Το ισχύον Σύνταγμα προβλέπει, στο άρθρο 51, παραγρ. 1, ότι οαριθμός των Βουλευτών καθορίζεται με Νόμο και δε μπορεί να είναι μικρότερος των 200 ούτε μεγαλύτερος των 300. Ο Συνταγματικός νομοθέτης δηλαδή, θεωρεί ως απολύτως επαρκή, για την καλή λειτουργία του Δημοκρατικού μας πολιτεύματος, τον αριθμό των 200 Βουλευτών. Ο αριθμός των 300 είναι το μέγιστο όριο, η “οροφή”. Αυτή την “οροφή” υιοθέτησαν γενναιόδωρα οι Κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών. Όμως, η μεταφορά πολλών αρμοδιοτήτων και εξουσιών από τό Κέντρο στην Περιφέρεια, δηλαδή στους Περιφερειάρχες και τα Περιφεριακά Συμβούλια, στους υπερ-Δημάρχους κτλ., θα περιορίσει σημαντικά τις αρμοδιότητες, επομένως και το έργο των μελών του Κοινοβουλίου. Πολλές εξ άλλου αρμοδιότητες και εξουσίες, που ανήκαν άλλοτε στα εθνικά Κοινοβούλια, έχουν ήδη περιέλθει στα ευρωπαϊκά θεσμικά Όργανα, και έχουν επομένως αφαιρεθεί από τη “μέριμνα” των Βουλευτών μας.
Η Συνθήκη της Λισαβόνας εμπλέκει κάπως τα εθνικά κοινοβούλια στην ευρωπαϊκή νομοθετική διαδικασία. Όμως αυτή η εμπλοκή απαιτεί περισσότερο την ποιοτική αναβάθμιση του κοινοβουλευτικού έργου παρά τήν ποσοτική του επέκταση.
Κατά συνέπεια, οι 200 Βουλευτές που θεωρήθηκαν αρκετοί όταν ψηφίστηκε το ισχύον Σύνταγμα, είναι τώρα υπερ-αρκετοί, τόσο γιά την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της Δημοκρατίας όσο και για την άνετη διεκπεραίωση του κοινοβουλευτικού και νομοθετικού έργου.
Είναι όντως υπερβολική πολυτέλεια για την Ελλάδα των 11 εκατομμυρίων κατοίκων ένα Κοινοβούλιο 300 μελών. Με την παρούσα Ελληνική αντιστοιχία ψηφοφόρων/βουλευτών, οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες θα έπρεπε να έχουν Κοινοβούλια 1.500, έως και 2.000 μελών.
Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε προτείνει πριν από αρκετούς μήνες, σε συνέντευξή του, τη μείωση του αριθμού των Βουλευτών σε 200. Πολλοί υποστήριξαν έκτοτε δημόσια αυτή την πρόταση, ήδη δέ και υπουργοί της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να την υιοθετούν.
Η μεγάλη πλειοψηφία πάντως της κοινής γνώμης αναμφίβολα θα υποδεχθεί πολύ θετικά μιά τέτοια μείωση. Θα συμβάλει και αυτή στην αναγκαία αναστύλωση του τραυματισμένου κύρους του Κοινοβουλίου και των Βουλευτών, και θα μειώσει (παρ’ότι ήδη στη χώρα μας είναι αρκετά χαμηλό) το κόστος λειτουργίας των θεσμών της Δημοκρατίας, σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία.
Για τη μείωση του αριθμού των Βουλευτών, μέχρι του αριθμού των 200, δεν απαιτείται τροποποίηση του Συντάγματος. Αρκεί ο Νόμος, ο οποίος βέβαια θα ρυθμίζει και τη νέα κατανομή των εδρών, και ενδεχομένως την αναδιάταξη των εκλογικών περιφερειών. Αυτό θα είναι, τούτη την ώρα, το μόνο “μέτρο” που θα δεχθεί με ανακούφιση, ίσως και χαρά, η μεγάλη πλειοψηφία τού Ελληνικού Λαού.
ΠΗΓΗ:Statesmen.gr
200… και πολλοί είναι!
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917
Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...
-
O ΩΡΑΙΟΣ ΤΟΥ GREY'S ANATOMY Είναι η αλήθεια σε λίγα λεπτά video! Όλη η αλήθεια για την showbiz! Ο Eric Dane, γνωστός για τον ρόλο του ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου