Ο φράχτης αποδεικνύει ότι η Ελλάδα μπορεί να φυλάξει τα σύνορά της, δήλωσε ο Χρ.Παπουτσής

 "H XΩΡΑ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ ΑΛΛΟ"
Ο φράχτης στον Έβρο έχει συμβολικό χαρακτήρα και στέλνει μήνυμα στην Ευρώπη ότι η Ελλάδα είναι ικανή να διαφυλάξει τα σύνορά της, δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ Ιωάννη Κοραντή.
Όπως είπε ο κ. Παπουτσής, ο φτάχτης των 12,5 χιλιομέτρων στον Έβρο, πέραν του αποτελέσματος που θα έχει, γιατί «θα οργανώσει τις ροές των μεταναστών», έχει έναν καθαρά συμβολικό χαρακτήρα. «Στέλνει ένα καθαρό μήνυμα προς την διεθνή κοινότητα, αλλά και προς την ΕΕ ότι η Ελλάδα είναι ικανή να φυλάξει τα σύνορά της και ταυτόχρονα ότι δεν πρόκειται στο μέλλον να επιτρέψει στις μεταναστευτικές ροές να περάσουν».

«Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο» είπε και επισήμανε ότι η κυβέρνηση κάνει μια τεράστια προσπάθεια, για να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις του παρόντος και του μέλλοντος.

Ο κ. Παπουτσής κατέδειξε ως το πιο σημαντικό μέτρο για την αποτροπή των μεταναστευτικών ρευμάτων την ταχεία και αποτελεσματική λειτουργία της υπηρεσίας ασύλου, που νομοθετήθηκε πρόσφατα.

Κατά την ανάπτυξη της ερώτησής του, ο κ. Κοραντής επανέλαβε τις θέσεις του κόμματός του όπως διατυπώθηκαν αυτές κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου και πρότεινε επίσης να επεκταθεί ο φράχτης στο μεγαλύτερο μέρος και πάντως εκεί που η στάθμη των νερών του Έβρου το καλοκαίρι κατεβαίνει, να κατασκευαστεί αντιαρματική τάφρος, να αυξηθούν οι συνοριοφύλακες, να επανεξεταστούν οι κανόνες εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεων και να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο βίαιης επαναπροώθησης σε περίπτωση αυτόφωρης σύλληψης στην όχθη του ποταμού.

Απαντώντας, ο κ. Παπουτσής ξεκαθάρισε μεταξύ άλλων ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν καθαρά συμβουλευτικό και υποβοηθητικό ρόλο, την απόλυτη ευθύνη της φύλαξης των συνόρων έχει η Αστυνομία όσον αφορά το χερσαίο έδαφος και το Λιμενικό για τα θαλάσσια σύνορα. Ως εκ τούτου, τόσο η Frontex όσο και οι Ένοπλες Δυνάμεις μόνο επικουρικό ρόλο έχουν, πρόσθεσε.

Ο υπουργός απέρριψε ως ανέφικτη την πρόταση για δημιουργία αποτρεπτικών εμποδίων μέσα στον ποταμό, δεδομένου ότι η οριογραμμή φτάνει στο μέσο του ποταμού, υπάρχει ωστόσο ενίσχυση από δυνάμεις που επιχειρούν με πλωτά μέσα τόσο στη θάλασσα όσο και τον ποταμό.

Τέλος, αναφερόμενος στους μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα, επανέλαβε ότι με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε ενισχύεται η διαδικασία επιστροφών: οικειοθελούς επαναπατρισμού και υποχρεωτικής απέλασης.

Έρευνα του ΕΛΙΑΜΕΠ

Σε 470.000 εκτιμά το ΕΛΙΑΜΕΠ τον αριθμό των μη νομίμων αλλοδαπών στη χώρα, καταδεικνύνοντας τη μεγάλη ποσοστιαία αύξηση σε δύο μόλις χρόνια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής, στο πλαίσιο του προγράμματος Clandestino της ΕΕ, πριν από δύο χρόνια οι μη νόμιμοι αλλοδαποί έφταναν σε 280.000.

Από τις 470.000 των μη νομίμων οι 280.000 είναι Αλβανοί και άλλοι Ευρωπαίοι και οι υπόλοιποι προέρχονται από την Ασία και την Αφρική.

«Η κίνηση στα νησιά δεν μειώθηκε λόγω FRONTEX» σημείωσε ο ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ Θάνος Μαρούκης «αλλά λόγω αποναρκοθέτησης του Έβρου και φθηνότερων τιμών για διέλευση από εκεί (σ.σ. 3.000 ευρώ η διαδρομή μέσω Αιγαίου, 300 ευρώ από Εβρο). Όποιος αποφασίζει να περάσει, θα περάσει, εκτός κι αν πεθάνει στο δρόμο».

Και πρόσθεσε αναφερόμενος στο σχεδιαζόμενο φράχτη των 12,5 χλμ.: «Τι διαφορά θα σημάνει γι' αυτούς ένα τείχος, όταν εδώ και 10 χρόνια στα σύνορα Τουρκίας και Ιράν οι Αρχές πυροβολούν στα τυφλά, όταν αντιλαμβάνονται παρουσία μη νομίμων μεταναστών; Ποια η διαφορά για ανθρώπους που δεν πιστεύουν τους ίδιους τους συγγενείς τους, όταν τους μιλούν για την 'κόλαση της Δύσης';».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...