Δραπέτευσε νύχτα από την Τύνιδα

Νύχτα εγκατέλειψε τη χώρα του ο πρόεδρος της Τυνησίας, Μπεν Άλι, έπειτα από 23 χρόνια διακυβέρνησης, καταφεύγοντας με την οικογένειά του στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας. Πίσω του άφησε το χάος και τη διακυβέρνηση της χώρας ανέλαβε αρχικά ο μέχρι πρότινος πρωθυπουργός, Μοχάμεντ Γκανουσί. Ωστόσο, με παρέμβαση του Συνταγματικού Συμβουλίου, τελικά προσωρινός πρόεδρος της χώρας ορίστηκε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Τυνησίας, Φουέντ Μεμπαζάα, και όχι ο πρωθυπουργός, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Την ίδια ώρα, στην Τύνιδα η εξέγερση λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις, αφού οι εξεγερμένοι πυρπολούν δημόσια κτήρια και ελέγχουν τους δρόμους. Οι εκτεταμένες λεηλασίες προκάλεσαν την αντίδραση των ιδιοκτητών καταστημάτων και κατοικιών, οι οποίοι με αυτοσχέδια όπλα συγκρότησαν τοπικές μιλίτσιες, για να προστατεύσουν τις περιουσίες τους.

Δραματικότερη όμως είναι η κατάσταση στην πόλη Μοναστίρ, όπου δεκάδες κρατούμενοι έχασαν τη ζωή τους από φωτιά που ξέσπασε σε φυλακή της πόλης ενώ δεκάδες διέφυγαν, όπως ανέφεραν μάρτυρες.

Η πτώση του 74χρονου Μπεν Άλι γίνεται σε μία στιγμή που η γαλλική διπλωματία απέσυρε την υποστήριξή της στο καθεστώς της Τύνιδας, μετά από 23 χρόνια. Επισημαίνεται ότι και ο προκάτοχος του Μπεν Άλι, επίσης ισόβιος πρόεδρος Μπουργκίμπα, ήταν επί δεκαετίες ο άνθρωπος των Παρισίων σε αυτή την πρώην γαλλική αποικία της Βορείου Αφρικής.

Κατά τη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης, στις 20.45, ώρα Ελλάδος, ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν αποφάσισαν να μη δεχθούν τον Μπεν Άλι στη Γαλλία.

Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έχει κηρυχθεί στην Τυνησία από το απόγευμα της Παρασκευής. Ο στρατός κλήθηκε να επιβάλει την τάξη. Δυνάμεις του κατέλαβαν το κύριο αεροδρόμιο της Τύνιδας και ο τυνησιακός εναέριος χώρος έκλεισε.

Εκατοντάδες Ευρωπαίοι που ήταν σε διακοπές εγκατέλειψαν τη χώρα. Γερμανικά ταξιδιωτικά γραφεία ακύρωσαν όλες τις πτήσεις προς τη χώρα αυτή, η Γαλλία ζήτησε από τους πολίτες της να αποφεύγουν τα ταξίδια στη βορειοαφρικανική χώρα, ενώ η Air France ανέστειλε όλες τις πτήσεις της στην Τύνιδα.

Ο εναέριος χώρος και τα αεροδρόμια της Τυνησίας άνοιξαν για τις πτήσεις πολιτικών αεροσκαφών, το μεσημέρι του Σαββάτου, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων TAP, μια ημέρα μετά τη ματαίωση πολλών πτήσεων.

«Η υπηρεσία για την πολιτική αεροπορία και τα αεροδρόμια ανακοινώνει ότι ο εναέριος χώρος της Τυνησίας και όλα τα αεροδρόμια είναι ανοιχτά, αντίθετα με αυτό που αναφέρθηκε από ορισμένα Μ.Μ.Ε.» μετέδωσε το πρακτορείο.

Η εξέγερση

Τα επεισόδια ξέσπασαν με αφορμή την αυτοπυρπόληση ενός άνεργου πτυχιούχου, ο οποίος προσπάθησε να πουλήσει λαχανικά στην αγορά χωρίς άδεια, με αποτέλεσμα να τον σταματήσει η αστυνομία.

Ο σιδηροδρομικός σταθμός της Τύνιδας φλεγόταν τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, πυρπολήθηκαν πολλά πολυκαταστήματα, ενώ πλήθος εξεγερμένων λεηλατεί καταστήματα και κατοικίες. Ελικόπτερα με αναμμένους προβολείς πετούσαν τη νύχτα πάνω από την πόλη και ο στρατός κλήθηκε να επιβάλει την τάξη σε ορισμένες περιοχές.

Ομάδες νεαρών με αυτοσχέδια όπλα βρίσκονται συγκεντρωμένοι σε γειτονιές και συνοικίες, για να προστατεύσουν τις ιδιοκτησίες τους, ενώ, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες, η αστυνομία παρέμενε απούσα από τα επεισόδια.

Στην πόλη Ντέντεν, 19 χλμ. από την πρωτεύουσα, στρατιώτες έφθασαν με ελικόπτερα. Ο στρατός ανακοίνωσε τηλεφωνικούς αριθμούς στους οποίους μπορούν να τηλεφωνούν πολίτες, για να αναφέρουν καταστάσεις όπου κρίνεται απαραίτητη η επέμβασή του.

Τουλάχιστον 13 διαδηλωτές πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τοπικές πηγές, παρά τη δέσμευση, ότι οι άνδρες της αστυνομίας θα σταματούσαν να χρησιμοποιούν πραγματικά πυρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...