Προληπτικές εισηγήσεις στον Ο.Η.Ε. λίγο πριν από την έκθεση για το Κυπριακό

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, δήλωσε ότι η κυβέρνηση προβαίνει σε προληπτικές ενέργειες, ώστε η επικείμενη έκθεση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών προς το Συμβούλιο Ασφαλείας να καταγράφει με αντικειμενικότητα την πορεία των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού.
Ο κ. Στεφάνου πρόσθεσε πως οι προσπάθειες θα συνεχισθούν και, στο πλαίσιο αυτό, θα αξιοποιηθούν τόσο το Συμβούλιο Ασφαλείας όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σχολιάζοντας την επαναβεβαίωση της βάσης των συνομιλιών στη χθεσινή συνάντηση του προέδρου Χριστόφια με τον Ντερβίς 'Ερογλου, ο κ. Στεφάνου είπε ότι έχει μεγάλη σημασία, αφού σε αρκετές περιπτώσεις η άλλη πλευρά κατέθετε θέσεις που βρίσκονταν εκτός του συμφωνηθέντος πλαισίου.
Ανέφερε, επίσης, ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και καταθέτει προτάσεις για επίσπευση των συνομιλιών, σε αντίθεση με την τουρκική, η οποία επιμένει σε τετραμερή διάσκεψη.
«Επιθυμούμε να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό και καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια. Αν, όμως, δεν υπάρξει κατάληξη στις συνομιλίες, πρέπει να φαίνεται ποια πλευρά βρισκόταν έξω από το πλαίσιο που έχει καθορισθεί από τα Ηνωμένα Έθνη» κατέληξε ο κ. Στεφάνου.
Εν τω μεταξύ, ο Δημοκρατικός Συναγερμός εισηγήθηκε «ελεγχόμενη» διαφοροποίηση της διαδικασίας των απευθείας συνομιλιών, με εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Χάρης Γεωργιάδης, δήλωσε ότι διαπίστωση του ΔΗΣΥ είναι πως, ύστερα από τρία χρόνια συνομιλιών, η διαδικασία έχει οδηγηθεί σε τέλμα και βρίσκεται στο ίδιο σημείο.
«Γι’ αυτό θεωρούμε ότι θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες, ώστε να ενισχυθεί η διαδικασία, με ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί, αν δεν γίνει αυτό, είτε η διαδικασία θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο είτε θα αναλάβουν άλλοι τη διαφοροποίησή της» δήλωσε ο Χ. Γεωργιάδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...