Πυρηνικός εφιάλτης στην Ιαπωνία - Νέα έκρηξη σε αντιδραστήρα


Νέες εκρήξεις σημειώθηκαν στον αντιδραστήρα 3 του πηρυνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα, τα ξημερώματα της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας) μετά από ισχυρό μετασεισμό 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με τα ποσοστά ραδιενέργειας στην περιοχή να είναι, ευτυχώς, χαμηλά. Άρση της προειδοποίησης για εκδήλωση νέου τσουνάμι.

Λευκός  καπνός αναπτύχθηκε τη Δευτέρα στη Φουκουσίμα, στο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας μετά από εκρήξεις στον υπ ' αριθμό 3 αντιδραστήρα της μονάδας. Ο τοίχος του κτιρίου νούμερο 3  κατέρρευσε με αποτέλεσμα την έκρηξη.
Σύμφωνα με την διαχειρίστρια Tokyo Electric Power (Tepco) , ο αντιδραστήρας είναι ανέπαφος και η πιθανότητα διαρροής ραδιενεργού υλικού είναι μικρή. Οι εκρήξεις σημειώθηκαν αμέσως μετά από νέο μετασεισμό μεγέθους 6,2 βαθμών στον κύριο σεισμό των 9 βαθμών που ισοπέδωσε την περιοχή.
Το πρακτορείο ειδήσεων Jiji μετέδωσε ότι η Tepco προειδοποίησε όσους κατοίκους έχουν παραμείνει σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων από τον πυρηνικό σταθμό να μείνουν στο εσωτερικό των σπιτιών τους.
Οι επτά άνθρωποι που αγνοούνταν μετά τις εκρήξεις σήμερα στο κτίριο βρέθηκαν και οι έξι από αυτούς έχουν τραυματιστεί, μετέδωσε το πρακτορείο. Λίγο νωρίτερα η εταιρία Tepco που διαχειρίζεται το εργοστάσιο είχε ανακοινώσει πως έξι στρατιώτες και ένας πολίτης αγνοούνταν μετά τις εκρήξεις στο υψηλότερο τμήμα του κτιρίου.
Οι τεχνικές ομάδες του πυρηνικού σταθμού εργάζονταν πυρετωδώς από την Παρασκευή για να μειώσουν την πίεση των αντιδραστήρων, όταν η κύρια σεισμική δόνηση και το τσουνάμι που ακολούθησαν έθεσαν εκτός λειτουργίας τα συστήματα ψύξης των πυρηνικών αντιδραστήρων της Φουκουσίμα.
Παρόμοια έκρηξη σημειώθηκε το Σάββατο στον αντιδραστήρα υπ΄αριθμόν 1 του ίδιου πυρηνικού σταθμού, που βρίσκεται σε απόσταση 250 χιλιομέτρων βορειο-ανατολικά του Τόκιο.
Άρση της προειδοποίησης για νέο τσουνάμι
Οι ιαπωνικές αρχές ανακοίνωσαν στις 13:00 τοπική ώρα (06:00 ώρα Ελλάδας) την άρση της προειδοποίησης για τσουνάμι, την οποία είχαν εκδώσει νωρίτερα και αφορούσε τις περιφέρειες που βρίσκονται στις ακτές του Ειρηνικού.
"Προς το παρόν δεν υπάρχει φόβος για τσουνάμι, όμως καλούμε τους κατοίκους να βρίσκονται σε επαγρύπνηση", δήλωσε εκπρόσωπος της περιφέρειας της Φουκουσίμα.
Επίσης, οι τοπικές αρχές στο λιμάνι Χασινόε της περιφέρειας Αομόρι, βορειότερα, αποφάσισαν να άρουν την διαταγή για απομάκρυνση των περίπου 13.000 κατοίκων της πόλης.
Βρέθηκαν αγνοούμενοι
Περισσότερα από 2.000 σώματα αγνοουμένων μετά τον καταστροφικό σεισμό των 9 Ρίχτερ και το φονικό τσουνάμι, που τον ακολούθησε και σάρωσε τις βόρειο-ανατολικές ακτές της Ιαπωνίας, την περασμένη Παρασκευή, βρέθηκαν τη Δευτέρα σε δύο ακτές του νομού Μιγιάκι, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων του Κιότο.
Τα σώματα βρέθηκαν στη χερσόνησο Ότζικα της περιοχής που δέχθηκε τη μεγαλύτερη σφοδρότητα της έντασης της θεομηνίας που έπληξε την Ιαπωνία την περασμένη Παρασκευή.
Διακοπές ηλεκτροδότησης για την αποφυγή μπλακ-άουτ
Η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ρεύματος στην Ιαπωνία, η Τοχόκου σκοπεύει να προχωρήσει σε διακοπές της ηλεκτροδότησης για να αποφύγει μεγάλης κλίμακας μπλακ-άουτ λόγω των καταστροφών που έχουν υποστεί και τα δίκτυα της περιοχής, που επλήγει διαδοχικά από τον καταστροφικό σεισμό και το φονικό τσουνάμι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...