Προσφορά για το 51% των μετοχών της σερβικής "Telekom Srbija"


Προσφορά για το 51% των μετοχών της σερβικής "Telekom Srbija"
Τη μοναδική προσφορά για την αγορά του 51% των μετοχών της σερβικής εταιρίας τηλεπικοινωνιών "Telekom Srbija" έκανε η "Telekom Austria".
Η αυστριακή εταιρία, που κατέθεσε το φάκελο 15 λεπτά πριν την λήξη της διορίας, στις 14:00 τοπική ώρα σήμερα το μεσημέρι, προσφέρει 1,4 δισεκατομμύριο ευρώ εκ των οποίων 950 εκατομμύρια για τις μετοχές και 450 εκατομμύρια για επενδύσεις. Η σερβική κυβέρνηση είχε ορίσει το ποσό του 1,4 δισεκατομμυρίου ως κατώτατη τιμή για το 51% των μετοχών. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις μετοχές που πωλούνται συμπεριλαμβάνεται και μερίδιο του ΟΤΕ που ανέρχεται στο 20% επί του συνόλου των μετοχών. Στην ουσία το σερβικό κράτος πουλάει το 31% των μετοχών του. Για την προσφορά της "Telekom Austria" η σερβική κυβέρνηση θα αποφασίσει εντός χρονικού διαστήματος πέντε ημερών θεωρείται ωστόσο απίθανο να γίνει αποδεκτή αφού η κυβέρνηση είχε θέση ως κατώτατο όριο, μόνο για τις μετοχές, τα 1,4 δισεκατομμύρια και η αυστριακή εταιρία προσφέρει 950 για τις μετοχές με τη δέσμευση ότι θα επενδύσει άλλα 450 εκατομμύρια. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η αυστριακή εταιρία έκανε μία "προσφορά τακτικής" για να αποτρέψει την ακύρωση της δημοπρασίας και τις απευθείας διαπραγματεύσεις της σερβικής κυβέρνησης με την γερμανική "Deutsche Telecom" που προσπαθεί να "κάνει παιχνίδι" εκτός διαδικασίας διαγωνισμού. Ανάλογες εκτιμήσεις γίνονται και στον αυστριακό Τύπο αναφέρουν τα ΜΜΕ στη Σερβία επισημαίνοντας ότι δεν απέχουν πολύ από την πραγματικότητα αφού η σερβική κυβέρνηση, αν αποτύχει ο διαγωνισμός, έχει το δικαίωμα να προχωρήσει σε απευθείας διαπραγματεύσεις με στρατηγικό επενδυτή. Υπενθυμίζεται ότι ενδιαφέρον για την αγορά του 51% των μετοχών της "Telekom Srbija" είχαν εκδηλώσει οι εταιρίες: Deutsche Telecom, France Telecom, Telecom Austria, America Movil, Weather Investments, η ρωσική εταιρία τηλεπικοινωνιών Vimpelcom και η τουρκική Turkcell. Η Telekom Srbija έχει, συνολικά, 3,4 εκατομμύρια χρήστες της σταθερής τηλεφωνίας, 7,7 εκατομμύρια της κινητής τηλεφωνίας και 485.000 χρήστες του internet. Τα καθαρά κέρδη της εταιρίας, το 2009, ανήλθαν σε 130 εκατομμύρια ευρώ. Στην ιδιοκτησία της Telekom Srbija ανήκουν επίσης η εταιρεία τηλεπικοινωνιών Mtel, του Μαυροβουνίου και η Telekom Srpska στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...