Μια κάπως περίεργη «οδηγία» εκδόθηκε από το ΕΣΡ που μάλλον θα
δημιουργήσει περισσότερα ζητήματα απ’ όσα, φαινομενικά τουλάχιστον,
φιλοδοξεί να λύσει:
Πρόκειται για την υπ’ αριθμ.1/22-01-2013 οδηγία η οποία, μεταξύ άλλων, «καλεί» τους φυσικούς αποδέκτες της, δηλαδή τους εκπροσώπους του Τύπου να... (η ορθογραφία και η σύνταξη είναι του πρωτότυπου κειμένου)
«...μη προβάλουν την εικόνα α) προσώπων ευρισκομένων σε κατάσταση κοινωνικής
εξαθλίωσης ή ενδείας άνευ ρητής ή σιωπηράς συναινέσεώς αυτών…» με το αιτιολογικό ότι “η προβολή της εικόνας προσώπου ευρισκομένου σε κατάσταση κοινωνικής εξαθλίωσης ή ενδείας συγχωρείται μόνον κατόπιν σιωπηρής ή ρητής συναινέσεώς του».
Κατά πολλούς, η ίδια η πράξη της έκδοσης μιάς τέτοιας «οδηγίας» και μάλιστα σε καιρούς τόσο δύσκολους για την ελληνική κοινωνία, εγείρει πάρα πολλά ερωτηματικά και κυρίως για το «αγνό» των αρχικών της προθέσεων αλλά και των τελικών της στόχων, κάτι το οποίο φυσικά δεν είναι και η πρώτη φορά που συμβαίνει άλλοτε με αποφάσεις και άλλοτε με «οδηγίες» της συγκεκριμένης Αρχής.
Ίσως δεν αξίζει τόσο να σταθούμε στα εξωφθάλμως προφανή όπως πχ. το προσβλητικόν της άμεσης παρέμβασης στον τρόπο λειτουργίας του δημοσιογράφου, όσο στο ότι ο παραπάνω φετβάς επιδέχεται τόσων πολλών και ποικίλων ερμηνειών που εύκολα μετατρέπεται σε (άλλο ένα) θαυμάσιο πολυεργαλείο με το οποίο μπορεί να χειραγωγηθεί-ελεγχθεί ο Τύπος.
Και για να μην κατηγορηθούμε για προκατάληψη ή για κάποια ...δυσερμηνεία, ας προσέξουμε μια λέξη η οποία ενδεχομένως διέλαθε των συντακτών της οδηγίας, τη λέξη «συγχωρείται». Αυτό μεθερμηνευόμενον και σε απλούστερα ελληνικά σημαίνει πως, αρχικά, κάθε φωτογραφία ή πλάνο το οποίο περιλαμβάνει εικόνες κοινωνικής εξαθλίωσης, φτώχειας κλπ, είναι εξ ορισμού «ένοχο», και κάθε φορά θα καλείται ο δημοσιογράφος να αποδείξει για το ότι «όλοι οι εμφανιζόμενοι στα πλάνα έχουν ενημερωθεί για το ότι το πρόσωπό τους θα δημοσιοποιηθεί και φυσικά και συναίνεσαν και σε αυτό».
Δεν χρησιμοποιείται δηλαδή η διατύπωση «η δημοσιοποίηση επιτρέπεται αν… κλπ» αλλά «η προβολή συγχωρείται αν….κλπ», πράγμα το οποίο πιθανόν να τους …ξέφυγε ωστόσο προδίδει τις βαθύτερες στοχεύσεις και φυσικά είναι και ενδεικτικό μιάς νοοτροπίας που παραπέμπει σε άλλες εποχές, εξαιρετικά δύσκολες για την ελεύθερη άσκηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου