Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 29 Μαΐου 2012, 17:43
Το φυλλικό οξύ είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος της καλής υγείας.
Ιδιαίτερα όμως για τις γυναίκες που θέλουν να συλλάβουν ή εγκυμονούν θα
πρέπει να γίνει ο καλύτερός τους φίλος! Το φυλλικό οξύ αποτελεί βιταμίνη
της οικογένειας Β και είναι επίσης γνωστό ως βιταμίνη Β9. Έχει
θεμελιώδη ρόλο στη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού, καθώς συμβάλλει
στη σύνθεση, επιδιόρθωση και φυσιολογική λειτουργία του DNA. Επιπλέον,
είναι απαραίτητο στην παραγωγή και συντήρηση νέων κυττάρων.
Σύμφωνα με τους ειδικούς , βοηθάει στην παραγωγή της επιπλέον ποσότητας
αίματος που χρειάζεται ο οργανισμός των γυναικών και το έμβρυο και
ενισχύει τη λειτουργία των ενζύμων. Συγκεκριμένα, αν λαμβάνεται πριν από
τη σύλληψη και στο πρώτο τρίμηνο της κύησης, προλαμβάνει τις ανωμαλίες
διάπλασης του νευρικού σωλήνα (ατελής σχηματισμός του εγκεφάλου, της
σπονδυλικής στήλης ή των δομών που τα περικλείουν), καθώς και την
πιθανότητα εμφάνισης λαγώχειλου. Ιδιαίτερα στις γυναίκες που έχουν ιστορικό προηγούμενης βλάβης νωτιαίου σωλήνα, πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, έχουν το στίγμα μεσογειακής αναιμίας ή είναι επιληπτικές και παίρνουν φάρμακα που ανταγωνίζονται το φυλλικό οξύ, η αγωγή με συμπληρώματα φυλλικού οξέος είναι άκρως απαραίτητη και μάλιστα σε μεγαλύτερη δόση από αυτή που συστήνεται σε μια υγιή γυναίκα. Μερικές από τις τροφικές πηγές πλούσιες σε φυλλικό οξύ είναι οι εξής: τα σκούρα, πράσινα, πλατύφυλλα λαχανικά, το σπανάκι, το μαρούλι, τα σπαράγγια, το πορτοκάλι, οι ντομάτες, οι φράουλες, το δαμάσκηνο, το βερίκοκο, το αχλάδι, ο κρόκος αυγού, κ.α
Επιμέλεια: Μαργαρίτα Μπρίγκου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου