Έτοιμη για συνομιλίες δηλώνει η Νότια Κορέα

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Λι Μιουνγκ-μπακ, δήλωσε σήμερα ότι η Σεούλ είναι έτοιμη για έναν «ανοιχτό διάλογο» με τη Βόρεια Κορέα ανά πάσα στιγμή, όπως μετέδωσε το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.
Ο ίδιος επανέλαβε το αίτημα της Νότιας Κορέας να αναλάβει η Πιονγκγιάνγκ την ευθύνη για τα θερμά επεισόδια, κατά τα οποία σκοτώθηκαν 50 Νοτιοκορεάτες μέσα στο 2010. Ο Λι προέβη σε αυτή τη δήλωση, στο πλαίσιο ομιλίας του για τον εορτασμό της 92ης επετείου από την κορεατική εξέγερση κατά της ιαπωνικής κατοχής.
«Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να δημιουργήσουμε ένα νέο μέλλον στην κορεατική χερσόνησο» είπε ο Λι και πρόσθεσε ότι: «είμαστε έτοιμοι να κάνουμε διάλογο με τη Βόρεια Κορέα σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή με ένα ανοιχτό μυαλό».
Η συνάντηση μεταξύ αξιωματούχων και από τις δύο πλευρές, που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου, δεν κατέληξε σε συμφωνία για τη διεξαγωγή συνομιλιών σε ανώτατο στρατιωτικό επίπεδο, καθώς η Βόρεια Κορέα απέρριψε το αίτημα της Νότιας να θέσει την ευθύνη για τις συγκρούσεις στην ατζέντα των συνομιλιών.
Η Σεούλ, από την πλευρά της, κατηγορεί τη Βόρεια Κορέα ότι ευθύνεται για τη βύθιση μίας φρεγάτας της τον περασμένο Μάρτιο, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 46 ναύτες, αλλά η Πιονγκγιάνγκ αρνείται κάθε ανάμειξη.
Επίσης, οι Νοτιοκορεάτες θεωρούν τη Βόρεια Κορέα υπεύθυνη για τον βομβαρδισμό, τον Νοέμβριο, του νοτιοκορεατικού νησιού Γεονπιεόνγκ, κατά τον οποίο σκοτώθηκαν τέσσερις Κορεάτες.
Η Βόρεια Κορέα, από τη μεριά της, υποστηρίζει ότι δεν ήταν αυτή η πρώτη που άνοιξε πυρ. Στην ομιλία του, ο Λι κάλεσε τη Βόρεια Κορέα να επιλέξει τον δρόμο της γνήσιας συμφιλίωσης και της συνεργασίας, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τα επεισόδια, όπως μετέδωσε το Yonhap.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...