Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, υπό τον νευροεπιστήμονα Τρέισι Μπέιλ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό νευροεπιστήμης «Journal of Neuroscience», έκαναν πειράματα σε ποντίκια, μελετώντας τις αλλαγές στη συμπεριφορά τους και τα επίπεδα των ορμονών τους σε σχέση με το είδος της δίαιτας στην οποία υποβάλλονταν.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα ποντίκια που είχαν υποβληθεί σε απότομες δίαιτες και βρίσκονταν σε συνθήκες στρες έτρωγαν στη συνέχεια περισσότερες λιπαρές τροφές, σε σχέση με όσα πειραματόζωα δεν είχαν στο ιστορικό παρελθόν τέτοιας δίαιτας.
«Τα πορίσματα μας μαρτυρούν ότι η δίαιτα όχι μόνο αυξάνει το στρες, κάνοντας την επιτυχή απώλεια βάρους πιο δύσκολη, αλλά επίσης μπορεί να επαναπρογραμματίσει τις αντιδράσεις του εγκεφάλου στα μελλοντικά άγχη και να αυξήσει έτσι τη συναισθηματική ανάγκη για φαγητό» δήλωσε ο νευροεπιστήμονας Μπέιλ.
Ο ίδιος, πάντως, εξέφρασε την ελπίδα, ότι στο μέλλον θα υπάρξουν νέα φάρμακα που θα στοχεύουν στις βιοχημικές οδούς του στρες και θα βοηθάνε όσους κάνουν δίαιτα να μην «ξαναπαίρνουν» τα κιλά που «έχασαν» με τόσο κόπο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου