Προς έκτακτη σύνοδο κορυφής των ευρωπαίων ηγετών για να αποφευχθεί ντόμινο στην Ευρωζώνη
Η σημερινή συνεδρίαση της ευρωπαικής κεντρικής τράπεζας θα κρίνει την σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής την ώρα που οι New York Times γράφουν για ανησυχίες επέκτασης της κρίσης σε Ιταλία και Βέλγιο.Το ενδεχόμενο σύγκλησης έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ σε ένδειξη ενότητας υπό το φως των πιέσεων στην ευρωζώνη, έκανε γνωστό πηγή της Ισπανικής κυβέρνησης.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι ευρωπαίοι ηγέτες εξετάζουν το ενδεχόμενο αυτό και τις πρακτικές λεπτομέρειες για την υλοποίησή του, αλλά η οριστική απόφαση θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις ανακοινώσεις του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αργότερα σήμερα."Εάν το "σήμα" από την ΕΚΤ είναι ανεπαρκές για την σταθεροποίηση στην ευρωζώνη, η ανάγκη συνάντησης των ηγετών αυξάνεται. Η έκβαση της συνάντησης στην ΕΚΤ μπορεί να αλλάξει τα πράγματα", σημείωσε η ίδια πηγή.
Πριν από λίγο ο Ισπανός πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ισπανία δεν θα χρειαστεί να προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη διάρκεια συνέντευξής του στο οικονομικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC. Η πορεία ισχυροποίησης του ισπανικού τραπεζικού συστήματος δεν έχει ολοκληρωθεί, πρόσθεσε ο κ.Θαπατέρο και σημείωσε ότι το ύψος των κεφαλαίων που η Ισπανία χρειάστηκε να εισφέρει στο τραπεζικό της σύστημα ήταν το χαμηλότερο έναντι οποιασδήποτε άλλης χώρας στην Ευρωζώνη. Όμως οι αγορές δεν στέκονται σε διαψεύσεις,αλλά προεξοφλούν τα χειρότερα σενάρια, όπως αποδεικνύεται από την μεγάλη πρόσφατη άνοδο στα spread και στα cds σε Πορτογαλία και Ισπανία που παρέσυραν και τα Ιταλικά και τα Βελγικά.Για αυτό και οι N.Y Times γράφουν σήμερα πως η απάντηση στο μεγάλο ερώτημα αν η Πορτογαλία και η Ισπανία φτάσουν στο σημείο να ζητήσουν οικονομική βοήθεια θα κρίνει εαν οι επόμενοι αδύναμοι κρίκοι της ευρωζώνης θα είναι η Ιταλία και το Βέλγιο. Οι δύο αυτές χώρες έχουν πολλά κοινά αφού εξαρτώνται λιγότερο από ξένους πιστωτές συγκρινόμενες με Ελλάδα και Ιρλανδία. Ομως η πολιτική τους αστάθεια δημιουργεί αμφιβολίες για το εαν θα κατορθώσουν ποτέ να αποπληρώσουν τα χρέη-βουνά που διαθέτουν τα οποία βρίσκονται ,μετά βέβαια τα ελληνικά χρέη,στην κορυφή της Ευρώπης.
“Το πιο απλό μάθημα που πήραμε το τελευταίο καιρό είναι ότι όποια χώρα έχει υψηλα επίπεδα χρέους είναι αυτόματα ανασφαλής” λέει στην εφημερίδα ο διαπρεπής ιταλός οικονομολόγος Μarco Annunziata. Μπορεί η Ιταλία να περιόρισε εγκαίρως τις δημόσιες δαπάνες και να εξορθολόγισε τις ''ακριβές'' συντάξεις της,όμως παραδοσιακά εξαρτάται από το δημόσιο δανεισμό.Έτσι εξηγείται τόσο το γιατί η Ιταλία κατέχει,μετά την Ελλάδα,το μεγαλύτερο ποσοστό χρέους στην Ευρωζώνη,το οποίο ξεπερνάει το 118% του ΑΕΠ της,αλλά και το λόγο που τα κόστη δανεισμού της έφτασαν σε ποσοστά ρεκόρ,την ώρα μάλιστα που επιβραδύνεται λόγω κρίσης η ανάπτυξή της. Τα οικονομικά αυτά δεδομένα αποκτούν εκρηκτικό χαρακτήρα επειδή η κυβέρνηση του Μπερλουσκόνι ''κλυδωνίζεται'' και μάλιστα μπορεί να πέσει εαν δεν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης μέσα στο Δεκέμβρη. Σε πολιτική κρίση βρίσκεται και το ''μικρό'' Βέλγιο,όπου αμέτρητες είναι οι προσπάθειες διάσπασης του σε γαλλόφωνα και φλαμανδικά κρατίδια,ενώ συμπληρώνονται έξι μήνες χωρίς να έχει σχηματιστεί κυβέρνηση. “Οι Βέλγοι πολιτικοί παίζουν με τη φωτιά,και το φταίξιμο θα είναι ολόδικο τους,γιατί αυτοί εκστόμισαν την επιλογή της διάλυσης της χώρας” λέει ο Steven Vanneste,οικονομικός αναλυτής για την BNP Paribas.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917
Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...
-
O ΩΡΑΙΟΣ ΤΟΥ GREY'S ANATOMY Είναι η αλήθεια σε λίγα λεπτά video! Όλη η αλήθεια για την showbiz! Ο Eric Dane, γνωστός για τον ρόλο του ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου