Η συγκλονιστική ιστορία του "ήρωα" που σήμερα συνελήφθη σήμερα για απάτη

Ο Ν.Κόκκαλης που είχε σώσει τον κόσμο πιάνοντας την χειροβομβίδα στην Λεωφορειοπειρατεία

Ήταν 16 Ιουλίου 1999. Το λεωφορείο του ΚΤΕΛ Κιλκίς, μισή ώρα μετά την κατάληψή του από τον Αλβανό απαγωγέα, κατευθύνεται με μεγάλη ταχύτητα προς τα Γιαννιτσά. Μέσα είναι και ο "ήρωας" Νέστορας Κόκκαλης που τότε ήταν στρατιώτης και σήμερα συνελήφθη για για παρακράτηση ενσήμων στην χορήγηση κυνηγετικών αδειών(στο δημόσιο τον διόρισαν για τον ηρωισμό του). Πίσω από το λεωφορείο ακολουθεί περιπολικό της Αστυνομίας, ενώ προς το σημείο σπεύδουν οι ειδικές δυνάμεις των ΕΚΑΜ από τη Θεσσαλονίκη.

Λίγα χιλιόμετρα έξω από τα Γιαννιτσά, στις 3.30 το μεσημέρι, ο απαγωγέας ζητεί να του επιτραπεί να βάλει καύσιμα στο λεωφορείο, στο χωριό Μαυροβούνι.
Ακολουθούν νέες διαπραγματεύσεις των ....

δύο ειδικών επιστημόνων με τον Αλβανό απαγωγέα. «Θέλω 250 εκατομμύρια δραχμές, δύο αυτόματα και δύο περίστροφα», είναι το αίτημά του. Γρήγορα, όμως, διαπιστώνει ότι η «άλλη πλευρά» δεν είναι διατεθειμένη να ικανοποιήσει την επιθυμία του, δίχως να προηγηθούν κάποια ανταλλάγματα. «Η παροχή πρέπει να συνοδεύεται με αντιπαροχή», ήταν το μήνυμα του στρατηγού της ΕΛ.ΑΣ. Με άλλα λόγια, εάν ο απαγωγέας δεν προχωρούσε στην απελευθέρωση κάποιου ομήρου, «δεν επρόκειτο να πάρει δραχμή».

Η πορεία του λεωφορείου των ΚΤΕΛ του Κιλκίς σταματάει στη διασταύρωση της Παλαίστρας, λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Φλώρινα. Εκεί φτάνει στις 7.30 το απόγευμα.
Μπροστά στη θέα των ανδρών των ΕΚΑΜ, ο Αλβανός απαγωγέας αλλάζει συμπεριφορά. Δείχνει να εκνευρίζεται, ζητάει από τον οδηγό να αποφύγει το μπλόκο. Αυτό καθίσταται αδύνατο. Όσο περνάει η ώρα, στο πρόσωπό του ξεπροβάλει η εξάντληση. Η κόπωση είναι ευδιάκριτη πλέον και στον τόνο της φωνής του. Καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας οι διαπραγματευτές της Αστυνομίας με διάφορα προσχήματα προσπαθούν να τον κρατήσουν άυπνο. Λίγα μέτρα πιο πέρα, ο επικεφαλής των δυνάμεων εξετάζει το ένα μετά το άλλο τα σχέδια επέμβασης. Κρίνει σκόπιμο να μην προχωρήσει σε καμία ενέργεια, καθώς ο κίνδυνος να χαθούν ζωές είναι μεγάλος.

Η αντίδραση του νεαρού απαγωγέα ήταν αναμενόμενη. Εκφράζει ανησυχίες, φόβους Αγια τη ζωή του, γεγονός που χαροποιούν τους επικεφαλής των δυνάμεων. «Όταν έδειξε ότι φοβάται για τη ζωή του, αναθαρρήσαμε», είπαν χαρακτηριστικά, καθώς έβλεπαν τη συμπεριφορά του, ώρα με την ώρα να γίνεται αλλοπρόσαλλη.
Στο αίτημά του για να διαφύγει με τα χρήματα, οι διαπραγματευτές αντιτείνουν ότι για κάθε όμηρο που θα άφηνε θα έπαιρνε πέντε εκατομμύρια δραχμές. Με την απελευθέρωση των δύο ομήρων ­ της Βάσως Δελήπαλτα και του Νίκου Τσεκλίδη ­ ο νεαρός απαγωγέας είχε στα χέρια του 10 εκατομμύρια δραχμές. Από νωρίς η Αστυνομία είχε εξασφαλίσει από τράπεζα της Θεσσαλονίκης ποσό 40 εκατομμυρίων δραχμών.


Ήταν λίγο μετά τις έξι το απόγευμα, όταν εκνευρισμένος ο απαγωγέας πετάει τα χρήματα έξω από το λεωφορείο. Παρεμβαίνουν εκ νέου οι διαπραγματευτές, τον ηρεμούν, λέγοντάς του: «Δεν είσαι συνεπής, εμείς σου δώσαμε ό,τι ζήτησες».

Στην πραγματικότητα, αυτό που τους ενδιέφερε ήταν να κάνουν νόημα στον οδηγό του λεωφορείου να ανοίξει την πόρτα, γιατί επίκειται επέμβαση.

Αυτή την κρίσιμη στιγμή οι διαπραγματευτές καταφέρνουν να περάσουν από το παράθυρο δύο περόνες στον στρατιώτη Νέστορα Κόκκαλη, ο οποίος θα επιχειρούσε να τις περάσει στην απασφαλισμένη χειροβομβίδα που κρατούσε στα χέρια του ο απαγωγέας. Παρά τις προσπάθειές του, το παράτολμο σχέδιο δεν δοκιμάσθηκε ποτέ.

Λίγο μετά την επέμβαση των ΕΚΑΜ, ο απαγωγέας πέφτει νεκρός. Με τη βοήθεια των ομήρων αποσπούν τις δύο χειροβομβίδες που είχε στα χέρια του. Μία σφαίρα στο κεφάλι τού αφαιρεί τη ζωή. Η Αστυνομία υποστηρίζει ότι χτυπήθηκε από ελεύθερο σκοπευτή και μάλιστα από απόσταση 20 μέτρων...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...