Η Κούβα έδωσε άδεια μετανάστευσης στην οικογένεια του πολιτικού κρατούμενου που έχασε την ζωή του


Η Κούβα έδωσε άδεια μετανάστευσης στην οικογένεια του πολιτικού κρατούμενου που έχασε την ζωή του
Οι Κουβανικές αρχές χορήγησαν άδεια μετανάστευσης στις ΗΠΑ σε 13 μέλη της οικογένειας του πολιτικού κρατουμένου Ορλάνδο Σαπάτα, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τον Φεβρουάριο του 2010 έπειτα από απεργία πείνας 85 ημερών.
«Μας δόθηκε η άδεια την Κυριακή. Δεν μας απομένει παρά να κάνουμε την εκταφή της σορού του γιου μου και να πάρουμε τις στάχτες του», τόνισε η μητέρα του Σαπάτα, καθώς τα δεκατρία μέλη της οικογένειάς του έλαβαν τον Φεβρουάριο τις αμερικανικές άδειες, που τους επιτρέπουν να εισέλθουν στις ΗΠΑ. «Φεύγω με βαριά καρδιά, όμως όπου κι εάν βρίσκομαι, η φωνή μου θα εξακολουθήσει να φθάνει στην Κούβα και σε ολόκληρο τον κόσμο», εξηγεί η Ρέινα Ταμάγιο, 62 ετών. Ο Ορλάνδο Σαπάτα, οικοδόμος ηλικίας 42 ετών, είχε συλληφθεί το 2003 στα πλαίσια μίας κατασταλτικής επιχείρησης κατά 75 κουβανών διαφωνούντων. Καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 28 ετών και το 2009 είχε ξεκινήσει απεργία πείνας για να επιτύχει τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης πως πολιτικών κρατουμένων. Αμέσως μετά τον θάνατό του, τον Φεβρουάριο του 2010, ο επίσης διαφωνών Γκιγιέρμο Φαρίνιας, τιμημένος με το Βραβείο Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης του Ευρωκοινοβουλίου, είχε πάρει τη σκυτάλη στην απεργία πείνας, την οποία διέκοψε τον Μάιο του 2010 έπειτα από τη συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Καθολική Εκκλησία για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων.
Από τους 52 κρατουμένους που αφορούσε η συμφωνία, μόνον τέσσερις που αρνήθηκαν να φύγουν από τη νήσο προκειμένου να αποφυλακισθούν παραμένουν υπό κράτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...