Ακτή Ελεφαντοστού: Πυρά βαρέων όπλων ακούγονται στο Αμπιτζάν


Ακτή Ελεφαντοστού: Πυρά βαρέων όπλων ακούγονται στο Αμπιτζάν
Πυρά βαρεών όπλων ακούγονται και πάλι σήμερα το πρωί στο Αμπιτζάν γύρω από τα τελευταία προπύργια των δυνάμεων που παραμένουν πιστές στον απερχόμενο πρόεδρο της Ακτής Ελεφαντοστού Λοράν Γκμπαγκμπό, όπως δήλωσαν κάτοικοι της πόλης και οι δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.
Στη συνοικία Κοκοντί "ακούγονται πυρά, ο υπόκωφος ήχος των βαρέων όπλων και οι ριπές των αυτόματων" γύρω από την κρατική τηλεόραση RTI, που εκαξολουθεί να υποστηρίζει τον Γκμπαγκμπό, το κτίριο της οποίας βρίσκεται στην περίμετρο όπου είναι επίσης η κατοικία του Γκμπαγκμπό, σύμφωνα με κάτοικο της περιοχής.
Το σήμα της RTI έχει αποκατασταθεί και η τηλεόραση μεταδίδει μουσική και εικόνες από την προεκλογική εκστρατεία του Γκμπαγκμπό.
Παράλληλα στρατιώτες πιστοί στον Γκμπαγκμπό κάλεσαν το στρατό να κινητοποιηθεί για να "προστατεύσει τους θεσμούς της Δημοκρατίας" σε μήνυμά τους που αναγνώστηκε νωρίτερα σήμερα στην RTI.
Ενας στρατιώτης, συνοδευόμενος από περίπου 10 ακόμη μέλη των Δυνάμεων υπεράσπισης και άμυνας (FDS), διάβασε την ανακοίνωση σήμερα το πρωί.
"Οι θέσεις του FDS δέχθηκαν επίθεση από τις ορδές των μισθοφόρων, που υποστηρίζονται από τις δυνάμεις του Onuci (της αποστολής του ΟΗΕ στη χώρα) και της (γαλλικής δύναμης) Licorne", ανέφερε η ανακοίνωση.
Το άλλο προπύργιο των δυνάμεων του απερχόμενου προέδρου, το στρατόπεδο της χωροφυλακής του Αγκμπάν, εξακολουθεί να αντιστέκεται στις επιθέσεις των δυνάμεων που είναι πιστές στον αναγνωρισμένο από τη διεθνή κοινότητα πρόεδρο Αλασάν Ουαταρά.
Πάντως η κυβέρνηση του Γκμπαγκμπό είχε δηλώσει χθες Παρασκευή ότι απέκρουσε μία επίθεση του αντίπαλου στρατοπέδου εναντίον των τελευταίων θέσεών της. Από την πλευρά του ο λοχαγός Λεόν Κουακού Αλά, εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας του Ουαταρά, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι "η επίθεση δεν έχει ξεκινήσει ακόμη. Δεν θα καθυστερήσει".
Εξάλλου ο Ουαταρά πρέπει να εμποδίσει τις δυνάμεις του να προχωρήσουν σε πράξεις αντιποίνων εναντίον των οπαδών του Γκμπαγκμπό στο Αμπιτζάν, όπως ανακοίνωσε σήμερα η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).
"Ο Ουαταρά πρέπει να στείλει ένα ξεκάθαρο δημόσιο μήνυμα σε όλους τους αξιωματικούς του και σε όλες τις δυνάμεις που μάχονται στο όνομά του, σύμφωνα με το οποίο τα αντίποινα οποιασδήποτε μορφής θα τιμωρούνται", έγραψε ο Ντάνιελ Μπέκελε, διευθυντής Αφρικής του HRW.
Εντωμεταξύ περίπου 1.400 Γάλλοι και άλλοι ξένοι συγκεντρώθηκαν σήμερα το πρωί στο γαλλικό στρατόπεδο στο Πορ-Μπουέ κοντά στο Αμπιτζάν, σύμφωνα με τον γαλλικό στρατό.
"Φαίνεται ότι πλησιάζουν τους 1.400, το ένα τρίτο των οποίων είναι Γάλλοι", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του γενικού επιτελείου του στρατού συνταγματάρχης Τιερί Μπουρκάρ. Την Παρασκευή το βράδυ περίπου 900 άνθρωποι είχαν συκγεντρωθεί στο στρατόπεδο που βρίσκεται νότια του Αμπιτζάν, κοντά στο αεροδρόμιο της πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...