Ιαπωνία: Ανθρώπινες ιστορίες από το τσουνάμι και τον πυρηνικό εφιάλτη



Το τριπλό χτύπημα που δέχθηκαν οι Ιάπωνες, από το σεισμό, το τσουνάμι και την πυρηνική κρίση έχει κλονίσει την ψυχολογία τους και έχει αλλάξει τις ζωές χιλιάδων για πάντα. Μικρές, ανθρώπινες, συγκινητικές ιστορίες βγαίνουν μέσα από τα συντρίμμια που άφησε πίσω του το τσουνάμι και από τον πανικό των κατοίκων του Τόκιο. Η ελπίδα όμως παραμένει.

Το CNN παρουσιάσε μερικές από αυτές τις ιστορίες, την ώρα που όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην προσπάθεια για αποτροπή ενός νέου Τσέρνομπιλ στη Φουκουσίμα. Χιλιάδες άνθρωποι, με πολλούς εξ αυτών σε μεγάλη ηλικία, διαμένουν επ' αόριστον σε καταφύγια, αφού έχουν χάσει τα σπίτια τους. Οι καθημερινές τους συνήθειες, πλέον, περιορίζονται στα βασικά γεύματα της ημέρας, καθώς και στην εξερεύνηση των χαλασμάτων, με την ελπίδα να βρουν κάποια από τα αγαπημένα τους αντικείμενα.
Στην πρωτεύουσα της χώρας, στο Τόκιο, χιλιάδες ξένοι πολίτες σχηματίζουν ουρές για την εξασφάλιση αδειών που θα τους επιτρέψουν να αφήσουν προσωρινά την Ιαπωνία.
Η 20χρονη Αγιάνα Σουζούκι ανέφερε ότι δεν αντέχει να βλέπει πια τις ειδήσεις, γι' αυτό και νοίκιασε μια σειρά από κωμωδίες, μήπως και ξεχαστεί για λίγο. "Φαγητό και νερό δεν έχουν μεταφερθεί στις πληγείσες περιοχές. Είμαι θυμωμένη που δεν μπορώ να βοηθήσω" λέει χαρακτηριστικά.
Την ώρα που ο αριθμός των ανθρώπινων απωλειών αυξάνεται, τα τρόφιμα στο Τόκιο μειώνονται εξαιτίας του πανικού που επικρατεί, όπως αναφέρει ο καναδός Άαρον Λέις που διαμένει στην πόλη.
Στα συντρίμμια του τσουνάμι
Πίσω στο μέτωπο των περιοχών που καταστράφηκαν από το τσουνάμι, σαν να μην έφταναν όλα τα άλλα, έρχονται να προστεθούν και οι αντίξοες καιρικές συνθήκες που δυσκολεύουν τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων.
Στην πόλη του Μιναμισανρίκου, λάσπη, φύκια και δίχτυα ψαρέματος βρίσκονται στην οροφή ενός τριόροφου δημοτικού σχολείου. Οι τσάντες των παιδιών παραμένουν στις ντουλάπες, αφού οι 107 μαθητές έτρεξαν για να σωθούν, χωρίς να σκεφτούν τίποτε άλλο.
Πόλεις-φαντάσματα
Αναφορικά με τη Φουκουσίμα, περίπου 200.000 άνθρωποι έφυγαν από τις γύρω περιοχές, σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων, ενώ όσοι μένουν σε ακτίνα 30 χιλιομέτρων μένουν ανήσυχοι μέσα στα σπίτια τους. Στην πόλη Μιναμισόμα, σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από το πυρηνικό εργοστάσιο, οι δρόμοι είναι έρημοι, τα καταστήματα κλειστά και επικρατεί μία ανατριχιαστική ησυχία.
Ο Κοίτσι Σίγκα, ιδιοκτήτης ξενοδοχείου στην περιοχή ανέφερε ότι οι κάτοικοι δεν έχουν εκκενώσει την περιοχή, απλά δεν τολμούν να βγουν έξω.
Πανικός και φόβος
Επιστρέφοντας στο Τόκιο, η πυρηνική απειλή έχει δημιουργήσει μαζική έξοδο από τη χώρα. Ο 19χρονος Κοσούκε Ντεούρα δήλωσε ότι θα ήθελε να εγκαταλείψει την Ιαπωνία, σε περίπτωση που τα πράγματα χειροτερέψουν. "Είμαι φοιτητής και δεν έχω πολλά χρήματα. Άρα δεν μπορώ να φύγω" είπε.
Ένα ακόμα χτύπημα στην ψυχολογία των, συνήθως, ψύχραιμων και συγκρατημένων Ιαπώνων, δίνουν οι συνεχείς και ισχυροί μετασεισμοί. "πραγματικά ανησυχώ. Δεν ξέρουμε πότε θα συμβεί ο επόμενος μεγάλος σεισμός" είπε ο Κιοέι Κιότα, που μένει έξω από το Τόκιο.
Κι όμως υπάρχει αισιοδοξία
Παρά τον φόβο, τον πόνο και τον πανικό, η ελπίδα συνεχίζει να υπάρχει μέσα στους Ιάπωνες. Η Σουζούκι εξέφρασε την αισιοδοξία της για την εξεύρεση επιζώντων και ότι οι συμπολίτες της θα παραμείνουν ψύχραιμοι όπως ξέρουν να κάνουν ως λαός.
"Είμαστε υπερήφανοι για το λαό μας. Μπορούμε να τα ξεπεράσουμε όλα αυτά" κατέληξε η 20χρονη, αφήνοντας μια αχτίδα αισιοδοξίας μέσα στο κατάμαυρο σκηνικό της τραγωδίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...