Κοσμοσυρροή στην κηδεία του Ερμπακάν

Χιλιάδες Τούρκοι αψήφησαν το τσουχτερό κρύο και προσήλθαν σήμερα, φωνάζοντας το σύνθημα «Αλλάχ Ακμπάρ» (Ο Θεός είναι μεγάλος), σε τζαμί της Κωνσταντινούπολης, όπου θα πραγματοποιηθεί η επικήδεια τελετή για τον Τούρκο ισλαμιστή ηγέτη, Νετζμετίν Ερμπακάν, ο οποίος απεβίωσε την Κυριακή σε ηλικία 84 ετών.
Ο Ερμπακάν υπήρξε ιδρυτής του σύγχρονου ισλαμικού κινήματος στην Τουρκία στα τέλη της δεκαετίας του 1960, ενώ ήταν ο μέντορας αρκετών σημερινών ηγετών, του προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ και του πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι οποίοι θα παραστούν στην ταφή του σε κοιμητήριο της Κωνσταντινούπολης, ύστερα από την προσευχή.

Αρκετές κεντρικές αρτηρίες έκλεισαν στη συνοικία Φατίχ, στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης όπου βρίσκεται το τζαμί, ώστε να επιτραπεί στην πομπή να προχωρήσει στο κοιμητήριο.
Σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές, εκτιμάται ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, ίσως και παραπάνω, αναμένεται να παρευρεθούν στην κηδεία. Μια πρώτη προσευχή τελέστηκε νωρίς χθες στην Άγκυρα σε τζαμί πριν από τη μεταφορά της σορού του στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Νετζμετίν Ερμπακάν διετέλεσε πρωθυπουργός στην κυβέρνηση συνασπισμού το 1996. Ωστόσο, έναν χρόνο αργότερα, αναγκάστηκε να παραιτηθεί ύστερα από τις πιέσεις του στρατού, θεματοφύλακα του κοσμικού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους. Μέχρι τον θάνατό του, ήταν ο ηγέτης του μικρού φιλοϊσλαμικού Κόμματος της Ευημερίας (ΒΡ), προωθώντας το Ισλάμ στην καθημερινή ζωή και στενότερους δεσμούς με το Ιράν και τη Λιβύη. Το κόμμα, πάντως, δεν εκπροσωπούνταν στο τωρινό τουρκικό Κοινοβούλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...