Προτεραιότητα η ασφάλεια στον πυρηνικό σταθμό της Βουλγαρίας


Ο πυρηνικός σταθμός "Μπέλενε" θα διαθέτει όλα τα απαραίτητα συστήματα ασφάλειας ώστε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις για ακίνδυνη λειτουργία, δήλωσαν εκπρόσωποι της κατασκευάστριας εταιρίας του πυρηνικού σταθμού της Βουλγαρίας Rosatom στο πλαίσιο διάσκεψης για την πυρηνική βιομηχανία στη Σόφια.

"Και εμείς έχουμε κάθε συμφέρον ο σταθμός να είναι ακίνδυνος, επειδή και το δικό μας κύρος εξαρτάται από την ασφαλή λειτουργία του, ενώ κατανοούμε τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ένα ατύχημα. Θέλουμε επίσης να επενδύσουμε στο σχέδιο αυτό και να το κάνουμε να λειτουργήσει τουλάχιστον εξήντα χρόνια", δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής εταιρίας Rosatom, Κίριλ Κομαρόφ.
Ανέφερε επίσης ότι στα σύγχρονα πυρηνικά εργοστάσια, όπως στο "Μπέλενε" υπάρχει μεγάλος αριθμός συστημάτων ασφάλειας, που λειτουργούν αυτόματα χωρίς ηλεκτρισμό και χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.
Αυτά τα στοιχεία δεν υπήρχαν στο σταθμό "Φουκουσίμα" της Ιαπωνίας, αφού η λειτουργία του ξεκίνησε πριν από σαράντα χρόνια και τα στοιχεία ασφάλειας δημιουργήθηκαν μετά το ατύχημα του Τσερνόμπιλ το 1986.
"Φυσικά, πρέπει να γίνει σοβαρή ανάλυση και να βγουν τα σωστά συμπεράσματα από την τραγωδία στην Ιαπωνία. Η εταιρία μας είναι έτοιμη να κατασκευάσει κάθε επιπρόσθετο σύστημα ή εγκατάσταση ασφάλειας, και να βελτιώσει τα ήδη υπάρχοντα, αλλά αυτό θα έχει απήχηση στην τιμή της εκάστοτε μονάδας" πρόσθεσε ο κ. Κομαρόφ.
Πρόσθεσε ότι η εταιρία είναι σε θέση να κατασκευάζει συστήματα προστασίας, συμπεριλαμβανομένων και προστατευτικών εγκαταστάσεων εναντίον των καταστροφικών κυμάτων "τσουνάμι".
Η οριστική τιμή 6,3 δισεκατομμύρια για την ολοκλήρωση του "Μπέλενε" έως το 2019, που έχει προσδιορίσει ήδη η Rosatom δεν πρόκειται να αλλάξει, ούτε διεξάγονται διαπραγματεύσεις για το θέμα μεταξύ της αναδόχου εταιρίας και του δημόσιου οργανισμού της Βουλγαρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...