Επίδομα εργένη και πριμ γαλλικών στα ΕΛΠΕ!


Επίδομα εργένη και πριμ γαλλικών στα ΕΛΠΕ!
Σε δεκαήμερη απεργία έχουν προβεί από σήμερα οι εργαζόμενοι στα ΕΛ.ΠΕ., οι οποίοι αντιδρούν στις περικοπές που επιθυμεί να κάνει η διεύθυνση στα "κεκτημένα" τους. Στην πραγματικότητα, είναι φυσικό οι εν λόγω εργαζόμενοι να αντιδρούν δυναμικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όταν απολαμβάνουν προνόμια που ελάχιστοι Έλληνες εργαζόμενοι (ίσως μόνον εκείνοι της Βουλής) μπορούν να φανταστούν ότι υπάρχουν...
Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ κ. Ιωάννης Κωστόπουλος δήλωσε στην εφημερίδα "Έθνος" πως «Οι αμοιβές του προσωπικού είναι υπέρογκες και πρέπει να συνδεθούν με την παραγωγικότητα», ενώ συμπληρώνει ότι «το τρέχον καθεστώς αμοιβών έχει οδηγήσει σε ένα σύστημα που ανταμείβει μόνο την παλαιότητα».
Υπογράμμισε μάλιστα πως «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να έχουμε αμοιβές Δυτικής Ευρώπης με επίπεδα παραγωγικότητας που αντιστοιχούν σε διυλιστήρια εκτός ΟΟΣΑ». Σημειώνεται ακόμη από τη διοίκηση ότι οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ απασχολούνται λιγότερες ημέρες από τους συναδέλφους τους, καθώς οι Ελληνες δουλεύουν 197 μέρες τον χρόνο, στην Ισπανία 211, στην Ιταλία 232, στο Βέλγιο, στην Ολλανδία και τη Γερμανία 244, και σε Ουγγαρία, Ρωσία και Ρουμανία 261 μέρες.
Η ετήσια μισθολογική δαπάνη στα Ελληνικά Πετρέλαια ξεκινά από 33.000 ευρώ και φθάνει στις 139.000 ευρώ, ενώ στο τεχνικό προσωπικό ξεκινά από 37.900 ευρώ και φθάνει στις 104.300 ευρώ για τον επόπτη.
Πάντως και στις υπόλοιπες ειδικότητες οι συγκρίσεις δείχνουν πως οι Ελληνες εργαζόμενοι είναι πιο καλοπληρωμένοι. Για παράδειγμα, οι μεικτές αποδοχές του χειριστή Α' και τεχνίτη Α' ανέρχονται σε 61.800 ευρώ όταν οι αντίστοιχες στη Γερμανία είναι 52.400, στην Ιταλία 41.500 ευρώ και στην Ανατολική Ευρώπη περί τα 13.200 ευρώ, ένας φύλακας βάρδιας μαζί με τις υπερωρίες εισπράττει ετησίως 110.000 ευρώ.
Στην ουσία το "πρόβλημα έγκειται στο ότι εκτός όμως από τους υψηλούς μισθούς, οι οποίοι σύμφωνα με τους εργαζομένους δικαιολογούνται βάσει της υψηλής κερδοφορίας που εμφανίζει ο όμιλος, αλλά και της εργασίας τους, αρκετά είναι και τα επιπλέον... «βοηθήματα» που παίρνουν από τον όμιλο.
Για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι έχουν δωρεάν σίτιση και 200 ευρώ ετησίως ως επίδομα κυλικείου, δωρεάν μεταφορά με λεωφορεία της εταιρείας, δωρεάν βρεφονηπιακούς σταθμούς και κατασκηνώσεις.
Εκτός από τους... «παχυλούς» μισθούς, οι εργαζόμενοι στα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ απολαμβάνουν και μια σειρά... ιδιαίτερων «προνομίων», όπως είναι π.χ. το επίδομα... εργένη για όσους είναι άνω των 35 ετών και παραμένουν ανύμφευτοι, το επίδομα σίτισης, βοηθήματα προς τους ίδιους...για εκμάθηση ξένων γλωσσών, αλλά και για σπουδές των παιδιών των εργαζομένων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, βοηθήματα λόγω γάμου, απόκτησης παιδιού και θανάτου συζύγου ή τέκνου, καθώς και δώρα για τους εργαζομένους που συμπληρώνουν από 15 έως και 30 έτη υπηρεσίας στην εταιρεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...