Στέρεψαν τα έσοδα





Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός
Δραματική τροπή παίρνει η προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης να επιτύχει τον στόχο των εσόδων για το 2012, όπως αποκαλύπτεται από εσωτερικό σημείωμα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ).

Για τρίτη φορά, σε μικρό χρονικό διάστημα, η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών πέφτει έξω σε σχέση με τα έσοδα που περίμενε να εισρεύσουν στα ταμεία του κράτους, καθώς το απόρρητο έγγραφο προβλέπει αρνητική απόκλιση-ρεκόρ, ύψους 1,3 δις ευρώ, ακόμη και από τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό που ψηφίστηκε από τη Βουλή και εκτιμούσε τα έσοδα στα 51,4 δις ευρώ.
Ουσιαστικά, το έγγραφο του ΓΛΚ αποτελεί κυνική ομολογία αποτυχίας του προγράμματος της σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής που ακολουθείται τα δύο τελευταία χρόνια στη χώρα μας, καθώς εξηγεί ότι οι οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων και η αύξηση της φορολογίας έχουν επιτείνει την ύφεση, «στεγνώσει» την αγορά και ελαχιστοποιήσει τα έσοδα μέσω τόσο των εισφορών όσο και των έμμεσων φόρων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκθεση του ΓΛΚ, που περιγράφει με τα πλέον μελανά χρώματα τη νέα «οικονομική αποτυχία» του ΥΠΟΙΚ, έχει τεθεί στη διάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας, των πολιτικών αρχηγών αλλά και του υπηρεσιακού υπουργού Οικονομίας, κ. Ζανιά.  
Το μεγάλο «φιάσκο»
Βάσει του «απολογισμού» που πραγματοποίησαν οι καθ' ύλην αρμόδιοι για την έκφραση άποψης σχετικά με τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και αποτυπώνεται στην απόρρητη έκθεση, η πρόβλεψη για τα καθαρά έσοδα τακτικού προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2012 ανερχόταν σε 51,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, η εκτίμηση που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι ότι στα κρατικά ταμεία θα εισρεύσουν 1.3 δις ευρώ λιγότερα, ενώ ενδέχεται το ποσοστό απόκλισης των προβλέψεων να αυξηθεί και άλλο!
Σύμφωνα με την έκθεση του ΓΛΚ, οι βασικές αιτίες που οδηγούν στον αναπόφευκτο εκτροχιασμό του προϋπολογισμού είναι τα μέτρα που ελήφθησαν και προκάλεσαν μεγάλες κοινωνικές αναταράξεις, όπως οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και η αύξηση της φορολογίας. Αναφέρεται ότι επέφεραν σημαντική μείωση στην κατανάλωση και μείωσαν δραματικά τις εισπράξεις από τους έμμεσους φόρους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, λόγω των περικοπών μισθών και συντάξεων, υπολογίζεται επισφάλεια ύψους 300 εκατ. ευρώ στις εκτιμήσεις των εισπράξεων από τον Φόρο Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων.
Η έκθεση αναφέρει:«… Στις εκτιμήσεις εισπράξεων από τον Φόρο Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, η επισφάλεια ύψους 300 εκατ. ευρώ εντοπίζεται κυρίως στο μέτρο περικοπής μισθών και συντάξεων, το οποίο λειτουργεί αρνητικά ως προς τα έσοδα από φόρο εισοδήματος κατά 270 εκατ. ευρώ».
Παράλληλα, το πόρισμα του ΓΛΚ «ομολογεί» ότι οι συγκεκριμένες περικοπές που έπληξαν -κυρίως- τα μεσαία και χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα θα έχουν ως αποτέλεσμα να σημειωθεί απόκλιση ύψους 60 εκατ. ευρώ σε ό, τι αφορά στα έσοδα που υπολογίζονταν από τις εισφορές των μισθωτών και των συνταξιούχων.
Το ίδιο δραματικές είναι οι επιπτώσεις που -προβλέπεται ότι- θα επιφέρουν στα έσοδα του κράτους και οι πολιτικές αύξησης της άμεσης και έμμεσης φορολογίας. Όπως αναφέρεται στην έκθεση του ΓΛΚ, «στους Φόρους Συναλλαγών, πραγματοποιήθηκε αρνητική προσαρμογή στα μεγέθη του συμπληρωματικού προϋπολογισμού συνολικού ύψους 209 εκατ. ευρώ, η οποία επιβλήθηκε κυρίως στον ΦΠΑ λοιπών προϊόντων λόγω της μεγάλης απόκλισης των εισπράξεων τριμήνου από τον στόχο συμπληρωματικού προϋπολογισμού καθώς και σε μείωση κατά 100 εκατ. ευρώ της αναμενόμενης απόδοσης του μέτρου αύξησης συντελεστή ΦΠΑ…».
Επιπλέον, «μαύρη τρύπα», ύψους 110 εκατ. ευρώ, προβλέπεται και στις εκτιμήσεις που έγιναν σχετικά με τα έσοδα που θα προέρχονταν από τους Φόρους Κατανάλωσης λόγω των νέων, συντηρητικότερων, εκτιμήσεων της αρμόδιας φορολογικής διεύθυνσης, εξαιτίας των χαμηλότερων ποσοτήτων κατανάλωσης πετρελαίου και βενζίνης κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012.
Σε ό,τι αφορά στα υπόλοιπα -μη φορολογικά- έσοδα, εκτιμάται ότι θα υπάρξει απόκλιση κατά 180 εκατ. ευρώ, γεγονός που -σύμφωνα με την έκθεση- «οφείλεται στην υστέρηση στην απόδοση του μέτρου υπαγωγής στη ρύθμιση αυθαιρέτων καθώς και σε χαμηλότερες κατά 130 εκατ. ευρώ προβλέψεις στα έσοδα από το μέρισμα του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων».
Σε ό, τι αφορά στους άμεσους φόρους των παρελθόντων οικονομικών ετών (Π.Ο.Ε.), στην έκθεση αναφέρεται ότι «κατόπιν επικοινωνίας με τη Διεύθυνση Κεφαλαίου, καταλήξαμε σε επισφάλεια συνολικού ύψους 275 εκατ. ευρώ όσον αφορά στις αναμενόμενες εισπράξεις το 2012 από τους φόρους ακινήτων παρελθόντων ετών».
Η συγκεκριμένη εκτίμηση αναλύεται ως εξής:
- αρνητική προσαρμογή ύψους 140 εκατ. ευρώ στην απόδοση του μέτρου μείωσης του αφορολόγητου στον ΦΑΠ 2011 η οποία μεταφέρεται στο 2013
- 25 εκατ. ευρώ στο ΕΤΑΚ 2009
- 80 εκατ. ευρώ στο ΦΑΠ 2010 και
- 30 εκατ. ευρώ στον ΦΑΠ 2011.
Δείτε τα έγγραφα

  
Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση, «η ανωτέρω επισφάλεια περιορίζεται σε 151 εκατ. ευρώ λόγω της μεταφοράς στην κατηγορία λοιπών άμεσων φόρων ποσού ύψους 140 εκατ. ευρώ από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης επί των φυσικών προσώπων, την έκτακτη εισφορά επί των αντικειμενικών δαπανών και το τέλος του επιτηδεύματος, το οποίο αφορούσε βεβαιώσεις του 2011».
Απέδωσε το ειδικό τέλος
Στον αντίποδα, από τους λίγους (αν όχι ο μοναδικός) στόχους που επετεύχθησαν αφορούν στα έσοδα από τους Φόρους στην Περιουσία, που υπολογίζεται ότι θα φθάσουν τα 231 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την έκθεση του ΓΛΚ, το γεγονός αυτό οφείλεται αποκλειστικά στην επιβολή του περιβόητου «χαρατσιού» ή του ειδικού τέλους, όπως ονομάστηκε, το οποίο -εκτιμάται ότι- θα φέρει περισσότερες από τις αναμενόμενες εισπράξεις.
«Κάποιοι πρέπει να παραιτηθούν»
Στην εκπομπή «Cosa Nostra» του zougla radio παρενέβη ο οικονομολόγος κ. Δημήτρης Τσαγκάρης, ο οποίος χαρακτήρισε επιτακτική ανάγκη την αλλαγή οικονομικής πλεύσης. Παράλληλα, όπως εύστοχα σημείωσε, σε περίπτωση που το συγκεκριμένο «οικονομικό φιάσκο» συνέβαινε σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα, τότε θα είχαν αναζητηθεί διοικητικές ευθύνες και κάποιοι θα είχαν χάσει στη θέση τους…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...