Ο εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR) του ΟΗΕ Ρούπερτ Κόλβιλ δήλωσε σήμερα ότι η Αρμοστεία προσθέτει την φωνή της σε όσους εντός και εκτός της Τουρκίας εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες για τις πρόσφατες φυλακίσεις δημοσιογράφων στην χώρα.
Αναφερόμενος στη σύλληψη εννέα Τούρκων δημοσιογράφων την 3η Μαρτίου,μεταξύ των οποίων ήταν και οι Αχμέτ Σικ και Νεντίμ Σενέρ, ο Κόλβιλ τόνισε ότι η έρευνα των τουρκικών αρχών καλύπτεται από μυστικότητα, οπότε τα υποτιθέμενα στοιχεία που δικαιολογούν την κράτηση τους δεν έχουν δημοσιοποιηθεί , με αποτέλεσμα να μην είναι σαφές αν διώκονται για τη θεμιτή άσκηση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος ή για πράξεις που δεν έχουν σχέση με το έργο τους ως δημοσιογράφων.

Η Υπάτη Αρμοστεία καλεί την Τουρκία να εγγυηθεί την ελευθερία γνώμης και έκφρασης σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και συνθήκες και να εξασφαλίσει ότι δημοσιογράφοι δεν διώκονται και δεν φυλακίζονται για τη δημοσιογραφική δουλειά τους και τα επικριτικά άρθρα τους.
Αν όντως υπάρχουν λόγοι που να στοιχειοθετούν την εκτέλεση εγκληματικών πράξεων εκτός του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, τότε αυτοί οι λόγοι πρέπει να είναι διαφανείς και γνωστοί στους ίδιους τους δημοσιογράφους και στους συνηγόρους υπεράσπισης τους. Διαφορετικά είναι αναπόφευκτο ότι θα αυξάνονται οι υποψίες ότι αυτές ο συλλήψεις γίνονται με πολιτικά κίνητρα , κατέληξε ο κ. Κόλβιλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...