Αρκετά πιθανό θεώρησε το ενδεχόμενο να υπάρξουν, ακόμα και μέσα στον Ιανουάριο, νέες υποβαθμίσεις για την Ελλάδα από τους οίκους Fitch και Moody’s ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Νίκος Νανόπουλος, αν και εξέφρασε την απορία του για τη λογική αυτών των περαιτέρω υποβαθμίσεων.
Μιλώντας για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας χαρακτήρισε κρίσιμη την κατάσταση, εκτιμώντας, όμως, ότι ξεφύγαμε από την κατάσταση πανικού.Αναφερόμενος σε όσα έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, σημείωσε ότι έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικά βήματα και διαρθρωτικές αλλαγές που ήταν αδιανόητες.
Έθεσε, επίσης, τρεις προϋποθέσεις για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση:
- Την πολιτική και κοινωνική συναίνεση για να γίνει αποδεκτό το βάρος της προσαρμογής με στόχο την αλλαγή νοοτροπίας, συμπεριφορών και προτύπων.
- Την απαρέγκλιτη τήρηση των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει στο μνημόνιο για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας
- Τη δημιουργία θετικής αναπτυξιακής πολιτικής, με έμφαση στην εξωστρέφεια και με αιχμή τον τουρισμό και τις εξαγωγές.
Αναφερόμενος στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα ο κ. Νανόπουλος εκτίμησε ότι θα συνεχιστεί το 2011 και ίσως και το 2012 η χειροτέρευση του δείκτη των δανείων σε καθυστέρηση, ενώ αναφορικά με τις καταθέσεις επισήμανε ότι θα πρέπει να μειωθούν τα υψηλά επιτόκια καταθέσεων προκειμένου να αποκλιμακωθεί το κόστος χρήματος αλλά και να μπορέσουν να ωφεληθούν οι δανειολήπτες από υποχώρηση των επιτοκίων δανείων.
Ο κ. Νανόπουλος ανακοίνωσε, επίσης, ότι περισσότεροι από 250.000 δανειολήπτες εντάχθηκαν σε προγράμματα ρύθμισης των τραπεζών και 50.000 επιχειρήσεις, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι το τραπεζικό σύστημα επιδιώκει και θέλει να εξυπηρετήσει την πελατεία που αντιμετωπίζει προβλήματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου