Ο Αντώνης σώζει την παρτίδα

Την ώρα που η Κυβέρνηση βολοδέρνει ανάμεσα στα αδιέξοδα της οικονομικής πολιτικής και τις «γκρίζες ζώνες» των εθνικών θεμάτων, ο Αντώνης Σαμαράς προχώρησε σε μια κίνηση υπέρβασης, θυμίζοντας ότι η Νέα Δημοκρατία είναι το κατεξοχήν ευρωπαϊκό κόμμα της χώρας, και ο ίδιος ένα ηγέτης με τον οποίο οι Ευρωπαίοι μπορούν να συνομιλούν στη βάση της φερεγγυότητας και της συνέπειας. Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, την οποία κοινοποίησε στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον Βίλφρεντ Μαρτένς, επισημαίνοντας την ανάγκη να υιοθετηθεί το ταχύτερο δυνατό το ευρω-ομόλογο, ως μέσο στήριξης της δημοσιονομικής ισορροπίας στις χώρες της ευρωζώνης.

Η πρωτοβουλία του Αντώνη Σαμαρά επιχειρεί να παρακάμψει τις γραφειοκρατικές προσεγγίσεις που έχουν επικρατήσει μέχρι σήμερα, και να «τραβήξει από το μανίκι» τις Βρυξέλλες, στην κατεύθυνση της υιοθέτησης πολιτικών πρωτοβουλιών, στη δύσκολη συγκυρία που διέρχεται η ευρωζώνη.

Και, την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έρχεται ουσιαστικά να ηγηθεί των φωνών από τον ευρωπαϊκό Νότο, όπου εκτός από την Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία βρίσκονται υπό πίεση, λόγω της επιμονής της Γερμανίας να μην υποχωρεί από τις άκαμπτες θέσεις της, και να αρνείται να συναινέσει στην έκδοση ευρω-ομολόγου από την ΕΚΤ.

Αναλυτικά, η επιστολή του Αντώνη Σαμαρά προς τον Ζοζέ Μπαρόζο, έχει ως εξής:

«Κύριε Πρόεδρε, αγαπητέ Ζοζέ-Μανουέλ, Εύχομαι να είχες ευχάριστες και ξεκούραστες διακοπές Πρωτοχρονιάς με την οικογένειά σου. Σου γράφω σε ώρες δύσκολες για τις Οικονομίες της Ευρωζώνης και σε ώρες μεγάλης δοκιμασίας για την Ελλάδα. Ο κύριος σκοπός της επιστολής μου είναι να σου μεταφέρω την πλήρη στήριξη του Κόμματός μας, της Νέας Δημοκρατίας, στην πρόταση για τα Ευρωομόλογα.

Είχα την ευκαιρία να συζητήσω το θέμα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ, Πρόεδρο του Eurogroup, κατά την τελευταία συνάντηση του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες, καθώς και με τον Πρόεδρο του ΕΛΚ Βίλφρεντ Μαρτένς, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα.

Πιστεύω ότι η έκδοση ευρωομολόγων είναι η μόνη διέξοδος από την κρίση χρέους, όχι μόνο για κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν προβλήματα, αλλά για την Ευρωζώνη συνολικά.

Ασφαλώς, όλοι καταλαβαίνουμε ότι το μέτρο πρέπει να εφαρμοστεί με σύνεση και προσοχή. Αλλά η κεντρική ιδέα είναι ότι, χώρες πρόθυμες να θεραπεύσουν παλαιές αδυναμίες τους και να διορθώσουν προηγούμενα σφάλματά τους, πρέπει να έχουν την ευκαιρία και τη δυνατότητα να το κάνουν.

Ο ”Μόνιμος Μηχανισμός Σωτηρίας”, που τώρα θεμελιώνουμε, θα προσφέρει μικρή βοήθεια σε οικονομίες που κλονίζονται από χρόνιες ανισορροπίες. Η ”συμμετοχή ιδιωτών στη διασπορά ρίσκου” θα εκτοξεύσει τα spreads. Και αυτό αφορά όχι μόνο στις πιο υπερχρεωμένες χώρες. Όπως φαίνεται, από τη στιγμή που μια χώρα έχει πρόβλημα, τίποτε δεν θα μπορεί πια να τη σώσει από σκληρή ”τιμωρία”. Οι κερδοσκόποι της αγοράς θα τιμωρούν στο μέλλον κάθε σφάλμα του παρελθόντος. Και το κόστος δανεισμού θα ανεβαίνει για ολόκληρη την Ευρωζώνη.

Έτσι, ως οικονομολόγος, είμαι πεπεισμένος πλέον ότι τα Ευρωομόλογα είναι ο καλύτερος τρόπος να αποφύγουμε τη διασπορά των συνεπειών από τη σημερινή κρίση σε άλλα κράτη μέλη.

Για την ακρίβεια, πιστεύω ότι, έτσι κι αλλιώς – ακόμα κι αν δεν υπήρχε η κρίση χρέους – θα έπρεπε να οργανώσουμε μια υγιή αγορά Ευρωομολόγων. Ο λόγος είναι ότι αυτό θα έδινε «βάθος» στην Ευρωπαϊκή αγορά χρήματος, θα προσέλκυε ρευστότητα από άλλες περιοχές του κόσμου και θα βελτίωνε την ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έναντι της Αμερικανικής (Fed).

Για όλους αυτούς τους λόγους, νομίζω ότι η πρόταση για τα Ευρωομόλογα πρέπει να επανέλθει στην ημερήσια διάταξη, το γρηγορότερο.

Η έκδοση ευρωομολόγων για συγκεκριμένα έργα, που είναι δική σου πρόταση, είναι επίσης μια εξαιρετική ιδέα, διότι θα φέρει το ”φρέσκο χρήμα”, που τόσο έχει ανάγκη η Ευρώπη. Κι όλοι γνωρίζουμε, ότι ένας αριθμός από τρέχοντα έργα που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη συνολική παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα στην Ευρώπη, έχουν σκοντάψει σήμερα.

Είμαι βέβαιος ότι πολλοί άλλοι πολιτικοί ηγέτες και διακεκριμένοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμμερίζονται τις απόψεις μας για τα ζητήματα αυτά. Και θα ήθελα να γνωρίζεις τη θέση μου σχετικώς».
ΠΗΓΗ:statesmen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...