Αποκλειστικό: Το απόρρητο έγγραφο της τρόικας για τις διαρθρωτικές αλλαγές
Tης ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΚΟΡΑΗ
Aγώνα ταχύτητας για να υλοποιηθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές -SOS, τις οποίες απαιτεί μετ΄ επιτάσεως η τρόικα, προκειμένου να δώσει το πράσινο φως για τη δόση, τρέχει η κυβέρνηση. Έπρεπε να είχαν υλοποιηθεί από τον περασμένο Ιούνιο. Η λίστα των Τόμσεν, Μαζούχ και Μόρς παραδόθηκε στην κυβέρνηση στις 30/9/2012. Το εμπιστευτικό αγγλικό έγγραφο ήρθε σε γνώση του “enikos.gr” που αποκαλύπτει πτυχές του σήμερα. Χαρακτηριστικές είναι οι παρατηρήσεις της τρόικας για την πορεία υλοποίησης τους. Δίπλα σε καθεμία από αυτές τις 36 δράσεις- SOS σημειώνει: «not observed» (δεν ανιχνεύονται), «not activated» (δεν έχουν ενεργοποιηθεί), «on going with delay» (σ΄εξέλιξη με καθυστέρηση), «delayted» (καθυστερημένες), «partially observed» (μερικώς ανιχνεύσιμες).
Οι συγκεκριμένες επισημάνσεις αποκαλύπτουν βέβαια και πόσο καλά «διαβασμένοι» είναι οι δανειστές. Δεν αναγνωρίζουν μια ενέργεια που μπορεί να έχει προχωρήσει μέχρι σ΄ένα βαθμό, αν δεν την δουν στην τελική της μορφή. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου με την οποία η κυβέρνηση κατήργησε το ελάχιστο ποσοστό του δημοσίου στις υπό αποκρατικοποίηση εταιρείες. Η τρόικα θέλει να δει και τον εφαρμοστικό νόμο για να θεωρήσει ότι έγινε (done). Σε εκκρεμότητα είναι και το αν θα πουληθεί οριζοντίως ή καθέτως η ΔΕΠΑ- ΔΕΣΦΑ, της οποίας η αποκρατικοποίηση υποτίθεται ότι ήταν στο ...παρά πέντε.
Τίποτα δεν φαίνεται να έχει γίνει μέχρι τώρα στο θέμα της αδειοδότησης των συχνοτήτων. Η τρόϊκα διαπιστώνει καθυστέρηση στην Δράση με αριθμό 78. Αναμένεται η κατάθεση πρότασης για «το ψηφιακό μέρισμα και την έναρξη της διαβούλευσης για την τροποποίηση των σχεδίων που αφορούν τις συχνότητες και τις μεταδόσεις» όπως αναφέρεται στο κείμενο.
Στην ίδια λίστα των 89 δράσεων υπάρχουν και αρκετές που είναι σε γκρι πλαίσιο. Πρέπει επίσης να γίνουν αλλά δεν έχουν τον ίδιο χαρακτήρα του κατεπείγοντος και δεν αποτελούν προϋπόθεση για τη δόση.
Μερικές «καίνε» κυριολεκτικά. Θα προκαλέσουν πολλές αντιδράσεις. Αφορούν από την συγχώνευση των εναπομεινάντων Ταμείων σε έναν εξαιρετικά προβληματικό ΕΟΠΠΥ και την καθιέρωση με νόμο του κατώτατου μισθού, μέχρι το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων με εκείνο των δικηγόρων να ξεχωρίζει, την επιτάχυνση μιας δικαιοσύνης που έχει κατεβεί από την έδρα λόγω των περικοπών, τις αδειοδοτήσεις των συχνοτήτων για τις οποίες δεν έχει ξεκινήσει ακόμη καμμία διαβούλευση και άλλα.
Ο γραμματέας της κυβέρνησης Τάκης Μπαλτάκος, με εντολή Σαμαρά, ανέλαβε να συντονίσει τα υπουργεία ως προς τη νομοθετική προεργασία που πρέπει να γίνει. Νομοθετικό «πυρετό» παρουσιάζει ο οικονομικός κύκλος των υπουργείων (Οικονομικών, Ανάπτυξης κ.α) κάτω από τη γενική εποπτεία του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.
Αναμένεται «βροχή» τροπολογιών. Ο κύριος όγκος θα ενταχθεί στο νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή το υπουργείο Οικονομικών και περιέχει ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση των αποκρατικοποιήσεων. Το νομοσχέδιο αυτό θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα. Παράλληλα τρέχουν και οι νομοθετικές παρεμβάσεις των υπουργείων. Ετσι που έχουν καθυστερήσει τόσους μήνες, με ευθύνη και αρκετών σημερινών υπουργών, που φοβούνται τις αντιδράσεις, θεωρείται σχεδόν απίθανο να ολοκληρωθούν στο χρόνο- ρεκόρ που ζητάει η τρόϊκα.
Ανάμεσα στις διαρθρωτικές αλλαγές- SOS από το σύνολο των 89 που αναφέρονται στο κείμενο, είναι και οι εξής:
*Μία σειρά από φορολογικά θέματα (Δράσεις 12, 13, 14) κάποιες από τις οποίες δρομολογούνται με το ν/σ του υπ.Οικονομικών που ετοιμάζει ο Γ.Μαυραγάνης. Θα κατατεθεί και αυτό στη βουλή, μέσα στις επόμενες ημέρες. Μεταξύ άλλων αφορούν: Τοποθέτηση μόνιμου γενικού γραμματέα φορολογικών θεμάτων στο υπουργείο Οικονομικών με 5ετή θητεία, αντικατάσταση των διευθυντών Εφοριών, οι οποίοι δεν πιάνουν τους στόχους, δημοσίευση στο Διαδίκτυο βασικών δεικτών απόδοσης στις Εφορίες, ενεργοποίηση της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων στη φορολογική διοίκηση, βελτίωση του συστήματος προστασίας πληροφοριοδοτών για τη διαφθορά.
*Αναθεώρηση του κώδικα περί δικηγόρων και την λειτουργία της άσκησης του επαγγέλματος (δράση 7). Ζητείται κατάργηση της υποχρεωτικής παρουσίας δικηγόρου για την υπογραφή συμβολαιογραφικών πράξεων και κατάργηση ελαχίστων ποσών για δικηγόρους που αμείβονται με έμμισθη εντολή. Αντιδρούν οι βουλευτές- δικηγόροι.
*Προσδιορισμός και κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων (Δράση 69). Αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις διότι θα επιφέρει περαιτέρω πλήγμα σε πολλές κατηγορίες εργαζόμενων.
*Αρση της απαγόρευσης αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων που προκύπτουν από πτυχία τα οποία εκδόθηκαν μέσω δικαιόχρησης (franchise). (Δράση 56).
*Ενιαίο σύστημα πληρωμών. Δημιουργία αυτόματου ηλεκτρονικού συστήματος που θα συνδέει τη βάση δεδομένων της απογραφής με την Ενιαία Αρχή Πληρωμών. (Δράση 28).
*Διακοπή των πληρωμών σε μετρητά και τραπεζικές επιταγές στις εφορίες και αντικατάσταση τους με ενδοτραπεζικές συναλλαγές ώστε να απελευθερωθεί το προσωπικό.
*Εγγραφο του υπ.Οικονομικών το οποίο να προσδιορίζει τρόπους με τους οποίους θα γίνουν βιώσιμα τα περιφερειακά αεροδρόμια (Δράση 72).
*Εκσυγχρονισμός του τομέα Υγείας (συγχωνεύσεις κα.), Δράση 36.
*Μετακίνηση των μάνατζερ σε τακτά διαστήματα με προφανή στόχο την άσκηση μιας αμερόληπτης διοίκησης.
*Συγχώνευση όλων των Ταμείων στον ΕΟΠΥΥ. Με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Α.Ρουπακιώτη είχε ανασταλεί η υπαγωγή στον ΕΟΠΥΥ (νομικών, δημοσιογράφων, μηχανικών κ.α). Με νέο άρθρο θα πρέπει να καταργηθεί η αναστολή. Η συγκεκριμένη δράση δεν είναι από τις επείγουσες και αναβάλλεται για το μέλλον, καθώς οι αντιδράσεις που θα προκαλέσει θα είναι πάρα πολλές.
Τέσσερα Προεδρικά Διατάγματα
Σε καθημερινή επικοινωνία βρίσκεται ο Κ.Μπαλτάκος με τον πρόεδρο του Δικαστηρίου Κ.Μενουδάκο, προκειμένου τέσσερα προεδρικά διατάγματα του υπ.Ανάπτυξης να έρθουν στη βουλή με διαδικασίες- εξπρές την ερχόμενη εβδομάδα. Αφορούν τα εξής θέματα: Κανονισμός Λειτουργίας Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων. Οργανισμός Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων. Μητρώο πιστοποιημένων επιθεωρητών για τη διενέργεια περιοδικών επιθεωρήσεων των εγκαταστάσεων που λειτουργούν νόμιμα κλπ. Εκτέλεση, συντήρηση, επισκευή και λειτουργία ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, καθορισμός ειδικοτήτων κλπ.
Ανοιχτές Δράσεις
Υπάρχουν κι άλλες δράσεις που είναι ανοιχτές και πρέπει να υλοποιηθούν. Ανάμεσα τους είναι;
*Καθιέρωση προϋπολογισμού συνταγογράφησης για κάθε γιατρό και θέσπιση στόχου για το μέσο κόστος συνταγογράφησης ανά ασθενή.
*Απογραφή των κρατικών περιουσιακών στοιχείων και δημοσιοποίησή τους.
*Δημοσίευση των στοιχείων για προσλήψεις, αποχωρήσεις και μεταθέσεις.
*Μηχανογράφηση όλων των νοσοκομείων.
*Απλοποίηση των διαδικασιών για την επιτάχυνση της εισόδου φθηνότερων γενοσήμων στη λίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων.
*Διασφάλιση της πρόσβασης τρίτων στην παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη.
*Διευκόλυνση της αδειοδότησης ώστε να υλοποιηθεί το πρόγραμμα «Ηλιος».
*Μείωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων στα δικαστήρια κατά 50%.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917
Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...
-
O ΩΡΑΙΟΣ ΤΟΥ GREY'S ANATOMY Είναι η αλήθεια σε λίγα λεπτά video! Όλη η αλήθεια για την showbiz! Ο Eric Dane, γνωστός για τον ρόλο του ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου