεία 2 στελεχών του Λιμεναρχείου.

Στις 02.40, το παραπλέον φορτηγό πλοίο «Μομέντουμ Σκαν», υπό ολλανδική σημαία, παρέλαβε, κατά δήλωση του πλοιάρχου, 241 αλλοδαπούς από το ξύλινο σκάφος μήκους 30-35μ. περίπου, το οποίο τελικά βυθίστηκε και κατευθύνθηκε προς το λιμάνι της Κέρκυρας, συνοδεία πλωτού περιπολικού του Λιμενικού. Οι πρώτες πληροφορίες από τους διασωθέντες αναφέρουν ότι ο αριθμός των επιβατών ανερχόταν σε 263.

Οι έρευνες συνεχίστηκαν, καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, για τον εντοπισμό αγνοουμένων, από αεροπλάνα C-130, ελικόπτερα SUPER PUMA και πέντε παραπλέοντα πλοία, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Τον συναγερμό σήμανε ένας μετανάστης, ο οποίος ειδοποίησε από το κινητό του, καλώντας τον αριθμό έκτακτης ανάγκης.
ΠΗΓΗ:zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...