τελικών αποτελεσμάτων, καταγράφοντας ακόμη την αδυναμία ΝΔ - ΠΑΣΟΚ να σχηματίσουν κυβέρνηση .
Το πρακτορείο επισημαίνει πως η Ελλάδα ήταν έτοιμη για το πολιτικό αδιέξοδο καθώς η τιμωρία των δύο «μεγάλων» ήταν κριτήριο επιλογής ψήφου. Τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών βυθίζουν τη χώρα σε νέα οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα, γράφει χαρακτηριστικά το γερμανικό πρακτορείο, ενώ το γαλλικό επισημαίνει πως μετά από τις χθεσινές εκλογές είναι πολύ προβληματικός ο σχηματισμός κυβέρνησης.
Αμείωτο ήταν μέχρι τις πρώτες πρωϊνές ώρες το ενδιαφέρον των Ελληνοκυπρίων για τις χθεσινές εκλογές στην Ελλάδα, ο οποίοι παρακολούθησαν με αγωνία τις εκπομπές των ελληνικών καναλιών, αλλά και ειδικές συνδέσεις των κυπριακών με την Αθήνα.
Εξάλλου, το θέμα κυριαρχεί τόσο στα σημερινά ραδιόφωνα, όσο και στις κυπριακές εφημερίδες.
«Ανατροπή του πολιτικού σκηνικού έφεραν οι εκλογές που διεξήχθησαν χθες στην Ελλάδα, καθώς διαμορφώνουν το χάρτη της Βουλής με αισθητά μειωμένη τη δύναμη των δύο μεγάλων κομμάτων του ΠAΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας που χάνουν σημαντικό ποσοστό της δύναμής τους». Επίσης, δημοσιότητα δίνεται στις χθεσινές δηλώσεις των αρχηγών των κομμάτων.
Το θέμα των εκλογών είναι πρωτοσέλιδο σε όλες τις σημερινές κυπριακές εφημερίδες. Η «Αλήθεια» γράφει «Πολιτικός σεισμός από τις εκλογές - Η Ελλάδα σε περιπέτεια - Στον αέρα ο σχηματισμός κυβέρνησης - Βουτιά των ποσοστών Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ λόγω του μνημονίου, κερδισμένος ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες» και σημειώνει ότι στη Βουλή μπαίνει και η Χρυσή Αυγή.
Η «Σημερινή» έχει τίτλο «Πρώτο κόμμα η Νέα Δημοκρατία» και προβάλει την ετοιμότητα του Αντώνη Σαμαρά για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας και γράφει: «Νέο σκηνικό δημιουργήθηκε στην Ελλάδα, καταποντίστηκε το ΠΑΣΟΚ, δεύτερη δύναμη ο ΣΥΡΙΖΑ».
Ο «Πολίτης» κάνει λόγο για «Πολιτικό σεισμό και …ακυβερνησία», σημειώνει ότι «υπήρξε πλήρης ανατροπή και τέλος της μεταπολίτευσης στην Ελλάδα» και «Καταποντίστηκε το ΠΑΣΟΚ, απώλειες και για Ν.Δ. Μεγάλοι νικητές των εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ και η Χρυσή Αυγή».
Η «Χαραυγή» έχει τίτλο «Εκλογές ανατροπών» και γράφει: «Πρώτη δύναμη η ΝΔ, δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ, τρίτο το ΠΑΣΟΚ», σημειώνοντας ότι επτά κόμματα στη Βουλή των Ελλήνων και άλλα τρία «πάλευαν ως αργά για είσοδο στο Κοινοβούλιο».
Ο «Φιλελεύθερος» έχει τίτλο «Μήνυμα οργής και τιμωρίας», σημειώνει ότι ήταν «εκλογές ανατροπής με συρρίκνωση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και νικητή τον ΣΥΡΙΖΑ». Τέλος, η εφημερίδα σημειώνει ότι θα πρέπει να σχηματιστεί κυβέρνηση μέχρι τις 17 Μαΐου ή η χώρα να οδηγηθεί σε νέες εκλογές.
Στο ενδεχόμενο αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης, αλλά και στον κίνδυνο η νέα κυβέρνηση να εγκαταλείψει την πολιτική λιτότητας που επέβαλε η τρόικα, επικεντρώνουν οι τίτλοι στα σημερινά πρωτοσέλιδα των γερμανικών εφημερίδων και περιοδικών, τα οποία απασχολεί το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα και στην Γαλλία.
Το περιοδικό Focus επισημαίνει ενδεικτικά ότι «δεν υπάρχει πλέον πλειοψηφία για το ελληνικό πρόγραμμα λιτότητας», ενώ το Stern τονίζει ότι «πρέπει να συνεχιστεί η σκληρή λιτότητα», διαπιστώνει ότι τα κυβερνητικά κόμματα τιμωρήθηκαν, αλλά υποστηρίζει ότι «παρόλα αυτά, οι ψηφοφόροι δεν μπορούν να ελπίζουν σε ανακούφιση».
Το «Ντερ Σπίγκελ» (Der Spiegel) αναφέρει ότι «παρά το γεγονός ότι τα μικρότερα κόμματα ωφελήθηκαν, στην πραγματικότητα δεν επιθυμεί κάνεις την αποχώρηση από το ευρώ». Οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» της Γερμανίας, σε άρθρα με τους τίτλους «Νέο χάος απειλεί την Ευρώπη» και «Ψήφος εναντίον της Μέρκελ» τονίζουν ότι «οι Έλληνες τιμώρησαν τα κυβερνητικά κόμματα» και αναφέρονται σε εκτιμήσεις αναλυτών ότι «έρχονται εβδομάδες αβεβαιότητας, τόσο στην πολιτική όσο και στις χρηματαγορές», ενώ σημειώνουν ότι «παραμένει ασαφές ποια κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί, στο μέλλον, άλλα δάνεια».
Η οικονομική εφημερίδα «Ντερ Χάντελσμπλατ» (Der Handelsblatt), υπό τον χαρακτηριστικό τίτλο «Αγορές-βοήθεια!», κάνει λόγο για «πολιτικό χάος» στην Ελλάδα και «κυβέρνηση που θέλει να δώσει χρήματα» στην Γαλλία. Καταλήγει δε, ότι, τώρα, τον δρόμο θα δείξουν οι αγορές.
Η «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ» (Frankfurter Allgemeine Zeitung) κάνει λόγο για «σκοτεινό σύννεφο και πάλι, πάνω από την Αθήνα» και προσθέτει: «Υπενθυμίζουμε: ήταν η Ελλάδα, που προκάλεσε τον φόβο και τον τρόμο στην ευρωζώνη και την έθεσε σε κίνδυνο, με την κρίση χρέους της». Η «Μπιλντ» (Bild) μιλάει για «Εκλογές-σοκ» και «επικράτηση του χάους, επί της λογικής», ενώ υπογραμμίζει ότι τα αποτελέσματα «δεν θα μπορούσαν να είναι χειρότερα». Η «Ντι Βελτ» (Die Welt) διαπιστώνει ότι «η πολιτική λιτότητας έχει ξεκάθαρα απορριφθεί» και αναφέρεται στην κατακόρυφη πτώση των χρηματιστηρίων. Φιλοξενεί δε, δήλωση του χρηματιστή Μπεν Λε Μπρουν, ο οποίος εξηγεί ότι «υπάρχει μεγάλη ανησυχία ότι η νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα θα εγκαταλείψει το πρόγραμμα λιτότητας» .
Στη διαπίστωση ότι «στις βουλευτικές εκλογές, στην Ελλάδα, αυτό που οι ψηφοφόροι θέλησαν να καταδικάσουν, είναι η πολιτική της λιτότητας», συγκλίνουν τα σχόλια των ιταλικών μέσων ενημέρωσης.
«Η Νέα Δημοκρατία κέρδισε, αλλά μείωσε τα ποσοστά της κατά περισσότερο από ένα τρίτο, σε σχέση με τις εκλογές του 2009. Η κύρια είδηση, όμως, είναι η μεγάλη πτώση του ΠΑΣΟΚ, που έρχεται τρίτο, μετά το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ», τονίζει ο ανταποκριτής της εφημερίδας «Κοριέρε Ντέλα Σέρα», Αντόνιο Φεράρι.
Σύμφωνα με τον Φεράρι «η αλήθεια είναι απλή: κέρδισαν όλοι όσοι εναντιώνονται στο σχέδιο θυσιών που επιβάλλεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα. Οι αριθμοί δείχνουν ότι είναι πολύ δύσκολο, σχεδόν αδύνατο, να συσταθεί κυβέρνηση, διότι δεν είναι δυνατόν να αγνοηθεί το σκληρό μήνυμα της κάλπης».
«Το αποτέλεσμα των εκλογών αυτών, είναι αδιάψευστο, η Ελλάδα είπε όχι στην λιτότητα» προσθέτει ο απεσταλμένος της εφημερίδας «Λα Ρεπούμπλικα» Έτορε Λιβίνι. «Τα κόμματα που τάσσονται κατά των περικοπών των τελευταίων ετών, κέρδισαν ποσοστό της τάξης του 65%. Τα δυο κόμματα που κυβέρνησαν την χώρα από το 1974 μέχρι σήμερα, από το 77% των ψήφων που είχαν εξασφαλίσει το 2009, περιορίζονται στο 35%», μεταδίδει ο Λιβίνι.
«Οι εκλογές αυτές, εξέφρασαν την απόρριψη του πολιτικού συστήματος από μέρους των ψηφοφόρων, ο κόσμος θέλει δουλειά, και λίγη περισσότερη βεβαιότητα για το μέλλον του», διαπιστώνει ο Ντάριο Μαλτέζε, του τηλεοπτικού δικτύου Tg5, ιδιοκτησίας του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
«Τόσο ο ελληνικός, όσο και ο γαλλικός λαός, εκφράζουν τη θέληση μιας Ευρώπης που να μην είναι, πλέον, γερμανική», υπογραμμίζει, τέλος, ο διευθυντής της οικονομικής εφημερίδας «Ιλ Σόλε 24 ώρες», Ρομπέρτο Ναπολετάνο. «Η πολιτική της δημοσιονομικής πειθαρχίας, πρέπει να πλαισιωθεί από τη δυνατότητα μεγάλων επενδύσεων. Επιβάλλεται να αυξηθούν οι δικαιοδοσίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα ευρωομόλογα να γίνουν πραγματικότητα και οι επιχειρηματίες ν' αρχίσουν πληρώνονται από το όποιο δημόσιο τους αναθέτει εργολαβίες» τονίζει στην ανάλυσή του.
Εκτενής αναφορά στη χθεσινή εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα, γίνεται από το σύνολο των αυστραλιανών μέσων ενημέρωσης. Καταγράφουν την «πρόθεση των Ελλήνων ψηφοφόρων να τιμωρήσουν τα δύο μεγάλα κόμματα για τα τελευταία χρόνια αυστηρότατης δημοσιονομικής λιτότητας, επώδυνων περικοπών και βαθειάς οικονομικής ύφεσης» μέσω της «επιλογής μικρότερων κομμάτων ακόμα και ακραίων θέσεων», ενώ προβλέπουν ότι «δύσκολη θα είναι η ανάδειξη συνεργασιών, ώστε να προκύψει τελικά η νέα κυβέρνηση».
Αναφέρουν δε, δηλώσεις Ελβετού υψηλόβαθμου στελέχους του τραπεζικού συστήματος ότι «η Αθήνα έχει δεσμευθεί να προχωρήσει σε επιπλέον περικοπές δημοσίων δαπανών τον προσεχή Ιούνιο. Σε αυτό το πλαίσιο, σίγουρα δεν μπορεί να θεωρεί ότι είναι σε θέση να προχωρήσει σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση. Κάτι τέτοιο θα προϋπέθετε έναν βαθμό ελευθερίας κινήσεων, κάτι που απλώς δεν υφίσταται για την περίπτωση της Ελλάδας».
Στο ίδιο μήκος κύματος, καταγράφουν τις «προειδοποιήσεις» του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε ότι «σε περίπτωση που η Ελλάδα αποκλίνει στο ελάχιστο από τις δεσμεύσεις της, τότε θα υποστεί τις συνέπειες. Η συμμετοχή στην ΕΕ δεν είναι υποχρεωτική».
Με αυτά τα δεδομένα, οι ελληνικές βουλευτικές εκλογές θεωρούνται, κατά την έποψη των διεθνών αγορών, «μεγαλύτερης σημασίας από τις γαλλικές», ιδίως όταν οικονομικό στέλεχος της γερμανικής Berenberg Bank «προβλέπει πιθανότητα 40% να βγει η χώρα από την ευρωζώνη εντός του έτους, καθώς δύσκολα θα προκύψει σταθερή κυβέρνηση, πρόθυμη να εφαρμόσει επιπλέον μεταρρυθμίσεις και επώδυνες περικοπές». Αυτή η άποψη, σχολιάζουν τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης, «έχει μία βάση αν αξιολογήσουμε τα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών, τα οποία διαψεύδουν τις προσδοκίες της ευρωζώνης για πιστή τήρηση του οικονομικού προγράμματος από την Ελλάδα».
Παράλληλα, ιδιαίτερου σχολιασμού τυγχάνει η επιβεβαίωση δια του αποτέλεσματος της «εισόδου του νεο-ναζιστικού κόμματος Χρυσή Αυγή στο ελληνικό κοινοβούλιο, καθώς σε αυτές οι εκλογές οι ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες υπό το κράτος οργής για τη διαφθορά και την ατιμωρησία, φόβου για την αύξηση των μεταναστών και απελπισίας εξαιτίας της οικονομικής ανέχειας». Το σίγουρο είναι ότι η Ελλάδα «πρόκειται να εισέλθει σε μια περίοδο έντονης οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής αστάθειας με απρόβλεπτα αποτέλεσματα στο βαθμό που η κρίση οδηγεί σε ακραίες επιλογές και κατευθύνσεις» υποστηρίζουν τα αυστραλιανά Μέσα.
Τέλος, υπογραμμίζουν ότι «τόσο έντονη ήταν η υφέρπουσα κοινωνική οργή, ώστε οι πολιτικοί αναγκάστηκαν να διατηρήσουν χαμηλό προφίλ στις προεκλογικές καμπάνιες τους».
Έντονο ενδιαφέρον εκδηλώνεται από τα σερβικά ΜΜΕ για το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα. Γενική είναι η εκτίμηση ότι το πολιτικό σκηνικό που διαμορφώθηκε στη μεταπολίτευση αλλάζει ριζικά με τον δικομματισμό να αποτελεί παρελθόν.
«Οι Έλληνες τιμώρησαν τα κυβερνώντα κόμματα» έχει τίτλο η εφημερίδα «Πολίτικα» στο σημερινό της άρθρο που ασχολείται με τις εκλογές στην Ελλάδα. Η εφημερίδα εκτιμά ότι το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν «μία σαφής απάντηση στα μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης» . Έκπληξη εκφράζεται για τα χαμηλό ποσοστό που έλαβε το ΠΑΣΟΚ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζεται ως ο μεγάλος νικητής των χθεσινών εκλογών.
Ιδιαίτερη, εκτεταμένη, αναφορά κάνουν τα σερβικά ΜΜΕ στην είσοδο στη βουλή της «Χρυσής Αυγής», η οποία χαρακτηρίζεται ως «ακροδεξιά, ρατσιστική και νεοναζιστική οργάνωση» .
Το σερβικό ιδιωτικό πρακτορείο ειδήσεων BETA, σε ανταπόκριση από την Αθήνα, αναφέρεται στη βίαιη συμπεριφορά, κατά των δημοσιογράφων, των «κουρεμένων» μελών της «Χρυσής Αυγής», στη συνέντευξη Τύπου του αρχηγού τους, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.
Ο Νίκος Μιχαλολιάκος, που αναφέρεται από το BETA ως «ηγέτης των νεοναζιστών» κατηγόρησε με έντονο ύφος τους ξένους δημοσιογράφους ότι «διαδίδουν ψέματα για την οργάνωση του» . Η φράση «ερχόμαστε» του Ν. Μιχαλολιάκου προοιωνίζει «το θυελλώδες κλίμα που θα επικρατήσει στο ελληνικό κοινοβούλιο μετά την είσοδο της 'Χρυσής Αυγής'» καταλήγει στο σχόλιό του το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων.
Οι εκτιμήσεις των σερβικών ΜΜΕ συμφωνούν ότι η σύνθεση της ελληνικής βουλής, όπως προέκυψε από τις χθεσινές εκλογές, καθιστά ιδιαίτερα επίπονη τη διαδικασία για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου