Αυστηρότερη νομοθεσία για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγήθηκε σήμερα, μέσω δύο νομοθετικών προτάσεων, την ενίσχυση των υφιστάμενων κανόνων για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και μεταφορά κεφαλαίων.

Η αυστηρότερη κοινοτική νομοθεσία κρίνεται επιβεβλημένη, διότι οι απειλές που συνδέονται με το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος εξελίσσονται συνεχώς, γεγονός το οποίο απαιτεί τακτικές επικαιροποιήσεις των κανόνων.

Οι δύο προτάσεις προβλέπουν διεύρυνση των εξουσιών επιβολής κυρώσεων από τις αρμόδιες Αρχές, εισάγοντας, για παράδειγμα, μια σειρά ελάχιστων κανόνων βασισμένων σε αρχές για να ενισχύσουν τις διοικητικές κυρώσεις, καθώς και την απαίτηση να συντονίζουν τη δράση τους σε περίπτωση διασυνοριακών υποθέσεων.

Για πρώτη φορά γίνεται ιδιαίτερη μνεία στα πολιτικά πρόσωπα που λόγω των θέσεων που κατέχουν μπορούν να αντιπροσωπεύουν υψηλότερο κίνδυνο διαφθοράς. Για αυτόν τον λόγο προτείνεται η επέκταση των διατάξεων της νομοθεσίας στα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα που διαμένουν σε κράτη-μέλη της Ε.Ε. καθώς και σε αυτά που εργάζονται σε διεθνείς οργανώσεις. Σε αυτά περιλαμβάνονται -μεταξύ άλλων- αρχηγοί κρατών, μέλη της κυβέρνησης, μέλη των κοινοβουλίων, δικαστές ανωτάτων δικαστηρίων.

Το νέο νομοθετικό πακέτο, το οποίο συμπληρώνει άλλα μέτρα που ελήφθησαν ή σχεδιάζεται να ληφθούν από την Επιτροπή σε σχέση με την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, περιλαμβάνει μία οδηγία για την πρόληψη της χρήσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος για τον σκοπό της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της ένοπλης βίας, καθώς και έναν κανονισμό για πληροφορίες που συνοδεύουν τις μεταφορές κεφαλαίων, ώστε να εξασφαλίζεται η «δέουσα ιχνηλασιμότητα» αυτών των μεταφορών.

Πηγή: offsite.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...