Τετέλεσθαι!
Οριστικά και αμετάκλητα η χώρα χρεωκόπησε, μόνο που ο σημερινός «Χαρίλαος Τρικούπης» δεν έχει βγει δημοσίως να το ανακοινώσει.
Είναι απλό όσο και τραγικό για τη χώρα. Με κόστος δανεισμού πάνω από το 10% η Ελλάδα, αλλά και οποιοδήποτε άλλο κράτος του κόσμου, δεν μπορεί να βγει στις αγορές να δανειστεί, και απλώς περιμένει εναγωνίως την ξένη βοήθεια για να σώσει ό,τι μπορεί να σωθεί.
Και -φυσικά- με το «αζημίωτο» των σκληρών δημοσιονομικών μέτρων, που θα αγγίξουν, ως είθισται, μόνο τους αδύναμους.
Επί της ουσίας, η χρεοκοπημένη Ελλάδα κινείται στον άξονα Σκύλλας (κερδοκόποι, spread) - Χάρυβδης (ΔΝΤ, μηχανισμός στήριξης), έχοντας απολέσει προ πολλού την εθνική της κυριαρχία και αναμένοντας τις αποφάσεις της γερμανικής καγκελαρίας, ωσάν η Ελλάδα να κυβερνάται από το Βερολίνο και όχι από το Μαξίμου.
Επιτόκιο πολύ πάνω από το 10%
Η έκρηξη στο κόστος κρατικού δανεισμού είναι το «απαύγασμα» των πιέσεων κατά της Ελλάδας.
Είτε εξαιτίας της υποβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο S&P, είτε εξαιτίας της κωλυσιεργίας των Γερμανών να ενεργοποιήσουν -εν τέλει- τον μηχανισμό στήριξης, τα ελληνικά ομόλογα γίνονται βορά στον βωμό της διεθνούς κερδοσκοπίας.
Είτε εξαιτίας της υποβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο S&P, είτε εξαιτίας της κωλυσιεργίας των Γερμανών να ενεργοποιήσουν -εν τέλει- τον μηχανισμό στήριξης, τα ελληνικά ομόλογα γίνονται βορά στον βωμό της διεθνούς κερδοσκοπίας.
Τα πράγματα είναι και εδώ απλά. Έχουμε και λέμε. Στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2009, λίγο πριν τις εθνικές εκλογές, το spread, δηλαδή το κόστος κρατικού δανεισμού, ήταν μόλις στις… 140 μονάδες βάσης -σε ένα επίπεδο απολύτως λογικό, έστω κι αν ακόμη και τότε η ελληνική οικονομία βάδιζε με μαθηματική ακρίβεια στο χείλος του γκρεμού
Επτά μόλις μήνες μετά, το ελληνικό μονοετές ομόλογο είναι ένα σκουπιδόχαρτο, καθώς έχει ξεπεράσει τις 1.000 μονάδες βάσης, που με λίγα λόγια είναι το υψηλότερο επίπεδο με το οποίο ένα κράτος της ευρωζώνης έχει ποτέ κληθεί να δανειστεί από τις διεθνείς αγορές.
Το βλέμμα στο Βερολίνο
Οι κερδοσκόποι επιτίθενται μαζικά στην ελληνική οικονομία, βασιζόμενοι στην πολλαπλή αδυναμία άμυνας. Αδυναμία της Ελλάδας, ως αυτόνομου κράτους, να διασωθεί με ίδια μέσα, αδυναμία της Ευρώπης να λειτουργήσει με γνώμονα την περίφημη αλληλεγγύη των κρατών της, αδυναμία του περίφημου «μηχανισμού στήριξης» να λειτουργήσει.
Με βάση αυτή την λογική, όλοι κοιτούν πλέον προς το Βερολίνο. Η απόφαση της γερμανικής καγκελαρίας είναι αυτή που θα κρίνει το ελληνικό μέλλον. Στη γερμανική πρωτεύουσα συναντώνται οι κεφαλές της τρόικας του μηχανισμού στήριξης: η Άγκελα Μέρκελ (ΕΕ), ο Ζαν Κλοντ Τρισέ (ΕΚΤ) και ο Ντομινίκ Στρος Καν (ΔΝΤ).
Οι δύο τελευταίοι καλούνται (υποτίθεται) να πείσουν την άκαμπτη Γερμανίδα να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό. Με το αζημίωτο, βεβαίως, από την πλευρά της Ελλάδας. Και αυτό, διότι ούτε το επιτόκιο με το οποίο θα δανείσουν οι Γερμανοί, οι Γάλλοι και οι λοιποί Ευρωπαίοι θα είναι μικρό (κινείται στο 5%, που θεωρείται υψηλό για δανεισμό κράτους από κράτος), ούτε τα μέτρα που θα ζητηθούν (τα επιπλέον) θα είναι «ασπιρίνες» για τον πονοκέφαλο των Ελλήνων πολιτών.
Η καγκελάριος Μέρκελ μετά τη συνάντηση που θα έχει με τον πρόεδρο του ΔΝΤ και τον επικεφαλής της ΕΚΤ θα κάνει δηλώσεις σχετικά με το ελληνικό ζήτημα,και αίτημα, για το μηχανισμό στήριξης.
Πότε και πώς κλειδώνει ο μηχανισμός
Στις 2 Μαΐου θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα. Θα ακολουθήσει η Σύνοδος Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ευρωζώνης, που συγκάλεσε ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρομπέι, στις 10 Μαΐου για την έγκριση του σχεδίου.
Νωρίτερα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων στις 4 Μαΐου, το ελληνικό Κοινοβούλιο θα συζητήσει το θέμα στις 6 ή τις 7 Μαΐου, και στις 10 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη των ηγετών των χωρών μελών της ΕΕ.
Όλα αυτά, με έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης, που δόθηκε στα μέλη της γερμανικής Βουλής με πληροφορίες για το χρονοδιάγραμμα της βοήθειας προς την Ελλάδα.
ΔΝΤ: Επιπλέον δάνειο!
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σχεδιάζει να διαθέσει επιπλέον 10 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα, ανεβάζοντας σε 25 δισεκατομμύρια ευρώ το σύνολο της βοήθειάς του προς τη χώρα μας. Αυτό γράφει η έγκυρη σε οικονομικά ζητήματα βρετανική εφημερίδα Financial Times.
«Η συνολική βοήθεια του ΔΝΤ θα ανέλθει σε 25 δισεκατομμύρια ευρώ» γράφει η βρετανική εφημερίδα, επικαλούμενη τραπεζίτες και αξιωματούχους στην Ουάσινγκτον
«Η αύξηση κατά 10 δισεκατομμύρια ευρώ της βοήθειας του ΔΝΤ θα δοθεί με τη μορφή δανείου σε διάστημα τριών ετών» προσθέτει το συγκεκριμένο άρθρο.
Εκπρόσωπος του ΔΝΤ, πάντως, αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.
Ο Στρος Καν μιλά για αφόρητη κατάσταση
Αν δεν δοθεί βοήθεια προς την Ελλάδα, η κατάσταση που θα αντιμετωπίσει η χώρα θα είναι «αφόρητη».
Με αυτά τα λόγια ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν, προειδοποιεί, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα La Tribune, για την αναγκαιότητα της οικονομικής ενίσχυσης της Ελλάδας.
«Οι Έλληνες πρέπει να καταπιούν ένα δυσάρεστο φάρμακο και να αποδεχθούν τη βοήθεια από το εξωτερικό, εάν θέλουν να ξεπεράσουν την κρίση με το χρέος τους» τονίζει ο Στρος Καν.
«Οι Έλληνες πρέπει να αντιληφθούν ότι η εξισορρόπηση των δημοσιονομικών προβλημάτων τους, μετά από πολλά χρόνια απρόσεκτων κινήσεων, θα είναι επώδυνη και δύσκολη. Αλλά δεν υπάρχει άλλη λύση για να βγουν από αυτή την κατάσταση» ανέφερε ο διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
«Οι Έλληνες πρέπει να καταπιούν ένα δυσάρεστο φάρμακο και να αποδεχθούν τη βοήθεια από το εξωτερικό, εάν θέλουν να ξεπεράσουν την κρίση με το χρέος τους» τονίζει ο Στρος Καν.
«Οι Έλληνες πρέπει να αντιληφθούν ότι η εξισορρόπηση των δημοσιονομικών προβλημάτων τους, μετά από πολλά χρόνια απρόσεκτων κινήσεων, θα είναι επώδυνη και δύσκολη. Αλλά δεν υπάρχει άλλη λύση για να βγουν από αυτή την κατάσταση» ανέφερε ο διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Έρχεται επαναδιαπραγμάτευση του χρέους;
Η κυβέρνηση, σε όλους τους τόνους, αρνείται ότι επίκειται επαναδιαπραγμάτευση του δημοσίου χρέους. Αυτό όμως ουδείς στις διεθνείς αγορές, αλλά και στο ελληνικό χρηματιστήριο, το «δένει κόμπο».
Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο η ελληνική αγορά όσο και τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την κίνηση των γενικών δεικτών, επί της ουσίας προεξοφλούν επαναδιαπραγμάτευση του χρέους της Ελλάδας.
Ειδικά οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές (Λονδίνο - Παρίσι - Φραγκφούρτη) υποχωρούν σε χαμηλά πέντε εβδομάδων, καθώς οι υποβαθμίσεις του πορτογαλικού και του ελληνικού χρέους εντείνουν τη διεθνή ανησυχία.
Το ελληνικό ΧΑΑ
Το χρηματιστήριο κρατά λόγω short selling.
Η επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε την απαγόρευση του short selling μετοχών για τους επόμενους δύο μήνες, λόγω των συνθηκών που επικρατούν στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
«Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αφού έλαβε υπόψη τις έκτακτες συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική αγορά, αποφάσισε την απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων μετοχών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών (short selling)» αναφέρεται στην ανακοίνωση. Η απαγόρευση αυτή τίθεται σε ισχύ από σήμερα, 28 Απριλίου 2010, και θα ισχύει μέχρι την 28η Ιουνίου 2010» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Με βάση αυτή την απόφαση, υποχωρεί μεν αλλά διατηρείται ο γενικός δείκτης σε ένα σχετικά καλό επίπεδο, ειδικά για τις τραπεζικές μετοχές, που είναι η αιχμή του δόρατος για το ελληνικό ΧΑΑ.
zougla.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου