Επιστρέφει στην Αϊτή ο πρώην πρόεδρος Αριστίντ


Στην Αϊτή επιστρέφει σήμερα, παρά τις αντιρρήσεις των ΗΠΑ, ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Ζαν Μπερτράν Αριστίντ, για την παρουσία του οποίου πολλοί εκφράζουν ανησυχίες ότι θα προκαλέσει αναστάτωση στο δεύτερο γύρο των εκλογών που διεξάγεται την Κυριακή.

Ο 57χρονος Αριστίντ, ο οποίος ζούσε στη Νότια Αφρική μετά από την ανατροπή του, το 2004, για την οποία λέει ότι σχεδιάστηκε από την Ουάσιγκτον, είχε επιμείνει να επιστρέψει πριν από την αποφασιστική εκλογική μάχη της Κυριακής που ΗΠΑ και δυτικοί δωρητές ευελπιστούν ότι θα προσφέρει μία σταθερή ηγεσία για να οδηγήσει την χώρα στην ανάκαμψη μετά από τον περυσινό καταστροφικό σεισμό.
Όμως αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι ο χαρισματικός αριστερός πρώην καθολικός ιερέας, που εξακολουθεί να έχει παθιασμένους υποστηρικτές στην φτωχή χώρα της Καραϊβικής, θα μπορούσε να έχει αποσταθεροποιητικές συνέπειες για τις εκλογές, τις οποίες διαφυλάττουν ειρηνευτές του ΟΗΕ.
Ο πρόεδρος Ομπάμα τηλεφώνησε στο νοτιοαφρικανό ομόλογο του, Τζέικομπ Ζούμα, για να τονίσει τη σημασία που θα είχε η μη επιστροφή του Αριστίντ, αλλά εκείνος του απάντησε ότι δεν μπορεί να τον σταματήσει.
Την προεδρία της χώρας διεκδικούν η καθηγήτρια της νομικής και πρώην πρώτη κυρία της χώρας, Μιρλάντ Μανιγκά, και το αστέρι της ποπ μουσικής, Μισέλ Μαρτελί, σε μία μάχη αντιθέσεων που έχει δώσει ζωή στη μάχη που είναι η πρώτη δεύτερου γύρου στην ιστορία των προεδρικών εκλογών της Αϊτής.
Παρά τη γενικά ήρεμη προεκλογική εκστρατεία, οι εντάσεις και η ρητορεία έχουν ανεβάσει τη θερμοκρασία και εκφράζονται φόβοι ότι η διχαστική παρουσία του Αριστίντ και ο μεγάλος αριθμός των υποστηρικτών του στους δρόμους, θα μπορούσαν να υποδαυλίσουν την εύθραυστη εκλογική ατμόσφαιρα σε μία από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου.
Συνεργάτες του Αριστίντ, λένε ότι σκοπεύει να μείνει εκτός πολιτικής και να χρησιμοποιήσει τις γνώσεις του στην εκπαίδευση για να βοηθήσει την ανάκαμψη της Αϊτής από το σεισμό, η οποία θα απαιτήσει δισεκατομμύρια δολάρια ξένης βοήθειας.
Και οι δύο υποψήφιοι έχουν πει ότι ο Αριστίντ έχει δικαίωμα ως πολίτης να επιστρέψει στην χώρα, αν και θα προτιμούσαν να το κάνει μετά από τη ψήφο της Κυριακής, ενώ η κυβέρνηση της Αϊτής είπε ότι έχει σχέδιο ασφαλείας για το ενδεχόμενο η επιστροφή να προκαλέσει πλήθη στους δρόμους.
Ο Αριστίντ ήταν ο πρώτα ελεύθερα εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας το 1991 αλλά ανατράπηκε επτά μήνες αργότερα. Επανεξελέγη το 2000 αλλά η δεύτερη θητεία του χαρακτηρίστηκε από οικονομική αστάθεια και βία.
Το 2004, μετά από μία επανάσταση που ανέτρεψε την κυβέρνηση του, έφυγε στην εξορία με αμερικανικό αεροπλάνο, σε μία αναχώρηση του, που ο ίδιος περιγράφει ως απαγωγή.
Παρά τις διαβεβαιώσεις των συνεργατών του ότι θα μείνει εκτός πολιτικής, κάποιοι πιστεύουν ότι θα προσπαθήσει να επανενώσει το κόμμα του, το Φανμί Λαβαλάς, στο οποίο, από τις εκλογικές αρχές, απαγορεύθηκε να υποδείξει υποψήφιο στις εκλογές επειδή δεν πληρούσε τους σχετικούς κανόνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...