Πυρηνικός εφιάλτης στην Ιαπωνία


Νέα πυρκαγιά ξέσπασε σήμερα Τετάρτη τα ξημερώματα στον αντιδραστήρα 4 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, με την τηλεόραση να αναμεταδίδει ζωντανά πλάνα από τον τόπο της φωτιάς, που έδειχναν πυκνά κύματα καπνού να καλύπτουν το κτίριο. Σεισμός 6 Ρίχτερ ανατολικά του Τόκιο.
Η φωτιά στον αντιδραστήρα κατασβέσθηκε στις 6.15 τοπική ώρα, μισή ώρα μετά την εκδήλωσή της, ενώ έκρηξη και  πυρκαγιά σημειώθηκαν στο ίδιο κτίριο και χθες. Η πυρκαγιά, όπως θεωρήθηκε, τέθηκε υπό έλεγχο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Εν τούτοις υπάρχει έντονη ανησυχία ότι τα επίπεδα του νερού ψύξης, έχουν πέσει σημαντικά μέσα στις δεξαμενές όπου βρίσκονται οι εμπλουτισμένοι πυρηνικοί ράβδοι ουρανίου, στον αντιδραστήρα 4, με αποτέλεσμα να υπερθερμαίνονται και να οδηγούνται σε τήξη.
Σημειώνεται ότι το επίπεδο της ραδιενέργειας που μετρήθηκε στην είσοδο του πυρηνικού σταθμού ήταν εκ νέου πολύ υψηλό γύρω στις 10:45' τοπική ώρα (03:45' ώρα Ελλάδος), ανακοίνωσε σήμερα η ιαπωνική υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας.
Ο υπεύθυνος της εταιρείας διαχείρισης του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, δήλωσε σήμερα ότι σκέφτονται τη λύση, να καταβρέξουν με ελικόπτερο, τον αντιδραστήρα 4 με βορικό οξύ, ώστε να εμποδίσουν τις πυρηνικές ράβδους να επανέλθουν σε κρίσιμη κατάσταση και να ξεκινήσουν πάλι τη διαδικασία αλυσιδωτής διάσπασης, στον προβληματικό αντιδραστήρα 4. Η εταιρεία επεσήμανε ότι το ενδεχόμενο επανέναρξης της διαδικασίας αντίδρασης "δεν είναι απίθανο".
Ο ιάπωνας υποργός  Εμπορίου είπε ότι η διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού εργοστασίου δεν επιβεβαιώνει την πυρκαγιά που αναφέρθηκε νωρίτερα στον αντιδραστήρα 4. Εν τούτοις η υπουργική δήλωση έγινε πριν η ιαπωνική τηλεόραση αναμεταδώσει εικόνες από το κτήριο, που έδειχναν πυκνό λευκό καπνό να αναβλύζει από τον αντιδραστήρα 4.
Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι το Τόκιο ετοιμάζεται να ζητήσει τη βοήθεια του αμερικανικού στρατού για να αποτρέψει μια πυρηνική καταστροφή στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης.
Οκτώ αμερικανικά πλοία του πολεμικού ναυτικού, μεταξύ τους το αεροπλανοφόρο Ρόναλντ Ρίγκαν μετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης στη βορειοανατολική Ιαπωνία.
Το Ρόναλντ Ρίγκαν χρησιμοποιείται ως πλωτή εξέδρα για τον ανεφοδιασμό με καύσιμα των ελικοπτέρων του στρατού και της ακτοφυλακής που μετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης.
Τα σχεδόν 80 αεροσκάφη και ελικόπτερα του αεροπλανοφόρου πραγματοποιούν αναγνωριστικές αποστολές και προμηθεύουν νερό και κλινοσκεπάσματα στους πληγέντες, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.
Σεισμός μεγέθους 6 βαθμών
Ισχυρή σεισμική δόνηση έγινε αισθητή σήμερα Tετάρτη ανατολικά του Τόκιο όπου τα κτίρια σείστηκαν για αρκετή ώρα.
Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στ' ανοικτά της περιοχής Σίμπα, ανατολικά της πρωτεύουσας και το βάθος του ήταν μόνο 10 χλμ., μετέδωσε η ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.
Δεν εκδόθηκε καμιά προειδοποίηση για τσουνάμι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...