Σύµφωνα µε καταγγελίες, µολονότι οι Aρχές γνώριζαν για τις παρενέργειες από το 1998, το φάρμακο εξακολουθούσε να διατίθεται στην αγορά έως το 2009.
Όπως υποστηρίζει η Γαλλική Υπηρεσία Υγειονοµικής Ασφάλειας Προϊόντων Υγείας (Afssaps), περισσότεροι από 500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, εξαιτίας του φαρµάκου, και 3.500 έχουν νοσηλευτεί µε καρδιακά προβλήµατα.
Παράλληλα, σχετικά με στοιχεία έρευνας της ίδιας υπηρεσίας, ο αριθµός αυτός ίσως είναι τετραπλάσιος, δεδοµένου ότι στα 33 χρόνια κυκλοφορίας του το Mediator έχει χορηγηθεί σε περίπου δύο εκατοµµύρια Γάλλους που πάσχουν από διαβήτη.
Μεγαλύτερο κίνδυνο εκτιµάται πως διατρέχουν όσοι ασθενείς λάµβαναν το φάρµακο για διάστηµα µεγαλύτερο των τριών µηνών.
Η Afssaps, τις τελευταίες εβδοµάδες, σύστησε σε 375.000 ασθενείς, στους οποίους είχε χορηγηθεί το Mediator από το 2007 έως το 2009, να συμβουλευτούν τον γιατρό τους. Η συγκεκριµένη προτροπή σκοπεύει επιπλέον στην ανίχνευση των συμπτωμάτων που συνδέονται µε τις παθήσεις στην καρδιακή βαλβίδα: λαχάνιασµα, οίδηµα στα κάτω µέλη του σώµατος, ανεξήγητη κόπωση.
Το σκάνδαλο παίρνει ακόµη µεγαλύτερες διαστάσεις, έπειτα από δηµοσίευµα της γαλλικής εφηµερίδας «Figaro», σύµφωνα µε το οποίο η Γαλλική Εταιρεία Φαρµάκων είχε γνώση της επικινδυνότητας του φαρµάκου 11 χρόνια προτού προχωρήσει στην πλήρη απόσυρσή του. Τελικά, το Mediator, το οποίο παρήγε η γαλλική φαρµακοβιοµηχανία Server, έπαψε να διατίθεται στη γαλλική αγορά το 2009, αφού πρώτα απαγορεύτηκε η πώλησή του στην Ισπανία, την Ιταλία και τις Η.Π.Α..
Xθες, ο Γάλλος υπουργός Υγείας, Ξαβιέ Μπερτράν, επεσήμανε ότι η υπόθεση αναδεικνύει τα σοβαρά προβλήµατα στο σύστηµα προώθησης φαρµάκων της χώρας. «Θέλω να µάθω τα πάντα σχετικά µε το Mediator από το 1976 που πρωτοκυκλοφόρησε» δήλωσε στη «Figaro». «Θέλω να µάθω γιατί, ενώ έχει την ίδια χηµική δοµή µε απαγορευµένα φάρµακα (αµφεταµίνες), κυκλοφορούσε στην αγορά για 33 χρόνια» προσθέτει.
Τις σοβαρέςπαρενέργειες του Mediator ανακάλυψε η 47χρονη Ιρέν Φρασόν, πνευµονολόγος στο νοσοκοµείο της Βρέστης. Έπειτα από 15 µήνες ερευνών, η Φρασόν κατέληξε πως η ουσία που µπορεί να µετατρέψει το φάρµακο σε δηλητήριο και να προκαλέσει καρδιακή ανεπάρκεια είναι η αµφεταµινική ουσία βενφλουορέξη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου