Αντισυνταγματική έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας την νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων σε παραδοσιακούς οικισμούς, κάνοντας ένα επιπρόσθετο βήμα στην απαγόρευση της νομιμοποίησης των ημιυπαίθριων.
Η Ολομέλεια του ΣτΕ το περασμένο έτος, με ομόφωνη απόφασή της όχι μόνο χαρακτήρισε αντισυνταγματική τη νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων εντός και εκτός σχεδίου πόλεων, αλλά ανέφερε ότι πρέπει να κατεδαφιστούν άμεσα. Ουσιαστικά δηλ. επέβαλε την αφαίρεση των τζαμαριών, των τοιχοποιιών και άλλων υλικών που με τα οποία οι ημιυπαίθριοι μετατρέπονται σε ωφέλιμοι- κατοικήσιμοι.
Η νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων προσκρούει σε μια πλειάδα συνταγματικών διατάξεων που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος και στην πολεοδομία. Η Ολομέλεια με την υπ΄ αριθμ. 3500/2009 απόφασή της δεν ασχολήθηκε ευθέως με το «νόμο Σουφλιά» για τους ημιυπαίθριους χώρους, αλλά με υπόθεση που αφορά αυθαίρετη κατασκευή στην Εκάλη και συγκεκριμένα παλαιό ξενοδοχείο επί της οδού Θησέως 101-103. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με την υπ΄ αριθμ. 3921/2010 απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου. Με νέα απόφασή της η Ολομέλεια (3921/2010) ασχολήθηκε με ανάλογη περίπτωση, όχι όμως αυτή τη φορά σε περιοχή εντός ή εκτός σχεδίου πόλεων, αλλά σε παραδοσιακό οικισμό (Ερμούπολη Σύρου).
Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια έκρινε ότι είναι αντισυνταγματική η νομιμοποίηση της νέας γενιάς των αυθαιρέτων εντός ή εκτός σχεδίου πόλεων ή εντός παραδοσιακού οικισμού που κτίστηκαν μετά την 31η Ιανουαρίου 1983 που άρχισε η ισχύς του «νόμου Τρίτση» (Ν.1337/1983), τα οποία έπρεπε κανονικά ήδη να είχαν κατεδαφιστεί. Η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, έχει ως συνέπεια την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων, την νόθευση και συνεχή ανατροπή του εγκεκριμένου πολεοδομικού σχεδιασμού, υπογραμμίζεται στην απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου