Αποκαλυπτήρια του ανδριάντα Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη

Οι αναφορές στο έργο, την προσφορά και την παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που υπηρέτησε την Ελλάδα ως υπουργός, πρωθυπουργός και πρόεδρος της Δημοκρατίας, κυριάρχησαν στην τελετή αποκαλυπτηρίων του ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή στο πλακόστρωτο της νέας παραλίας στη Θεσσαλονίκη.«Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ξεκίνησε ως νεωτεριστής πολιτικός. Στη συνέχεια έγινε εθνάρχης. Και σήμερα είναι σύμβολο», υπογράμμισε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς. Επισήμανε τον ενωτικό ρόλο του Κωνσταντίνου Καραμανλή στη μεταπολίτευση, τόνισε πως η ΝΔ τιμά την παρακαταθήκη του, διδάσκεται από το έργο του κι έκανε ιδιαίτερη μνεία στο «δωρικό» ύφος και ήθος του, λέγοντας: «Ήταν απέριττος, ευθύς και σαφής.

Σαφής στη διατύπωσή του. Ευθύς στα μηνύματα που έδινε. Και απέριττος στον πολιτικό του λόγο. Δεν έκρυβε τις ιδέες του. Δεν λάτρεψε ποτέ τη λεγόμενη «πολιτική ορθότητα». Δεν διακοσμούσε τις απόψεις του με περιττά ψιμύθια. Δεν υπέκυπτε στους πειρασμούς του λαϊκισμού(…). Ήταν αληθινός ηγέτης. Και απόλυτος αντίπαλος της επιδερμικής πολιτικής, της επιφανειακής πολιτικής και του «δήθεν»(… ).Δωρικός στο ύφος και το ήθος του. Αλλά Αριστοτελικός στη σκέψη του. Με την έννοια της σύνθεσης, της οικουμενικότητας και της ελληνικότητας ταυτόχρονα. Του ρεαλισμού, αλλά και της διορατικότητας. Έβλεπε μπροστά. Τόσο μπροστά, που αρκετές φορές ένιωσε πολύ μόνος».

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, που εκπροσώπησε την κυβέρνηση, σημείωσε ότι εκτός από σύμβολο εθνικής ενότητας ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν και ο ηγέτης της αντίπαλης πολιτικής παράταξης για δεκαετίες. «Έχει, λοιπόν, πολύ μεγάλη σημασία όχι απλά και μόνον ο τυπικός λόγος σεβασμού και τιμής, αλλά και η ιστορική αξιολόγηση της άλλης πλευράς», είπε και πρόσθεσε: «Οφείλουμε να είμαστε απέναντι στους πολιτικούς μας αντιπάλους γενναιόδωροι. Οφείλουμε να είμαστε όλοι υπεύθυνοι, ενωμένοι και συναινετικοί. Αυτό το έπραξε και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής γνωρίζοντας ότι όταν δεν τιμάς και δεν οικοδομείς αυτό που ονομάζεται δημοκρατικός πολιτικός πολιτισμός, τις συνέπειες τις πληρώνει τελικά όλη η χώρα, τις πληρώνει η πατρίδα». Χαρακτήρισε, επίσης, «μόνιμη» τη θέση που τοποθετήθηκε ο ανδριάντας.

«Από σήμερα ένας μεγάλος Ελληνας από τη Μακεδονία θα είναι παρών καθημερινά στη ζωή μας. Τα άψυχα αγάλματα παίρνουν ζωή απ΄το έργο και την προσωπικότητα του ονόματος που φέρουν», τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. Αντιπαρήλθε την ένταση γύρω από τον χώρο τοποθέτησης του ανδριάντα και τη «σπουδή», όπως είπε, για τα αποκαλυπτήρια, γιατί δεν ταιριάζει στον χαρακτήρα του η γκρίνια και η μιζέρια, και καταδίκασε οποιαδήποτε προσπάθεια κομματικής εκμετάλλευσης ή αντιπαράθεσης.

«Ημέρα μνήμης και τιμής ενός μεγάλου άνδρα που πρόσφερε πολλά», χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα ο πρώην δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και σημείωσε: «Δεν είμαστε αγνώμονες, είμαστε ευγνώμονες απέναντι στον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Μας θυμίζει ποιοι πραγματικά στάθηκαν αντάξιοι της πατρίδας».

Στη σχέση του Κωνσταντίνου Καραμανλή με τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία αναφέρθηκαν ο αντιπρόεδρος του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Καραμανλής», Αχιλλέας Καραμανλής, και ο πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών Νίκος Μέρτζος.

«Αγάπησε τη Θεσσαλονίκη, την αισθανόταν οικεία και συμμετείχε σε φιλικές κοινωνικές συναθροίσεις, κάτι που δεν έκανε στην Αθήνα», είπε ο κ. Αχ. Καραμανλής και τόνισε τη στήριξη που παρείχε στο ανασκαφικό έργο στη Μακεδονία, όπως και τη σχέση του με τον καθηγητή Μανώλη Ανδρόνικο.

Οραματιστή και ταυτόχρονα σκληρό ρεαλιστή τον χαρακτήρισε ο Νίκος Μέρτζος, θύμισε γεγονότα από την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη και είπε ότι μετά την τοποθέτηση του ανδριάντα του την πόλη φρουρούν και ορίζουν δύο εθνάρχες. Στην Εγνατία, ο ελευθερωτής Ελευθέριος Βενιζέλος και στην παραλία ο αναμορφωτής Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Τα αποκαλυπτήρια έκαναν οι Γ. Μπουτάρης, Β. Παπαγεωργόπουλος, Α. Καραμανλής και τιμές απέδωσε άγημα του στρατού.

Παρευρέθησαν ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής, Ιωάννης Γρίβας, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Σταύρος Δήμας, πρώην υπουργοί και βουλευτές της ΝΔ (Βαρβιτσιώτης, Παυλόπουλος, Λιάπης, Σιούφας, Μολυβιάτης, Μεϊμαράκης, Ζαγορίτης, Παλαιοκρασάς, Τραγάκης, Αντώναρος, Τζίμας, Γκιουλέκας, Ιωαννίδης, Καλαφάτης, Αναστασιάδης, Καράογλου, Ράπτη), η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εύα Καϊλή και εκπρόπωποι του επιχειρηματικού κόσμου.

Την τελετή παρακολούθησε πλήθος κόσμου που χειροκρότησε πολύ θερμά τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ Κώστα Καραμανλή, όταν προσήλθε με τη σύζυγο του Νατάσα και στη διαδρομή από τον ανδριάντα μέχρι το εστιατόριο του Βυζαντινού Μουσείου, όπου έγινε η δεξίωση. Θερμή ήταν και η υποδοχή του νυν προέδρου Αντώνη Σαμαρά, που συνοδευόταν από τη σύζυγό του Γεωργία.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...