Οι διάλογοι των "νονών της νύχτας"



Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός, Παναγιώτης Βλαχουτσάκος


Διάλογοι-φωτιά αλλά και πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με τη συμπλοκή που είχε σημειωθεί στις 14 Σεπτεμβρίου του 2012 στο νυχτερινό μαγαζί «ΜΙΚΡΟ», στη Γλυφάδα, προκύπτουν από την ογκώδη δικογραφία που σχηματίστηκε για το κύκλωμα των «νονών της νύχτας», το οποίο εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής την προηγούμενη Δευτέρα.


Στο πλαίσιο της εξάρθρωσης της εγκληματικής -κατά το κατηγορητήριο- οργάνωσης, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. «έπεσαν» επάνω και στην υπόθεση του «ΜΙΚΡΟ».

Μάλιστα, η ανοικτή δικογραφία που υπήρχε για τη συμπλοκή στη Γλυφάδα συσχετίσθηκε με τον ογκώδη φάκελο για τους «εκβιαστές». Από την προανάκριση αλλά και την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου προέκυψε ότι ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού και εκ των πρωταγωνιστών του επεισοδίου της 14ης Σεπτεμβρίου, Παναγιώτης Μάνεσης, συνδέεται με μέλη της εγκληματικής σπείρας.

Υπενθυμίζεται ότι ο επιχειρηματίας είχε καταγγελθεί από μια τετραμελή παρέα (μεταξύ τους βρίσκονταν και οι δύο γιοι πρώην ανώτατου στελέχους της ΕΥΠ) ότι, στο πλαίσιο μιας παρεξήγησης για τη μη έκδοση απόδειξης, ειδοποίησε «μπράβους», οι οποίοι τους χτύπησαν.

Από τη δικογραφία προκύπτει ότι ένας από τους δύο γιους του πρώην ανώτατου στελέχους της ΕΥΠ αναγνώρισε στο πρόσωπο του Γ.Μ., φερόμενου ως υπαρχηγού της οργάνωσης, τον άνθρωπο που τον ξυλοφόρτωσε εκείνη την επεισοδιακή νύχτα.

Παράλληλα, από την προανάκριση που διεξήγαγαν οι αξιωματικοί της Δίωξης Εκβιαστών προέκυψε ότι ο ιδιοκτήτης του «ΜΙΚΡΟ» επικοινωνούσε συχνά με έναν από το κύκλωμα (τον Α. Σ.), με τον οποίο φέρεται να διατηρούσε στενές σχέσεις, αφού τον αποκαλούσε «αδελφό του».

Στους διαλόγους που καταγράφηκαν από τον «υπερκοριό» περιέχονται και συνομιλίες του επιχειρηματία με τα μέλη της οργάνωσης. Αντικείμενο της συζήτησης ήταν μια άλλη, προγενέστερη, συμπλοκή που είχε γίνει έξω από το «ΜΙΚΡΟ», ενώ από τον διάλογο προκύπτει ότι ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού επικοινώνησε με τον Α.Σ., ο οποίος τον ενημέρωσε ότι «θα τα ρυθμίσει όλα εκείνος».

Επιπλέον, σε άλλη συνομιλία, ο κ. Μάνεσης, μιλώντας με άτομο που εμφανίζεται να γνωρίζει τον Α.Σ., τον ενημερώνει ότι τα άτομα που έκαναν τη φασαρία ήταν «φουσκωτοί» από τον Κορυδαλλό, διευκρινίζοντας ότι η φασαρία δεν έγινε στο κατάστημά του, αλλά στον δρόμο.


Yπενθυμίζεται ότι ο κ. Μάνεσης είχε μιλήσει στη zougla.gr σχετικά με το επεισόδιο στο «ΜΙΚΡΟ». Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει, επεσήμανε ότι τα πράγματα είχαν γίνει τελείως διαφορετικά. Συγκεκριμένα είχε υποστηρίξει ότι η τετραμελής παρέα προκάλεσε το επεισόδιο επειδή δεν επιθυμούσε να πληρώσει, ενώ είχε αρνηθεί ότι στο σημείο έσπευσαν «άνθρωποι της νύχτας». Παράλληλα, είχε εκφράσει φόβους για τη σωματική του ακεραιότητα, τονίζοντας ότι τις επόμενες ημέρες του επεισοδίου δεχόταν απειλές καθώς και ότι το μαγαζί του είχε γίνει «στόχος» των διωκτικών μηχανισμών.
Ωστόσο ο συσχετισμός της υποθεσης του επιχειρηματία με τη μεγάλη δικογραφία των "νονών" εγείρει αρκετά ερωτήματα.

Αφενός προκύπτει ότι ο κ. Μάνεσης δεν είπε όλη την... αλήθεια για το περιστατικό, καθώς ανάμεσα στους "θαμώνες" που συμμετείχαν στη συμπλοκή φέρεται -σύμφωνα με τη δικογραφία- να συμμετείχε και μέλος της εγκληματικής οργάνωσης.  Από την άλλη μεριά όμως από το υλικό της δικογραφίας και συγκεκριμένα από τους απομαγνητοφωνημένους διαλόγους της ΕΥΠ προκύπτει ότι η έρευνα για την εξάρθρωση του κυκλώματος ξεκίνησε στις 19 Απριλίου του 2011. Ως εκ τούτου μέχρι το Σεπτέμβριο του 2012, οπότε και σημειώθηκε η συμπλοκή στο "ΜΙΚΡΟ", οι διωκτικές Αρχές όφειλαν να είχαν διαπιστώσει το γεγονός ότι στο συγκεκριμένο μαγαζί συχνάζουν μέλη της οργάνωσης, από τη στιγμή που στη διάθεσή τους είχαν και μερικές συνομιλίες. Οπότε προκαλούνται ερωτηματικά για τον λόγο που τα παιδιά του πρώην στελέχους της ΕΥΠ βρέθηκαν να "διασκεδάζουν" σε ένα μαγαζί το οποίο είχε -όπως φαίνεται- "σταμπαριστεί" από την ΕΛ.ΑΣ. 

Διάλογοι-φωτιά

«Έχε τον νου σου αύριο μήπως και πάμε με κανέναν άλλον κάπου… για ένα ακίνητο, φίλε, ένας εκεί γιατί του χαλάει το συμβόλαιο, φίλε. Δεν θα κάνεις τίποτα. Αν ήμουνα εγώ εκεί, θα του έριχνα κάνα δυο χαστούκια, αλλά εσύ θέλω έτσι λίγο… απλώς να δούμε τι θέλει». «Ήρθαν κάτι νταλαβερτζήδες. Δύο φουσκωτοί. Δεν είπα τίποτα γιατί μπορεί να ήταν μπάτσοι. Ποιος το γαμ…ει ρε φίλε το Εκβιαστών, στα αρχ…ια μου το γράφω». «Τα λεφτά, τα λεφτά πού είναι; Κανόνισε, μ...κα, τριάντα του μήνα χίλια διακόσια πενήντα θα μου δώσεις, θα μου βάλεις ένα κατοστάρικο παραπάνω, μ...κα».

Αυτές είναι μερικές από τις συνομιλίες που πραγματοποιούσαν τα μέλη του κυκλώματος εκβιαστών.

Οι σκηνές που αναδύονται από τη δικογραφία θυμίζουν ταινία με θέμα τη Μαφία, καθώς εκβιασμοί, «προστασίες», ποινικοί κρατούμενοι αλλά και επίορκοι αστυνομικοί αποτελούν τα κύρια «συστατικά» του σεναρίου.

Ο τρόπος δράσης της οργάνωσης ήταν απλός. Τα αρχηγικά της μέλη επισκέπτονταν, μέσω «φουσκωτών», τα νυχτερινά καταστήματα και ανάγκαζαν τους ιδιοκτήτες τους να τους καταβάλλουν «χαρτζιλίκια» (100 με 150 ευρώ την εβδομάδα), προκειμένου να μην προκαλέσουν ζημιές.

Ο αρχηγός και οι υπαρχηγοί

Σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα, ο αρχηγός της οργάνωσης είναι ο Ε.Ζ., ο οποίος «επέστρεψε στη δουλειά» πρόσφατα, καθώς είχε αποφυλακιστεί στις αρχές του 2012 από τις φυλακές Ναυπλίου.

Από το υλικό της δικογραφίας προκύπτει ότι ο «εγκέφαλος» του κυκλώματος ήταν πολύ προσεκτικός στις τηλεφωνικές του επικοινωνίες, ενώ συνομιλούσε συχνά με ένα πρόσωπο, που αποκαλούνταν «Αλέκος». Πρόκειται για τρόφιμο των φυλακών του Αγίου Στεφάνου της Πάτρας.

Αντικείμενο των διαλόγων τους ήταν τα ναρκωτικά καθώς και τα χρήματα που οφείλονται στον «Αλέκο» και τα εισέπραττε ο Ε.Ζ..

Τους ρόλους των υπαρχηγών της οργάνωσης κατείχαν ο αλβανικής καταγωγής Ν.S. και ο Γ.Μ., οι οποίοι σε συνεργασία με τα εκτελεστικά όργανα, τους «φουσκωτούς» δηλαδή, επισκέπτονταν τα νυχτερινά μαγαζιά και ασκούσαν στους ιδιοκτήτες συνεχή ψυχολογική βία, προκειμένου να πληρωθούν.

Την είσπραξη των χρημάτων πραγματοποιούσε κατά κύριο λόγο ο Ν.S., ο οποίος άλλωστε είχε τις περισσότερες τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων, σχετικά με το αν είχαν έτοιμο το χρηματικό ποσό που είχαν συμφωνήσει «για προστασία» και από ποιον να το παραλάβει.

Παράλληλα, τόσο ο αρχηγός όσο και οι υπαρχηγοί έρχονταν αρκετές φορές σε επαφή με τους επικεφαλής των μαγαζιών, προκειμένου να καθορίζουν όχι μόνο το ύψος του χρηματικού ποσού, αλλά γενικότερα τον τρόπο που θα πραγματοποιούνταν τα ραντεβού με τους ιδιοκτήτες τους.

Από την έρευνα προέκυψε ότι στην εν λόγω εγκληματική οργάνωση κατέβαλαν χρήματα τουλάχιστον 16 καταστήματα, τα οποία βρίσκονται στις περιοχές Χαϊδαρίου, Κορυδαλλού, Γλυφάδα και Καμίνια Πειραιά.

Τα πρωτοπαλίκαρα και ο σκληρός ποινικός

Τη «βρόμικη δουλειά» της οργάνωσης είχαν αναλάβει ο ιρανός S. A., o A. Σ., ο Μ. Ν. και ο D. M, αλβανικής καταγωγής.

Τα ηγετικά μέλη τούς ανέθεταν ρόλους και τους συντόνιζαν. Αξίζει, βέβαια, να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι εξ αυτών είχαν κατηγορηθεί και στο παρελθόν για παρόμοιες πράξεις, ενώ εμπλέκονταν σε υποθέσεις ληστειών και ναρκωτικών.

Από το απομαγνητοφωνημένο υλικό προκύπτουν αρκετές επικοινωνίες του Ιρανού με γνωστό ποινικό, ο οποίος είναι έγκλειστος στις φυλακές Τρικάλων. Σε μια από τις συνομιλίες τους αναφέρθηκαν και σε ένα επεισόδιο που σημειώθηκε σε κατάστημα του Μπουρναζίου στο Περιστέρι.

Ο ποινικός είπε στον Ιρανό να μην ανακατευτεί και να σταματήσει να διώχνει τους «booker», γιατί εκεί είναι κάποιος «δικός του».

«Αδελφέ, εγώ για σένα δουλεύω, ό,τι πεις εσύ, αυτό θα κάνω» ήταν η απάντηση του Ιρανού.

Η συνομιλία τους:

Ποινικός: Εκεί που πηγαίνει… ένα μπέρδεμα που έχει γίνει με το Μπουρνάζι.
S.A: Ναι.

- Αυτός είναι δικός μου ρε συ… δικός μου. Του λες εσύ να διώξει τους «booker» και τέτοια;

- Ναι, ναι, ναι εντάξει

- Εσένα ποιος σε έχει… ποιος σε έχει πει ρε παιδάκι μου εσένα, έχεις κάνα εκεί πέρα εσύ και σου έχει πιάσει το πράμα έχει πάρει κάποιος «booker» εκεί πέρα;

- Θα το σταματήσω, θα το σταματήσω.

- Πες τους είναι φίλος, δεν μπορώ να κάνω τίποτα, ρε μ...κες, εκεί πέρα πες γιατί από κει. Αυτός που είναι εκεί πέρα άκου τι γίνεται, είναι με τον δικό μου εκεί πέρα, μου χρωστάει εμένα κατάλαβες τι λέω;

- Ναι, ναι. Ό,τι θες εσύ, εγώ δουλεύω για σένα.

Το «πουλάκι» της Κρατικής

Όσον αφορά το έτερο «πρωτοπαλίκαρο», A. Σ., αυτός πέρα από χρέη «μπράβου» εκτελούσε και χρέη «τηλεφωνητή», χρησιμοποιώντας παράλληλες τηλεφωνικές συνδέσεις.

Χαρακτηριστικές είναι οι συνομιλίες του με έναν αλλοδαπό ονόματι «Γιάννη», τον οποίο ο Α.Σ. ενημέρωσε ότι, έπειτα από εντολή του αρχηγού, θα έπρεπε να δουλέψει στην είσοδο καταστήματος (live show με γυναίκες) που βρίσκεται στη Λεωφόρο Συγγρού.

Επίσης, ο εν λόγω άνθρωπος είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με άγνωστο άτομο ονόματι «Στέλιος», ο οποίος φέρεται να έχει δική του «ομάδα προστασίας». Ο «Στέλιος» ρώτησε τον Α. Σ. γιατί πήγαν και «πήραν προστασία» κατάστημα που ήταν δικό του, αλλά ο Α.Σ. του απάντησε ότι η «ομάδα» του δεν μπορεί να κάνει πίσω.

Επιπλέον, ο Α.Σ. αναζητούσε πληροφορίες εάν η αστυνομία διεξάγει έρευνες για αυτόν και την ομάδα του, επικοινωνώντας με έναν αστυνομικό, ονόματι Κ.Α., ο οποίος υπηρετούσε στην Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής.

Ο Κ. Α. ενημέρωσε τον Α. Σ. ότι, όπως έμαθε, το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών δεν διενεργεί έρευνες για την «ομάδα» του, αλλά ασχολείται με άλλες υποθέσεις και τον συμβουλεύει να είναι προσεχτικοί για να «μη χαλάσει τίποτα». Η συνομιλία έγινε με αφορμή κάποια δημοσιεύματα τα οποία ανέφεραν ότι επίκειται αστυνομική επιχείρηση στο Χαϊδάρι.

Η συνομιλία τους είναι χαρακτηριστική:

Κ. Α. : Δεν υπάρχει τίποτα και τα παιδιά δουλεύουνε αλλού.

Α. Σ. : Τι στο διάολο…

Κ. Α.: Τα παιδιά δουλεύουνε κάπου αλλού.

Α. Σ. : Μιλάμε για ράδιο αρβύλα.

Κ. Α. : Τίποτα, μίλησα και με κάποιον άλλο.

Α. Σ.: Και λέω, ρε π...τη, τι έγινε;

Κ.Α.: Όχι, όχι, χαζομαρούλες, δουλεύουν μια καλή… Κάπου αλλού τα παιδιά με τα air condition και με τα τέτοια. Και έχουν αφοσιωθεί σε αυτήν τη δουλειά τους.

Α. Σ.: Καμία σχέση όμως. Καμία σχέση με τα air condition αυτά…

Κ. Α.: Δεν υπάρχει, δεν υπάρχει όχι. Λίγο προσοχή όμως θέλει. Μη χαλάσουμε, μη χαλάσουμε τίποτα.

Α. Σ.: Προσοχή, πάντα.

Κ. Α.: Ξέρεις εσύ τώρα, μη χαλάσει τίποτα και έχουμε τίποτα ντράβαλα. Εντάξει, αδελφέ;

Α.Σ.: ΟΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...